Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kafası karışmış bir aksiyon

Kafası karışmış bir aksiyon
(4.2/10)
Üye: Serdar Akbıyık
Aksiyon dünyasında belirli isimler belirli kalıplarla yaşar ve ünlenirler. Mesela Sylvester Stallone Rocky ve Rambo karakteriyle, Arnold Schwaznegger Terminatör’le, Clint Eastwood son dönem filmlerine rağmen Kirli Harry’le yaşarlar zihnimizde.

Jason Statham ise Taşıyıcı-Transporter serisi ile ünlendi. Aksiyon filmlerinin başarılılarından biri olan bu seri senaryosu ve Statham’ın düştüğü durumlardan kurtulmak için sergilediği aşırılıklarla farklılaştı. Mesela Transporter 3’te vücundundaki zehiri durdurabilmek için adrenalin salgılaması gereken Statham’ın kalabalık bir sokağın ortasında sevişmesi sergilenen en eğlenceli aşarılıktı. Bu hafta vizyona giren Koruyucu ana hatlarıyla Taşıyıcı serisine çok benziyor.

 

Burada Statham küçük Mei’yi bir yerden bir yere götürmüyor da mafya arasında çıkan savaşta onu koruyor. Mei isimli 10 yaşındaki Çinli küçük bir kız çocuğu çok değerli bir matematik zekasına sahiptir. Tek bir satır kağıt kalem kullanmaksızın Çin'in en büyük suç mafyalarından birinin rüşvet ve haraç verilerini zihninde tutmaktadır. Örgüt kızı Amerika'ya yollar ve bu sayede geride yazılı hiçbir kanıt kalmaz. Luke Wright ise Amerika'nın New Jersey kentinde yaşayan ve hayatını uzak doğu dövüş müsabakalarında geçiren ikinci sınıf bir dövüşçüdür. Bir gün Rus mafyasının bir şikesini bozar ve bütün hayatı allak bullak olur. Ruslar ailesini öldürür, onu evsiz ve beş parasız bırakır, dahası yaklaştığı herkesi öldürmekle tehdit ederler. Luke metroya atlayıp intihar etmeyi planlarken peşinde Rus mafyasının, New York  Polis Departmanı'nın ve tabii ki Çinlilerin olduğu Mei ile yolları kesişir. Mei Luke’u intihar düşüncesinden uzklaştırır. Onu hayatta tutma çabası kendi yaşamını ikinci plana itmesini sağlar. Luke aslında normal bir dövüşçü değildir. 11 Eylül sonrasında New York’a düzen getirmek için görevlendirilmiş bir özel ajandır. Ama yaşadıkları sevdiği eşinin ölümüyle sonuçlanınca dramatik bir sonuca ulaşır hikayesi.

 

Şimdi filmin hem yönetmeni hem senaristi Boaz Yakin’in filmi karman çorman hale getirdiğini söylemeliyiz. Olaylar ilginçleşsin diye kurduğu olay örgüsü birçok yerde mantık hatasına sebep oluyor. Mesela Rus mafyasının Luke’un karısını öldürdükten sonra onu hayat boyunca takip ediyor olması. Yani sokakta Luke’tan ayakkabı alan bir adam bile onla ilişkiye girdiği için ölü bulunuyor. Mafyanın işi gücü yok bir boksörü hayat boyunca izleyip onla ilişkiye giren herkesi gizlice öldürüp onu yalnızlığa mahkum edip intihar etmesini sağlayacak. Off yazarken bile sıkıldım.

 

Bir de Rus mafyasını da filmin içinde zaten görüyoruz öyle egzantrik bir durumları da yok. Yani gizli bir örgüt değiller, öyle çok güçlü bir organizasyona sahip değiller. Bilindik polisleri satın alarak işlerini götüren adi bir çete. Bütün bunlar klişe bir öyküyü farklılaştırma adına yapılan ucuz hamleler. Jason Statham klasik oyunculuğunu gösteriyor. Ama film bence tam bir yönetmen karmaşası olmaktan kurtulamıyor. Filmdeki küçük Çinli kız Mei’yı canlandıran 12 yaşındaki Catherine Chan birçok kız arasından deneme çekimi yapılarak seçilmiş. Son dönem çocuk oyuncular için de çok da albenisi olan bir performans gösterdiğini söyleyemeyeceğim.

 

Kısacası oyunculuklar kötü değil ama yönetim ve senaryo olmamış. Filmi demin anlattığımız mantıksızlıklara kafayı takmadan seyredecekseniz, bir de Jason Statham’ı seviyorsanız size iyi seyirler diliyorum.

 

Serdar Akbıyık

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter