Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Pervane

Pervane
(6.5/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

90. Oscar töreninde “En İyi Animasyon Filmi” dalında Coco’nun en güçlü rakiplerinden biri olarak gördüğüm Pervane ülkemizde de vizyona girdi. Nora Twomey’in yönetmenliğini yaptığı Pervane’nin yapımcılarından biri de ünlü oyuncu Angelina Jolie. 

 

Filmin hikâyesi Afganistan’da geçiyor. Kahramanımız Pervane 11 yaşında bir kız çocuğu. Babası ile birlikte mahalle merkezlerinde kurulan pazarlardan birinde müşterilere Peştuca ve Darice okuma-yazma hizmeti verme ile birlikte bazı değerli eşyalarına da müşteri bulmaya çalışıyorlar. Tarihi ticaret yollarının geçtiği, medeniyet, kültür, müzik ve hikâyelerin susmadığı Afganistan toprakları aynı zamanda yüzyıllar boyu çeşitli devletlerin istila ettiği bir muharebe sahası. Son düşmanları ise din kıstası altında ülkeyi mahveden radikal örgütler. Ülkeyi baştan uca ağlarının arasına alan örgütlerin arasında yaşama mücadelesi veren Pervane’nin ailesi eğitimli bir aile olmasına rağmen maalesef bu ağların arasında sıkışmış durumda. Ruslar ile meydana gelen savaşta bir bacağını kaybeden baba eski bir öğretmen, anne de eski bir yazar. Üç çocuklu bu aile her şeye rağmen ayakta kalmaya ve geçinmeye çalışıyor. Bunca derdin arasında ailesini bir arada tutmaya çalışan babanın onlara sunduğu lüks ise Afgan toplumunun eski geleneklerinden olan hikâyeler anlatmak. Çocuklarına sürekli hikâyeler anlatarak onları mutlu etmeye çalışan baba bir gün pazar yerinde haksız bir şekilde tutuklanarak ailesinden uzaklaştırılır. Bu durum ailenin yaşantısını bir anda altüst etmiştir. Yanlarında erkek olmadığı için Pervane’nin ailesi hiçbir ihtiyacını karşılayamaz hale gelir. Çünkü sokağa çıkmaları erkekleri olmadığı için yasaktır. Kadınlara karşı yapılan bu akıl almaz şiddet karşısında Pervane zekice bir çözüm bulur ve hemen hayata geçirir. Saçlarını ablasının da yardımıyla kısa keser, ölen abisinin kıyafetlerini giyer ve sokaklarla yalnız başına tanışarak büyük tecrübeler edinir. Saçlarını kaybetse de özgürlüğünü kazanmıştır. Kendine inanan bir kadını yasakların durdurmayacağını da bizlere göstermektedir. Üstelik yalnız da değildir! Tek gayesi hapisteki babasını görebilmek olan Pervane bu uğurda canla başla mücadele eder. Bu mücadelesi aynı zamanda içerisinde büyük bir kültür barındıran medeniyetinin düştüğü çukurdan çıkmaya çalıştığı bir çırpınıştır.

 

Gerçekçiliğin ön planda olduğu Pervane bizleri sorgulamaya iten bir film. Her ne kadar tekdüze bir ilerleme söz konusu olsa da dünya üzerinde bir yerde kadın-erkek gözetmeksizin insanların düşmüş olduğu gaflet ve karanlığı çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdiğini söyleyebilirim. Keyifli vakit geçirmek isteyenleri pişman etmeyecek bir yapıt. 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter