Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

BACKCOUNTRY: Doğa intikamını almaya devam ediyor

:: Videolar BACKCOUNTRY: Doğa intikamını almaya devam ediyor
(6.3/10)
Yazar: Furkan Erkan
*DİKKAT BU YAZIYI FİLMİ İZLEDİKTEN SONRA OKUMANIZ TAVSİYE EDİLİR.

Sinemada tematik olarak doğayı fon alan filmlere baktığımız zaman, senaryolarda iki felsefe vardır: ‘’Yolda olmak’’ ve ‘’Yoldan çıkarmak’’… Bir de bunların yanında başka bir alt tür olan ‘hayatta kalma’ filmleri vardır ki bana göre bu tema yukarıda bahsetmiş olduğum iki felsefenin karışımından çıkan bir seyirlik sunar seyirciye. Yolda olmak dediğimiz zaman aklınıza yakın tarihte Reese Witherspoon’un başrolde olduğu ‘Wild’ ve Sean Penn imzalı ‘Into The Wild’ gelebilir. Normaldir çünkü bu filmlerde doğa insana ekseriyetle huzur verme misyonunu üstlenir. İzleyene, şehir hayatından kurtulup, kendini tabiat ananın kucağına bırakmasını önerir bu tür filmler. Ama diğer yandan da iş yoldan çıkarmaya gelince doğa, insanoğlundan (özellikle kent kültürünü benimsemişlerden) intikamını almaya başlar ve bir şekilde başroldeki karakterlerin hayatta kalma mücadelesini izleriz. Bu hafta vizyona giren Adam McDonald’ın ilk uzun metraj deneyimi ‘Backcountry (Ölüm Ormanı) de ‘survival’ diye tabir edilen doğada hayatta kalma üzerine kurulu filmlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

 

Alelade bir senaryo çerçevesinde gelişen olaylarda, Jenn ve Alex adındaki şehirli çiftimiz, tatillerini Kanada’daki ıssız bir ormanda kamp yaparak geçirecektir. Ancak kamp yapacakları yerde, Jenn’in yolda yürürken karşılaştığı ne idüğü belirsiz bir gezgin olan Brad, haliyle Alex’i bir hayli işkillendirmiştir. Bu rahatsız edici durumdan bir an önce kurtulmak isteyen Alex de Jenn’i bir şekilde ikna ediyor ve çiftimiz Karaayak Patikası’na doğru yol almaya başlıyor. Ancak Alex’in kafasındaki yol tarifiyle, gittikleri güzergah uyuşmayınca çiftimiz kayboluyor ve doğa yavaş yavaş onlardan intikamını almaya başlıyor.

 

 

 

 

Hitchcock gerilimlerinden aşina olduğumuz röntgenci kamera, karakterleri daha iyi takip etmemizi sağlıyor ama filmin gerilimi baştan tırmanmaya başlamıyor. Açıkçası bu, senaryo açısından da ne doğru ne de yanlış bir karar. Aslına bakarsanız, gerilim açısından burada devreye giren yegane öge ‘kara ayı’ bonusu oluyor. Çünkü bundan öncesinde, çiftimizin Brad ile karşılaştıkları sahnedeki tempo, doğa görüntülerinin altında eziliyor. Dingin bir doğa belgeseli sunan sinematografinin de bunda büyük payı olduğunu söylemek lazım.

 

Bu filmde benzer bir şablon üzerinden ilerliyor ama türevlerine göre farklı bir ‘türler arası geçiş’ sistemini kurgusuna başarıyla yediriyor. Yani yolda olan çiftimiz birden yoldan çıkmaya başlıyor. Çaresizliğin doğurduğu panik, ikilinin arasını açıyor. Onların kendi arasındaki çatışması, bir hayatta kalma macerasına evriliyor. Fakat bu hayatta kalma mücadelesindeki kötü adam olarak karşımıza çıkan ayının da kaçma-kovalamaca dışında hikayede çok bir etkisi olamıyor maalesef. Buna ek olarak filmde teknolojiye çok ince bir vurgu yapılıyor. Jenn’in mütemadiyen telefonunu elinden bırakamamasını göz önüne alırsak bu doğa için bir engel teşkil ediyor. Ama haritayı almamakta ısrar eden Alex’in başı sıkıştığında da imdadına yetişecek akıllı bir telefon olmadığından bu sefer bir diğer intikamı alan da teknoloji oluyor. Teknolojinin doğayı bertaraf edildiğini düşünüyoruz ama filmde ‘kurtarıcı’ olma potansiyeli gerçekten ilginç bir tezatlık yaratıyor.

 

Gerçek bir olaydan uyarlanan ‘Backcountry’, bilindik bir hayatta kalma örneği olsa da seyirciye kendisini izletmeyi başarıyor. Dingin temposu, temkinli gerilimi ve ayı bonusu türün meraklıları için yeterince cezbedici bence. İyi seyirler.

 

Furkan Erkan

 

Twitter.com/FilmNotlari

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter