Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Lanet: Ervah Cinleri

Lanet: Ervah Cinleri
(6.5/10)
Üye: Gizem Şimşek
Filmin mekan seçimi ve çekimleri oldukça başarılı ve etkileyici. Yönetmen Gündüz, filmde kullanılan terk edilmiş köyün gerçek bir köy olduğunu röportajlarında da belirtmiş.

Sineva Film yapımcılığında çekilen Lanet: Ervah Cinleri filminin yönetmen koltuğunda Teoman Gündüz bulunuyor. Filmin senaryosu Teoman Gündüz ile birlikte Asiye Cenk Gündüz tarafından kaleme alınmış. Filmin başrollerinde ise Zahid Çetinkaya, Sevcan Sini, Ufuk Özkaya, Ceren Yasemen Güneysu ve Ceyhun Tutal bulunuyor.

 

Film, üniversitenin sinema bölümünde okuyan iki erkek öğrencinin kız arkadaşlarını da yanlarına alarak, yıllar önce terk edilmiş bir köye yaptıkları geziyi ve orada başlarına gelen olayları konu alıyor. Film, öğrencilerin kaybolduğuna ilişkin yapılan ihbar üzerine, olay yerine bir komiserin gelişi ile başlıyor. Olay yerinde bulunan ve gençlere ait olduğu düşünülen kamera incelenmesi için komisere teslim ediliyor. Komiser kamerada yer alan kayıtları izleyerek gençlerin gizemli kayboluşlarının ardındaki sırları çözmeye çalışacaktır.

 

Lanet: Ervah Cinleri, 1980 yılında gösterime giren Cannibal Holocaust ile başlayan, 1999 yılından sonra The Blair Witch Project ile popülerleşerek dünyaya hızla yayılan ve Türk korku sinemasında her yıl bir ya da iki örneği gösterime giren found footage (buluntu film) alt türünde çekilmiş. Filmi ülkemizdeki diğer örneklerinden farklılaştıran unsur ise, başında ve sonunda bulunan birkaç sahne yoluyla buluntu film alt türünün kurguya film içinde film formülüyle eklemlendirilmiş olması. 

 

Filmin mekan seçimi ve çekimleri oldukça başarılı ve etkileyici. Yönetmen Gündüz, filmde kullanılan terk edilmiş köyün gerçek bir köy olduğunu röportajlarında da belirtmiş. 

 

Lanet: Ervah Cinleri, sizi köyde dolaştırırken köyün havasını birebir yaşatıyor, eşyaların üzerindeki tozları adeta soluyorsunuz. Köydeki sokaklarda, evlerde, okulda dolaşırken gerçeklik hissini ve atmosferi; atmosferin uyandırdığı dehşet ve gerilimi oradaymışçasına hissediyorsunuz.

 

Oyuncuların performansları başarılı. Özellikle köye giden gençleri canlandıran oyuncular gerçekçi ve doğal oyunculuklarıyla yer yer gülümsetmeyi, filmin sonlarına doğru ise korkutmayı başarıyorlar. Komiserin oyunculuğu ise yeterince başarılı ve doğal olmasa da, bu durum izleyiciyi fazla rahatsız etmiyor.

 

Filmin içerisine Anadolu inançlarına ait Alkarısı'ndan köpek havlamasına, soğan dolu odalardan tılsımlara değin birçok öğe başarılı bir biçimde serpiştirilmiş durumda. Senaryonun araştırma yapılarak hazırlandığı hemen fark ediliyor. Lanet: Ervah Cinleri'nde köy evlerinden birinde karşımıza çıkan ağaç dallarından yapılmış tılsımla The Blair Witch Project (1999)'e, ateş başında söylenen şarkı ve arka planda görünen köy görüntüsünün yer aldığı sahneyle Büyü (2004)'ye, doğum odası olarak kullanılan köy evinde tavandan sallanan muskalar ve büyü ritüeli sahnesiyle Musallat 2: Lanet (2011) filmlerine yapılan göndermeler bulunuyor.

 

Sonuç olarak; Türk korku sineması tutkunuysanız ya da buluntu film tarzını seviyorsanız Lanet: Ervah Cinleri'ni gösterimdeyken kaçırmayın!

 

twitter.com/gizsimsek


Yönetmen Teoman Gündüz'e ait röportaj için; 

http://www.populersinema.com/roportaj/eger-bir-yonetmeni-film-yapma-istegi-durtmuyorsa-bence-o-isten-keyif-almiyordur-34527.htm

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter