Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

İşçi mahallesinde aksiyon ve güldürü

İşçi mahallesinde aksiyon ve güldürü
(6.0/10)
Üye: Ali Ulvi Uyanık
1978 doğumlu Katherine Heigl, "Grey's Anatomy" dizisindeki başarısı bir yana, asıl, Judd Apatow filmi "Kaza Kurşunu "ndaki (Knocked Up)rolüyle, aynı karakterin, nasıl sempatik ve seksapel, hem komik ve hem hüzünlü, hem deli dolu ve hem de saf olabileceğini, tüm bu özellikleri ne denli sorunsuzca kombine edebileceğini gösterdi. Belki çok ayrıksı karakterler için uygun değil ancak mükemmel bir çekicilikle, kendine uygun yazılmış hikâyeleri sırtlayıp götürebiliyor.

 

"Aşk ve Para"da canlandırdığı karakter, Amerikalı yazar Janet Evanovich'in (d:1943) 1994-2011 yılları arasında yayımlanan 18 kitaplık serisinin ilkinden uyarlanmış. Kahramanımız olan Stephanie Plum, beş parasız, işsiz ve arabasını da bir borç tahsildarına kaptırmış, bir hayli beceriksiz ve oldukça da onurlu genç bir kadın! Ve olağanüstü yeteneklerle donatılmamış Stephanie, kuzenini ikna ederek, kendini, belki de bu dünyada yapacağı son iş olan, kefalet senedi şirketinde tahsilât ajanlığı görevine atar! İşte bu seri de, onun, New Jersey'deki Trenton'da, kültürel renkliliğe, işçi sınıfına özgü mekânlara ve ritüellere, alt sınıf suçlulara ait 'Burg" diye bilinen mahallesini merkeze alıp, peşine düştüğü zanlılarla küçük çaplı maceralarını anlatmaktadır.

 

Stephanie'nin, yakalayıp mahkemeye çıkarması gereken ilk kişinin, çocukluk - gençlik aşkı, eski polis, şimdi cinayet zanlısı, müthiş yakışıklı Joe Morelli (Jason O'Mara) ve yeni işinde alması gereken eğitim için tuttuğu uzmanın da 'Adonis'in çikolataya batırılmış hali' olan Ranger (Daniel Sunjata)olması, yanıltmasın, bir kadın olarak 'zayıf düşmesine' asla neden olmuyor. Çünkü karşınızdaki cinsiyetçi bir film değil bir defa. Karşımızda, suçlular ve erkekler dünyasında ayakta kalmaya çalışan, korkularının üzerine giden ve geri adım atmayan bir kadın var. Zaten, İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema yönetmeni Julie Anne Robinson da,  "Son Şarkı"dan (The Last Song) sonra Hollywood'da çektiği bu ikinci filminde mizahın zarif iğnelemelerini kullanarak, bu türün kalıplaşmış kadın-erkek etkileşimiyle hafiften dalga geçmiş. 

 

Komedinin sulandırılmadığı ve çözülmesi gereken entrikanın da aksiyonla desteklendiği "Aşk ve Para"da, öykünün zengin unsurları ise, çeşidi bol, renkli ve komik yardımcı karakterler. Stephanie'nin işçi sınıfına mensup, tepkileri rutin olan anne ve babası mesela... Stephanie'nin kime çektiği sorusunun yanıtı olan, muzip, muzır, hınzır büyükanne mesela; kim derdi ki "Singin' in the Rain"in gencecik şarkıcı ve dansçısı Debbie Reynolds, tam 80 yaşında, kariyerindeki onca başarılı performansın ardından bir de böyle 'yerinde duramayan' tatlı bir ihtiyar rolünde karşımıza çıkacak? Ve spor salonunun esrarengiz boksörleri mesela... Sokakta müşteri tavlamaya çalışıp Stephanie'ye bilgi yardımında bulunan iki fahişe mesela.

 

Özetle, "Aşk ve Para",  'hafif' ve tanıdık hikâyesini, belirli bir kaliteye ulaşan tipleme ve diyaloglarla sıkıntısızca seyrettiren hoşluğun adı. 



Ali Ulvi Uyanık

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter