Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Altın Portakal Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Altın Portakal Ödülleri Sahiplerini Buldu!

 

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin kazananları belli oldu. 1 Kasım gecesi Kapalı Spor Salonu’nda yapılan ve sunuculuğunu Nefise Karatay ile Yekta Kopan’ın yaptığı gecede, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller sahiplerini buldu. 17 kategoride ödüllerin dağıtıldığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, Ali Özel’in “Bozkır” adlı filmi En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere toplam 11 ödül birden kazandı. Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü, vs.” adlı filmi 3 ödül alırken, bu yıl ilki verilen Cahide Sonku Ödülü de “Kronoloji” ve “Küçük Şeyler” filmlerinin kurgucusu Selda Taşkın’ın oldu. Gecede En İyi Kısa Film Ödülü, Burcu Aykar’ın “Ablam” filmine, En İyi Belgesel Film Ödülü ise Şirin Bahar Demirel’in “Kadınlar Ülkesi”ne verilirken, Uluslararası yarışmada En İyi Film, Japon yönetmen Joe Odagiri’nin yönettiği “Zaman Her Şeyi Siler” seçildi. Toplam 1 milyon 437 bin 500 TL değerinde ödülün verildiği geceye, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek ve Festival İdari Direktörü Cansel Çevikol Tuncer’in yanı sıra Ahmet Mekin, Selma Güneri, Zeki Demirkubuz, Mert Fırat, İdil Fırat, Uğur Yücel, Ercan Kesal, Şevval Sam, Hazar Ergüçlü, Kaan Müjdeci, Tayfun Pirselimoğlu, Erkan Can, Tuba Ünsal, Hande Doğandemir gibi sinema ve televizyon dünyasından bir çok isim katıldı.

 

26 Ekim’de başlayan ve “Öze Dönüş” temasıyla gerçekleşen 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu gece (1 Kasım) Kapalı Spor Salonu’nda yapılan Kapanış ve Ödül Töreni ile sona erdi. Sunuculuğunu Nefise Karatay ile Yekta Kopan’ın yaptığı gecede, ulusal ve uluslararası yarışmalarının ödülleri sahiplerini buldu.  

 

“Bozkır”a 11 ödül 

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 film, 17 kategoride toplam 720 bin TL tutarındaki ödül için yarıştı. Başkanlığını yönetmen Zeki Demirkubuz’un yaptığı ve görüntü yönetmeni Emre Erkmen, yazar ve senarist Latife Tekin, oyuncu ve senarist Mert Fırat ile oyuncu ve yapımcı Şebnem Bozoklu’dan oluşan jüri, Ali Özel’in “Bozkır” adlı filmi En İyi Film seçti.  

 

“Bozkır” ayrıca, En İyi Yönetmen, Behlül Dal En İyi İlk Film, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kurgu ve Film-Yön En İyi Yönetmen ödüllerinin de sahibi oldu.

 

Ali Özel’e En İyi Yönetmen Ödülü’nü sunan Zeki Demirkubuz, kararların tümünün oybirliği ile verildiğini belirtti ve jüri kararında şunları söyledi: “Bütün kararları oy birliği ile aldık. Her ödülü tek tek tartıştık, hepsini ayrı ayrı ele aldık. Küçük büyük demedik, hiç eyyam yapmadık. Para pul konuşmadık. Ulufe dağıtmaya kalkışıp kimseye saygısızlık yapmadık. 10 film izledik. Bir bölümünü kendimize hiç yakın hissetmedik. Bazılarına saygı duyduk. Bazılarını sevdik. Ama birine hayran olduk. Sinemanın devlet ve hükümet tarafından değişik yöntemlerle evcilleştirilip ehlileştirilmeye; muhalif olduğunu söyleyen bazı güruhlar tarafından ucuz eleştirinin, gündelik siyasetin nesnesi haline getirilmeye çalışıldığı, kısacası tutanın elinde kaldığı, şu günlerde, bizlere yaşamın doğasını, geçmişi, geride bıraktıklarımızı, ölümü, mezarlıkları hatırlatan, bir parça olsun kendimize gelmemizi sağlayan, zamanın ruhunu hissettiren, hakikatin izini süren aşkın bir film izledik. Gözlerimiz yaşardı, boğazımız düğümlendi ve çok heyecanlandık. Öyle bir filmdi ki, biraz daha sürse Anton Çehov’un dediği gibi “Neredeyse neden yaşadığımızı anlayacaktık”. En İyi Yönetmen Ödülü’nü o filmin yönetmenine vermekten gurur duyuyorum.”

 

Selen Uçer ‘En İyi Kadın Oyuncu’

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, “Aşk, Büyü vs.” adlı filmindeki performansıyla Selen Uçer’e verilirken, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, “Soluk”taki oyunculuğuyla Aslı İnandık’ın oldu.

 

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, “Küçük Şeyler” ile Alican Yücesoy’a ve “Bozkır” ile Mücahit Koçak’a verildi. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü de “Bozkır” filminin diğer oyuncuları Ozan Dağara ve Hakan Emre Ünal’ın oldu.

 

Film-Yön de Ali Özel dedi

Biket İlhan, Murat Düzgünoğlu ve Melih Saracoğlu’dan oluşan Film Yönetmenleri Derneği Jürisi’nin Mayıs ayında kaybettiğimiz Yavuz Özkan’ın anısına verdiği Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü, “Bozkır” filmi ile Ali Özel’in olurken; Agah Özgüç, Banu Bozdemir ve Bülent Vardar’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi ise, SİYAD Ödülü’nü Ümit Ünal’ın "Aşk, Büyü vs.” adlı filmine verdi.

 

En İyi Sanat Yönetmeni “Kronoloji” filmiyle Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven’e giderken; Leyla Yılmaz’ın yönettiği Bilmemek”, Antalyalı sinemaseverlerin oylarıyla İzleyici Ödülü’nü aldı.

 

Cahide Sonku Ödülü’ Selda Taşkın’ın

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yılki yeniliklerinden olan, 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülü de gecede sahibini buldu. Cahide Sonku’nun anısını yaşatmak ve Türkiye sinema sektöründeki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla verilen ödülün ilk sahibi, “Küçük Şeyler” ve “Kronoloji” filmlerinin kurgucusu Selda Taşkın oldu. Festival İdari Direktörü Cansel Çevikol Tuncer’in sunduğu ödülün jüri gerekçesinde ise şunlar söylendi: “Bazı insanlar işlerini; emek, görev bilinci, sorumluluk duygusuyla yapmalarının  yanında, iyilik ve, insaniyetlerini de katarlar. Soyut, ölçülemez ve sıradan gibi görünen bu durum hayatımızın zenginleşme nedenidir. Güzelliğin gizli mimarıdır. Selda Taşkın genç yaşına rağmen, uzun yıllardır değerli bulduğu işlerin ve insanların yanında oldu. Çoğu zaman karşılık beklemeden filmlerin senaryolarını yazdı, destek oldu. Kurgu ve jenerikler yaptı. Zekası ve ruhunu yansıtıp bu işlerin daha çok parlamasına katkıda bulundu. Jüri bu nedenle Cahide Sonku ödülünü kendisine vermeyi kararlaştırdı.”

 

En İyi Belgesel “Kadınlar Ülkesi”

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda 10 film yarıştı ve akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil, yönetmen ve yapımcı Nurdan Arca ve DokuFest’in sanat yönetmeni Veton Nurkolları’ndan oluşan jüri, “Yuva, hasret, aidiyet gibi evrensel temaları, içten kişisel hikâyeler üzerinden yaratıcı bir sinema diliyle anlattığı” için En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Şirin Bahar Demirel’in “Kadınlar Ülkesi”ne verdi. Jüri Özel Ödülü de “Şiirsel sinema dili, etkileyici görüntüleri ve incelikli ses tasarımı” gerekçesiyle Rûken Tekeş’in “Aether” filmine verdi.

 

“Ablam” En İyi Kısa Film

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda ise toplam 15 kısa film yarıştı. Oyuncu Tuğçe Altuğ, Berlinale'nin koordinatöWilhelm Faber ve yönetmen Rezan Yeşilbaş tarafından yapılan değerlendirme sonucu, Burcu Aykar’ın yönettiği “Ablam”, En İyi Kısa Film seçilirken; Ozan Yolerinin Aylinadlı filmi Jüri Özel Ödülünü kazandı.

 

Uluslararası Yarışma’nın en iyisi Japonya’dan

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl, 17 ülkeden toplam 10 film yarıştı. Başkanlığını Hollandalı oyuncu Johanna Ter Steege’in yaptığı jüride, Polonyalı yapımcı Ewa Puszczynska, Busan Film Festivali’nin yönetmeni Jay Jeon, ARTE DirektöRemi Burah ve İzlandalı bağımsız sinemacı Rúnar Rúnarsson, Japon yönetmen Joe Odagiri’nin “Zaman Her Şeyi Siler / They Say Nothing Stays The Same” adlı filmini En İyi Film seçerken; En İyi Yönetmen Ödülü’nü de “Şirin'in Kalesi / Castle Of Dreams” filmiyle İranlı yönetmen Reza Mirkarimi’ye verdi. “Şirin'in Kalesi” filminin İranlı oyuncusu Hamed Behdad, En İyi Erkek Oyuncu, “Üç Yaz / Three Summersdaki performansıyla Brezilyalı oyuncu Regina Casé de En İyi Kadın Oyuncu seçildi.

 

Gecenin konukları da renkliydi

1 milyon 437 bin 500 TL değerinde ödül dağıtıldığı geceye, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek ve Festival İdari Direktörü Cansel Çevikol Tuncer’in yanı sıra Ahmet Mekin, Selma Güneri, Salih Güney, Yusuf Sezgin, Zeki Demirkubuz, Mert Fırat, İdil Fırat, Uğur Yücel, Ercan Kesal, Şevval Sam, Hazar Ergüçlü, Tayfun Pirselimoğlu, Erkan Can, Tuba Ünsal, Hande Doğandemir, Hatice Aslan, İrem Sak gibi sinema ve televizyon dünyasından bir çok isim katıldı. Gece, Cahit Berkay’ın film müziklerinden oluşan konseriyle sona erdi.

 

1000’e yakın konuk ağırladı

26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve ANSET tarafından gerçekleştirilen 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 29 ülke ve 69 yönetmenden toplam 66 film gösterildi ve 1000’e yakın konuk ağırlandı.

 

 

ULUSAL YARIŞMALAR

ÖDÜLLER & ADAYLAR

 

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

 

En İyi Film (250.000 TL): Bozkır (Ali Özel)

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü (100.000 TL): Aşk, Büyü vs. (Ümit Ünal), Küçük Şeyler (Kıvanç Sezer)

En İyi Yönetmen (50.000 TL): Ali Özel (Bozkır)

En İyi Kadın Oyuncu (20.000 TL): Selen Uçer (Aşk, Büyü vs.)

En İyi Erkek Oyuncu (20.000 TL): Alican Yücesoy (Küçük Şeyler), Mücahit Koçak (Bozkır)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (10.000 TL): Aslı İnandık (Soluk)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (10.000 TL): Ozan Dağara, Hakan Emre Ünal (Bozkır) Cahide Sonku Ödülü (50.000 TL): Selda Taşkın (Küçük Şeyler, Kronoloji)

Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü (100.000 TL): Ali Özel (Bozkır)

En İyi Senaryo (30.000 TL): Ali Özel (Bozkır)

En İyi Görüntü Yönetmeni (20.000 TL): Ümit Çakmaksoy (Bozkır)

En İyi Müzik (20.000 TL): Hüseyin Özel (Bozkır)

En İyi Kurgu (20.000 TL): Ali Özel, Mahmut Aran, Yakup İnanlı (Bozkır)

En İyi Sanat Yönetmeni (20.000 TL): Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven (Kronoloji)

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü: Aşk, Büyü Vs. (Ümit Ünal)

Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Bozkır (Ali Özel)

İzleyici Ödülü: Bilmemek (Leyla Yılmaz)

 

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

 

En İyi Film (40.000 TL): Kadınlar Ülkesi (Şirin Bahar Demirel)

Jüri Özel Ödülü (20.000 TL): Aether (Ruken Tekeş)

 

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI

 

En İyi Film (20.000 TL): Ablam / Burcu Aykar

Jüri Özel Ödülü (10.000 TL): Aylin / Ozan Yoleri

 

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

 

En İyi Film (65.000 TL): Zaman Her Şeyi Siler (Joe Odagiri)

En İyi Yönetmen (32.500 TL): Reza Mirkarimi (Şirin’in Kalesi)

En İyi Erkek Oyuncu: Hamed Behdad (Şirin’in Kalesi)

En İyi Kadın Oyuncu: Regina Casé (Üç Yaz)

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter