Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

65. Cannes Film Festivali başlıyor

65. Cannes Film Festivali başlıyor
Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden birisi olan Cannes Film Festivali, 16 Mayıs Çarşamba günü başlıyor.

Wes Anderson'un "Moonrise Kingdom" isimli filminin gösterimiyle 16 Mayıs'ta açılacak festival, Claude Miller'ın "Therese Desqueyroux" isimli filminin gösterimiyle 27 Mayıs'ta sona erecek.

 

Bu yıl 65'ncisi düzenlenecek festivalde 30'a yakın ülkeden 91 film gösterilecek. Festival her yıl olduğu gibi yıldızlar geçidine sahne olacak. Nicole Kidman, Brad Pitt, Bruce Willis gibi yıldızların "kırmızı halıdan" geçeceği festivalin bu yılki logosu 1962'de hayatını kaybeden Hollywood'un efsanevi oyuncusu Marilyn Monroe'un siyah beyaz fotoğrafı olacak.

 

Türk sineması için önemi

 

Bu yılki festival, Türk sineması için de ayrı bir önem taşıyan etkinliklere sahne olacak.

 

65. Cannes Film Festivalinde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışacak eserler arasına Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz" isimli filmi de yer alıyor. "Sessiz", yarışmaya gönderilen 4 bin 500 film içinden jürinin seçtiği 10 kısa metrajlı film arasına girmeyi başardı.

 

Bu arada Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, festival sırasında 17 Mayıs'ta düzenlenecek bir etkinlikle yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 2012 "Carossee d'or" sinema ödülünü takdim edecek. Ödül öncesi Ceylan'ın Fransa'da ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan "Mayıs Sıkıntısı" filmi de gösterilecek. Ödül, 2002'den bu yana Cannes Film Festivali bünyesinde "15 Yönetmen" bölümünün gösteriminin başlaması dolayısıyla veriliyor.

 

Jafar Panahi, Nanni Moretti, Jim Jarmusch ve Clint Eastwood, daha önce bu ödüle layık görülen dünyaca ünlü yönetmenler arasında yer alıyor.

 

Ceylan, geçen yıl "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmiyle Cannes Film Festivali'nde jüri büyük ödülüne layık görüldü. Ünlü yönetmen ayrıca, 2008'de de "Üç Maymun" filmiyle yine Cannes film festivalinde en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştı.

 

Fatih Akın da festivalde

 

Festivalde Fatih Akın'ın "Polluting Paradise" isimli filmi, 18 Mayıs'da yarışma dışı "özel gösterimler" bölümünde izleyiciyle buluşacak. Festival dolayısıyla kurulacak Türk standında, Akın'ın filminin gösterimi dolayısıyla bir resepsiyon düzenlenecek.

 

Akın, "Yaşamın Kıyısında" isimli filmiyle 2007'de Cannes'da "en iyi senaryo" ödülünü almıştı.

 

Altın Palmiye adayları

 

Festivalde "Altın Palmiye" için 4 bin 300 film arasından seçilen 22 film şöyle:

 

Jacques Audiard'ın ''De Rouille et D'os'', Leos'un Carax'ın ''Holy Motors'', David Cronenberg'in ''Cosmopolis'', Lee Daniels'in ''The Paperboy'', Andrew DOminik'in ''Killing them softly'', Matteo Garrone'un ''Realty'', Michael Haneke'nin ''Love'', John Hillcoat'ın ''Lawless'', Hong Sangsoo'nun ''In another country'', Im Sangsoo'nun ''Taste of Money'', Abba Kiarostami'nin ''Like someone in Love'', Ken Loch'ın ''The angels share'', Sergei Loznitsa'nın ''In the fog'', Christian Mungiu'nun ''Beyond the Hills'', Yousry Nasrallah'ın ''Baad el Mawkeaa'', Jeff Nichols'un ''Mud'', Alain Resnais'in ''Vous n'avez encore rien vu'', Carlos Reygadas'ın ''Post Tenebras Lux'', Walter Salles'in, ''On the Road'', Ulrich Seidl'in, ''Paradise: Love'', Thomas Vinterberg'in ''The Hunt''.

 

Modacı Gaultier bu yılki jüride

 

Ünlü Fransız modacı Jean-Paul Gaultier, 65. Cannes Film Festivali jürisinde yer alacak ünlü isimler arasında yer alıyor.

 

Başkanlığını İtalyan Nanni Moretti'nin üstleneceği jüride ayrıca şu isimler bulunuyor:

 

Filistinli oyuncu ve yönetmen Hiam Abbass, İngiliz yönetmen Andrea Arnold, Fransız oyuncu Emmanuelle Devos, Alman oyuncu Diane Kruger, İngiliz oyuncu Ewan Mc Gregor, ABD'li yapımcı Alexander Payne, Haitili yönetmen ve yapımcı Raoul Peck.

 

4 bin 600 gazeteci izleyecek

 

Dünyanın dört bir yanından gelen 4 bin 600 gazeteci, 12 gün sürecek sinema şenliğini izleyecek.

 

Festival dolayısıyla kurulacak 13 bin metre kare genişliğindeki sinema pazarına ise 100'ü aşkın ülkeden 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Festival dolayısıyla kurulacak 600 stantta dünyanın dört bir yanından gelen filmler yeni pazarlar için ''görücüye çıkma'' şansı bulacak.

 

20117de festival sarayındaki 34 salonda 979 film gösterilmişti.

 

Festivalin bu yılki bütçesi için 20 milyon Avro ayrıldı. Bu paranını yarısını Fransa Kültür Bakanlığı, diğer yarsını Cannes Bölgesi Konseyi karşılayacak.

 

Festival aynı zamanda 3 bin kişiye iş imkanı sağlarken, 73 bin olan Cannes nüfusunu iki hafta boyunca yaklaşık 200 bine çıkaracak.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter