Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Steve Jobs - Egosunun altında ezilen dahi

:: Videolar Steve Jobs - Egosunun altında ezilen dahi
(7.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Steve Jobs, dinamik ama uzun ve bol diyaloglu senaryosu ile dikkat çeken ve özellikle teknolojinin tarihçesine meraklı olanlara cazip gelebilecek bir yapım

Oscarlı yönetmen Danny Boyle,127 Hours (2010) filminde olduğu gibi yine biyografik bir filmle izleyici karşısına çıkıyor. Bu sefer The Social Network (2010) ve Moneyball (2011) gibi kalburüstü biyografik filmlerin senaryosunda imzası bulunan Aaron Sorkin ile beraber çalışıyor. 2015 yapımı Steve Jobs, Walter Isaacson’un aynı isimli kitabından uyarlandı. 


 

Apple’ın hem marka yaratıcısı hem de CEO’su olan Steve Jobs’un 2011 yılındaki ölümünden sonra hakkında kitaplar yazıldı, belgeseller yapıldı ve iki defa sinema filmi çekildi. 2013 yapımı Jobs filmi Ashton Kutcher’ın fiziksel olarak benzerliğinin kötü oyunculuk ile harmanlanması ve uzun bir süreci yavan bir şekilde anlatması daha hafızalardan silinmemişken yeni bir Steve Jobs filmi vizyona girdi. Bu yapımda, Jobs filminde olduğu gibi uzun bir sürecin detaylı bir şekilde anlatılması tercih edilmemiş,  onun yerine Steve Jobs’un tanıtımını yaptığı üç ürün ve perde arkasına odaklanılmış. Film boyunca tasarlamasa bile çoğu fikrin kendisine ait olduğu, adeta kızından daha çok çocuğu muamelesi yaptığı bu ürünlerin tanıtımı öncesi, onun hem özel hem de iş hayatının çalkantılarına şahit oluyoruz. Jobs, en önemli meselelerini bile ayaküstü halletmeye çalışan, zeki ama kendi egosu altında ezilen insanlar tarafından sevilmenin pek de umurunda olmadığı ilginç bir pazarlama dâhisi.


Adından da anlaşılacağı üzere filmin yıldızı Steve Jobs ve ona hayat veren Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels, Seth Rogen ve Michael Stuhlbarg gibi önemli oyuncular filmin kadrosunda bulunsa da Fassbender rol çalmalarına izin vermiyor ve adeta filmin her karesinde yer alıyor. Jobs’un iş hayatında çok önemli yer tutan Steve Wozniak’ı daha fazla görebilseydik aslında fena olmazdı. Jobs’un inişli çıkışlı iş hayatını bir kenara bırakırsak, filmin diğer önemli mevzusu; kendi doğumu ile başlayan ve kızı Lisa ile de devam eden aile bağlarına bakış açısı ve belki de hayatta en başarısız olduğu şey olan insan ilişkilerine odaklanılıyor olması. Biyolojik ailesi tarafından reddedilen bir çocuk büyür ve kendi kızını kabul etmez. Sonrasında ailesinin yaptığı hatanın tekerrür etmesine izin vermese de, hem kendini hem de kızı ve kızın annesini yıpratır. Kendi anne babası tarafından reddedilen bu çocuk dünyaya meydan okur ve zamanla adeta ilahlaşır. Belki de onun için hiç kimse ile anlaşamaz ve dediğim dedik bir havada hayatını sürdürür.


 

Steve Jobs, dinamik ama uzun ve bol diyaloglu senaryosu ile dikkat çeken ve özellikle teknolojinin tarihçesine meraklı olanlara cazip gelebilecek bir yapım. Filmde anti kahraman Jobs ile ilgiyi üstüne çeken Michael Fassbender ise rolünün hakkını kesinlikle veriyor. Yan karakterlerde ise Jobs’un sağ kolu ve onunla çene yarıştırabilen yegâne isim olan Joanna Hoffman karakteriyle Kate Winslet göz dolduruyor. Film, teknolojinin tanınan ismi Steve Jobs’un zaaflarını ve inişli çıkışlı kariyerini merak edenlere tavsiye edilir. Ayrıca Slow West ve Macbeth filmlerinden sonra Steve Jobs ile “Fassbender Kuşağı Filmleri”nin de sonuna geldiğimizi de hatırlatalım. Çünkü yakın zamanda oyuncunun yeni bir filmi daha Türkiye sinema salonlarında vizyona girmeyecek.


Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter