Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Zamanla sınırlandırılamayan animasyon başyapıtı!

Zamanla sınırlandırılamayan animasyon başyapıtı!
(8.5/10)
Üye: Ali Ulvi Uyanık
'En İyi Film' dalında Oscar'a aday gösterilen ilk animasyon... Ayrıca, 'ses', 'müzik' ve üç şarkısıyla ayrı ayrı 'en iyi şarkı' adaylıkları olan; Alan Menken besteleriyle 'müzik' ve yine Menken ile Howard Ashman (40 yaşında öldü ve ödülünü göremedi) ortak çalışması "Beauty and the Beast" adlı parçayla da 'şarkı' olmak üzere iki Oscar kazanan film...

21 yıl sonra, 3D özelliğiyle seyrettiğimizde, bir kez daha anladık ve hissettik ki, ne animasyon, ne de müzikal anlamda herhangi bir zamanla sınırlandırılamaz. Ana teması da insanlık kadar eski zaten: Güzellik, yüzeyde görünen değil, yüreklerde saklı olandır!

 

18.yüzyıl sonlarında küçük bir Fransız kasabasında başlayan hikâye, sıkıcı kırsal yaşamda 'farklılığı' temsil eden, akıllı ve 'güzel' Belle ile yakın civardaki bir şatoda yaşayan, yıllar önce bir peri tarafından müthiş bir 'ders' verilerek bir tür 'canavar'a dönüştürülmüş prensin aşkını anlatmakta... 

 

İnsanımsı özelliklere sahip, konuşan, şarkı söyleyen, dans eden şamdanlık, saat, çaydanlık gibi, aslında büyüden önce prensin insan hizmetkârları olan yan karakterler ve kasabanın standart tipleriyle zenginleştirilmiş masalın kökleri 1550'lere kadar uzanmakta: Bir masal derleyicisi olan İtalyan Giovanni Francesco Straparola'nın yazdıkları, farklı yorumlarla günümüze dek ulaşmış... Filmle ilgili asıl başarı ise senaryo yazarı Linda Woolverton'ın: Belle ile evlenmek isteyen 'kas yığını', bencil, ilkel, kibirli avcı Gaston'a karşı tavrında mesela, 'güzel ve akıllı' kıza gerçek anlamında feminist bir tavır yüklemiş. Senarist, masalı deforme etmeden 'çağdaş kadının' tanımına ulaşmış; örneğin Belle, duruşu ve sanatçı kişiliğiyle özel bir kadın olan, tüm zamanların da Oscar rekortmeni ('kadın oyuncu' dalında 4 kez)  , müteveffa Katherine Hepburn ile kıyaslandı kimilerince.

 

"Güzel ve Çirkin"in senaryo başarısının yanında üzerinde durulacak bir çarpıcılığı da, o tarihte, bazı görüntüleri 'derinleştirmek' amacıyla bilgisayarlardan yararlanmış olması. Temel canlandırma tekniği klasik Disney okulunun kalitesinde, kare kare el çizimi. Ancak, Güzel ile Çirkin'in balo salonundaki dansında ilk kez bilgisayarlara başvurulduğunu görüyoruz... Karakterlerin ruhsal çalkantılarına ve olayların akışına göre değişen renk yelpazesindeki emeğe de dikkat çekmek isterim. 

 

"Güzel ve Çirkin"in müzikal değerinin çok önemli olduğunu vurgulayalım. Sahnede de binlerce defa seyirci karşısına çıkan / çıkmaya devam eden bu müzikal masalı orijinal seslendirmesiyle seyretmek ideal. Vizyonda olan 3D kopyalarında kullanılan Türkçe seslendirmenin ise, sanatçılarımızın, Türkiye'de yaklaşık 20 yıl önce ilk kez gösterildiğinde kaydedilen performansları olduğu notunu düşelim.

 

Bir notumuz da yönetmenlerle ilgili. Gary Trousdale ve Kirk Wise, "Beauty and the Beast"den sonra, birlikte iki uzun metrajlı Disney animasyonu daha yönettiler: 1996'da "Notre Dame'ın Kamburu" (The Hunchback of Notre Dame) ve 2001'de "Atlantis: Kayıp İmparatorluk" (Atlantis: The Lost Empire).

 

Ali Ulvi Uyanık

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter