Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin Kayıp Şehir’den alacağı bir ders var!

Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin Kayıp Şehir’den alacağı bir ders var!
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Kayıp Şehir beklentilerimi yerine getirerek alnının akıyla ekrana geldi. Oyunculukların beğeni topladığı, dublaj dışında teknik açıdan bir eleştiri noktası bulmadığım dizi, senaryo detaylarıyla saygıyı hak ettiğini bir kez daha gösterdi.

 

 

 

Dizinin ayrıntılarına geçmeden önce belirtmem gerek, Öyle bir geçer zaman ki’de Cemile’nin yaşlandırma efekti ne kadar kötüyse (ki hasta gibi duruyor, sanki yaşlanmamış da bir hastalığa yakalanmış gibi Cemile) Kayıp Şehir’de Nazan Kesal’ın yaşlı kadın imajı bir o kadar gerçekçi ve başarılı. Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisinin makyaj ve saç uzmanlarının Kayıp Şehir’den ders alması birincil tavsiye zira Cemile’nin peruk saçları ve çamur sürülmüş gibi duran renksiz yüzü ekranda çok yapay duruyor. Rahibe kıyafetlerini andıran giysileri de cabası… 

 

Kayıp Şehir’e karşı ceket iliklenir 

 

Belki fark etmemişsinizdir ama hatırlatayım, dizi yalnızca bir dramı anlatmakla kalmadı. Sahne geçişlerinin birinde yoldan geçen bir papazı gördük… Zabıtadan kaçarken merdiven altına saklanan Afro-amerikan bir genç de kameralara takıldı, sokakta dayak yiyip öldüresiye dövülmüş halde yola atılan travestinin kanlar içindeki hali de… 

 

 

İlk bölümden biraz aşure etkisi yaratsa da karmaşaya dönüşmeyen bu ilişkiler yumağında alt alta verilen mesajlar o kadar yerindeydi ki alkışlamamak elde değil. Tebrikler Kayıp Şehir ekibi, herkesin bildiği ama ekranlarda gösterilmeyen bir şehrin kayıp yüzünü gösterdiğiniz için tekrar tekrar tebrikler… 

 

 

“Zengin kız fakir oğlan” Klişenin Ötesine Geçebilecek Mi?


Zengin Kız Fakir Oğlan adlı dizi geçtiğimiz haftalarda TRT1 ekranlarında yayınlanmaya başladı. 

 

Tanıtım stratejisine bakılırsa dizi gençleri hedefliyor… Öyle ki dizi başlayacağı gün birçok izleyicinin cep telefonlarına dizinin reklamını içeren şu satırlar gönderildi: “Modern bir Keloğlan hikayesi 'zengin kız fakir oğlan' bu akşam 19.50'de trt-1 ve trt-1 hd'de..” Aynı süreçte Ekşi Sözlük’te de banner olarak dizinin reklamı dönüyordu, tıklayınca da dizinin sözlük sayfasına gidiyordu yönlendirme. Anladığım kadarıyla bu yönlendirme de pek işe yaramamış zira dizi hakkında yalnızca 2 sayfa entry var henüz, neyse niceliksel tartışmalara değil nitelik üzerinden yorumlara geçelim. 

 

Dizinin oyuncu kadrosunda Hüseyin Avni Danyal, Ayda Aksel, Ufuk Özkan, Ecem Özkaya, Mahir İpek’in adı yer alıyor. “Modern Keloğlan hikayesi” sloganıyla ekrana gelse de tam anlamıyla “Meet the parents” adlı filmin konusunu taşıyor dizi. Adından da belli olduğu üzere zengin bir kadınla fakir bir adamın talihsizlikler üzerine kurulu aşk hikayesini anlatan dizi, komedi formunda biçimlendirilmiş. Ancak güldürüyor mu o tartışılır, zira izlediğim süre boyunca ben gülemedim. 

 

Aynı klişenin üzerinde bir tur daha atılıyor

 

Dizide zengin aile içinde öteki olan Nurhan (Ufuk Özkan), evin hizmetlileri tarafından da aşağı bir konumda görülerek eleştiriliyor. Sakar, beceriksiz ve fakir olan gencin aslında evin hizmetlilerinin gözünde bile fakirliğiyle gündem olması dikkat çekici ama izlemek için yeterli değil… Altı boş, çok işlenmiş, işlendikçe kabak tadı vermiş bir klişenin üstünde bir tür daha atılıyor. 

 

Bu dizi komik ise diğerleri ne?

 

Dizinin reytingleri her ne kadar şimdilik tehlike arz etmese de Leyla ile Mecnun,  İşler Güçler, Yalan Dünya gibi komedi dizilerinin ekranda olduğu bir sezonda Zengin Kız Fakir Oğlan’a komedi demek benim içime sinmiyor. Asıl sorununun senaryosunda olduğunu düşündüğüm dizi, kadrosundaki kare aslara rağmen kadrodaki kaliteyi ekrana yansıtamıyor. 

 

Sosyal medya yorumlarına bakılınca dizinin fanatiği pek çok seyircinin de olduğunu görmek ise içimi rahatlattı, her ne kadar ben sevmesem de böyle iyi isimleri buluşturan bir dizinin heba olmasını istemem, umarım ben yanılırım ve dizi ekrandaki romantik komedi kıtlığını biraz olsun giderir. 

 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

[email protected]

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter