Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Büyü 2

Büyü 2

2004 yılında gösterime giren, çekimleri sırasında yaşanan talihsiz olaylar ve galasında çıkan yangın sebebiyle "lanetli film" olarak anılan Büyü filminin ikincisinin yönetmen koltuğunda Orhan Oğuz yerine Adnan Güler bulunurken, senaryo ilk filmde olduğu gibi Şafak Güçlü ve Servet Aksoy'a ait. Yapımcılığını Sea Film'in üstlendiği Büyü 2 filminin başrollerindeki Gizem Salkım, Özgül Kavruk, Can Arpacı, Melih Değirmenci, İleyna Kıyak gibi isimlere açılış sahnesinde Yeşim Salkım eşlik ediyor.

 

Filmin konusunu üniversitede psikoloji eğitimi alan bir grup gencin, bitirme projeleri için hocalarıyla birlikte cinli olduklarına inanan bir köy halkını bulundukları ortamda psikolojik tespitlerde bulunmak üzere ziyarete gitmeleri oluşturuyor. Bu öğrenciler arasında bulunan Nida, Hakan'a aşıktır. Hakan ise Duygu'ya ilgi duymaktadır. Nida doğaüstüne inanmasa da son çare olarak Duygu'ya bir büyü yaptırır ancak bu büyü gizli güçleri harekete geçirecektir.

Büyü 2 filmi, Deccal 2 gibi ilk filmin kaldığı yerden devamı yerine, Musallat ya da Dabbe serisi gibi aynı tema altında farklı kişiler, farklı mekanlar ve farklı olaylar üzerinden ilerleyen bir yapıya sahip. Bu bağlamda Büyü 2, 2004 yapımı ilk filmde yaşanan olayların benzer bir senaryosu üzerinden kurgulanmış. Ancak ilk filmin bitişinin akıl hastanesi olması, ikinci filmin ise fakültede psikoloji bölümü dersi ile başlaması ikisi arasında organik olmasa da bir bağ kurulmasını sağlıyor.

 

Filmin çekimleri, renk düzenlemesi, kurgu gibi teknik özellikleri başarılı. Birkaç sahnede ses kurgusunda senkronizasyon sorunu bulunuyor ancak fazla göze batmıyor. Görsel efektler bazı sahnelerde başarısız, bazılarında ise durumu kotarıyor.

 

Mekan olarak daha önce Lanet: Ervah Cinleri filminin çekildiği, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey Köyü'nün kullanılması, korku atmosferinin yaratımı açısından iyi bir seçim olarak göze çarpıyor.

 

Büyü 2'de başta Gizem Salkım olmak üzere oyuncuların performansları oldukça vasat. Bununla beraber gerçekçi olmamalarına rağmen seyirciyi filmden koparacak kadar yapay da değiller. Özellikle yardımcı oyuncu konumundaki cinlenmiş köy halkını canlandıran oyuncuların performansları başarılı, gerçekçi ve inandırıcı olarak dikkat çekiyor. 

 

Filmin medyada yer alan haberlerinde belirtildiği gibi, Türk korku sinemasında klişe haline gelen imam, havas alimi, muska gibi birçok unsur filmde kullanılmamış. Filmin bir diğer özelliği bu tür doğaüstü korku filmlerinde iyi-kötü mücadelesi soyut olarak insan ve cin ilişkisi üzerinden yansıtılırken, ilk filmde olduğu gibi bu filmde de mücadele cin ve ruh ilişkisi üzerinden veriliyor. Diğer filmlerde çoğunlukla sara hastalığı (Şeytanın Çocukları: El Ebyaz, Üç Harfliler 2: Hablis gibi birkaç filmde şizofreni ya da kişilik bölünmesi de kullanılmıştır) ile özdeşleştirilen cinlenme vakaları, bu filmde şizofreniden obsesif kompulsife, abuliadan paranoyaya değin birçok akıl hastalığının nedeni olarak yansıtılmış. Ayrıca Büyü 2, türün diğer filmlerine kıyasla alışılmadık, sürpriz finaliyle de farklılık yaratıyor.

 

Sonuç olarak; Büyü 2 ilk film kadar başarılı olmasa da, korkutma konusunda fazla beklentiye girilmeksizin sıkılmadan izlenebilir.

 

twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter