Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Türkiye'nin Kennedy Ailesi Menderesler’in hayatı dizi oluyor: Ben Onu Çok Sevdim

Türkiye'nin Kennedy Ailesi Menderesler’in hayatı dizi oluyor: Ben Onu Çok Sevdim
Üye: Gizem Merve Kaboğlu 1996 ve 1998 yıllarında Aksiyon Dergisi'nde Menderes ailesinin portresi Kennedy adıyla yan yana yazılmıştı

2011 yılında Aydın Menderes’in ölümü ise önce Dipnot.tv internet sitesinde “Türkiye'nin Kennedy Ailesi: Babadan üç oğula dram üstüne dram” başlığıyla, birkaç gün sonra “Radikal Gazetesi’nde “ABD'de Kennedy, Türkiye'de Menderes” ifadesiyle yer bulmuştu. Özetle Menderes ve Kennedy ailelerinin hayat akışındaki benzerlikten basında daha önce defalarca bahsedilmişti. Şimdi bir konuda daha benzeşiyorlar, geçtiğimiz yıllarda ABD’de dizi olan Kennedyler gibi Menderesler’in hayatı da dizi olarak ekrana gelmeye hazırlanıyor. Ben Onu Çok Sevdim…

 

 

 

Ben Onu Çok Sevdim dizisi: 

 

Dizi Pana Film imzalı, başrollerde Mahir Günşiray ve İclal Aydın olacak. Senaryosunu Seda Altaylı’nın yazdığı dizide yönetmen koltuğunda ödüllü bir isim, Mehmet Bahadır Er var.  Dizinin çekimlerinin ay sonunda başlaması planlanıyor, tanıtım filmine bakarsak hikayenin odağında Adnan Menderes ve Ayhan Aydan aşkı olacak. Ancak anlatının daha geniş, “Menderes Ailesi” üzerine olacağı aşikar. Dizinin 2013’ün ilk aylarında yayına başlaması bekleniyor, kanal ise atv… Diğer roller için  adı geçen isimler arasında Belçim  Bilgin ve Ahmet Uğurlu var ama kesin olmadığını belirtmeliyim. “Ben onu çok sevdim” adı da Ayhan Aydan’ın  “Başıma bir iş gelir diye korkmadım. Gelecekse Adnan Bey için gelsin dedim. Çünkü onu çok sevdim...” sözlerinden geliyor altını çizelim.

 

 

Biraz daha yakından bakarsak:

 

Odakta askeri mahkemece alenileştirilmiş, meşruiyeti tartışma konusu olmuş, sorgu malzemesi yapılmış, hakkında fetva istenmiş, bir bebek mezarıyla geçmişte kalmış bir imkansız aşk var. Ve tabi bu aşkın yanında Menderes’in hayatına giren daha nice kadın… Daha önce bir yazımda The Kennedys’in başına gelenleri yazmıştım, bizde Muhteşem Yüzyıl ile kıyaslamıştım hatta durumu. Erdoğan’ın “ecdadımız böyle değil” seslenişi üzerinden ilerlemiştim. Adnan Menderes’in özel hayatını düşündüğümüzde tartışmalara açık olduğunu anlamak zor değil. Bu dizide de “ecdat” sorunu olur mu, göreceğiz. 

 

Adnan Menderes’in hayatına bakarsak aslında Türkiye’nin sancılarını görüyoruz. Çok partili döneme geçişten başlarsak günümüzde bile polemikleri süren “Türkçe ezan” tartışmalarının o yıllara dayandığını hatırlatırım. Menderes’in hayatı Türkiye’nin demokrasi sınavında nasıl defalarca sınıfta kaldığının resmidir. Bu nedenle bu Ben Onu Çok Sevdim adlı dizi yalnız bir aile dramı değil bir ülke portresidir. 

 

Kimilerince “lanet” olarak görülebilecek talihsizlikler, verem hastalığından tutun trafik kazalarına, idam ve ölümlere, nesiller boyu süren siyasi kariyerler var Mendereslerin hayatlarında. Türkiye’nin en sevilen aşk romanlarından biri “Başucumda müzik” Menderesler’in hayatına değen bir siyasi ismin gerçek aşk hikayesini konu alır örneğin. Çapkınlıkları devlet kayıtlarına geçen Adnan Menderes’in aşk hikayelerinin her birinin ayrı bir film konusu olabileceği de açık. 

 

 

Menderesler’in hayatı Kennedyler ile benzeşiyor:

 

İkisi de İkinci Dünya Savaşı sonrası siyasi arenada etkin olan isimler, ikisinin de partisinin adı Demokrat Parti. Menderes darbenin ardından tutuklanarak idam edildi, Kennedy derin devlet şüphesi altındaki saldırıda öldürüldü. Kennedy’nin başkan adayı kardeşi Michael uçak kazasında ölmüş, Robert suikast ile öldürülmüş, Edward trafik kazası ardından adaylıktan vazgeçmiş, oğlu, karısı ve baldızı uçak kazasında ölmüştü. Menderes’in ise bir oğlu intihar etti, öteki trafik kazasında yaşama veda etti, diğeri ise geçirdiği trafik kazasının ardından siyasi kariyerine tekerli sandalyede devam etti ve son Menderes de 2011 yılında vefat etti. JFK nasıl siyasi kariyeri kadar özel hayatıyla da sansasyon yaratan bir isim ise Menderes’in de yargılanma sürecinde özel hayatı ifşa edilmişti. (Radikal Gazetesi, 25 Aralık 2011)

 

 

The Kennedys dizisi:


The Kennedys’in çekimleri 2010 yılında yapılmış ve çekimlerin ardından dizi yayınlanmak üzere History Channel’a satılmıştı. Senaryonun gerçeği yansıtmadığı, kaynak alınan kitabın verilerinin saptırıldığı gerekçesiyle yapılan eleştiriler karşısında kanal, protestolar direncini kırarak diziyi yayınlamayacağını belirtmişti. Sonra bir başka kanal Reelz Channel diziyi almış fakat diziye reklam alamadığını açıklamıştı Olaylı dizi The Kennedys de ecdadımızı kötü gösteriyor naralarıyla 8 bölümlük bir mini dizi olarak tarihte yerini almıştı. 

 

Ben Onu Çok Sevdim de bu tartışmalara konu olacak mı göreceğiz, içinde aşk, dram, siyaset, ölüm ve gerçek bir anlatı olan bu dizi tutar veya tutmaz ama gündem yaratacağı aşikar, şimdiden söylemesi. 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter