Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Öyle bir geçer zaman ki dizilerin çocuk oyuncu arayışlarına çare oldu

Öyle bir geçer zaman ki dizilerin çocuk oyuncu arayışlarına çare oldu
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Öyle bir geçer zaman ki dizisinde Emir Berke Zindici’nin canlandırdığı Osman uzun süre dizide lokomotif görevi görmüştü hatırlarsanız, ilk sezonda gözyaşlarıyla izleyicinin aklını alan Osman ikinci sezonda aşk hikayesiyle gönüllere taht kurmuştu. Dizinin üçüncü sezonunda Osman’ı genç olarak izliyoruz, Osman’ın çocukluk arkadaşlarına ne oldu derseniz “Gözüm bir yerden ısırıyor” deyişlerinize “Demek o çocuk buymuş” sözleriyle devam edeceğiniz gözlemimi paylaşıyorum.

 

 

 

Kayıp Şehir’in Hakan’ını Öyle bir geçer zaman ki ile tanıdık


Osman’ın Gülden ile aşkı arasındaki engel olan Arif (İhsan Berk Aydın) şimdilerde Kayıp Şehir’de Hakan rolüyle ekrana geliyor, Gülden’e yani Ceren Gültekin’e ne oldu derseniz o da İffet dizisinde İffet ile Cemil’in kızları Elif olarak karşımıza çıktı. Emir Berke’nin de yerli Harry Potter olarak lanse edilen fantastik bir çocuk filminde başrol oynadığını hatırlatayım. Özetle Öyle bir geçer zaman ki çocuk karakterleri geçmişinde bıraktı ancak uzun süre daha ekranda göreceğimiz çocuk oyuncuları sektöre kazandırdı. Başarı ise elbette tesadüf değil, çocukların oyuncu koçları ve psikolojik destek ekibi büyük bir yükü başarıyla kaldırmış demek oluyor bu. 

 

Her ne kadar kulağımıza kimi çocuk oyuncuların boylarından büyük egoları olduğu ve sette sorun çıkardıkları gelse de krizi doğru yönetebilen, sonunda zoru başararak ekrana yeni yüzler kazandırabilen yapım ekibi büyük bir alkışı hak ediyor… Öyle bir geçer zaman ki son yıllarda yayınlanan işler içinde pekçok açıdan köşe taşı etkisinde bunlardan biri de çocuk oyuncu seçme ve yetiştirmekteki ustalıkları elbette… 

 

 

Alev Alev’in akıbeti ne olacak?

 

Alev Alev dizisi Cumartesi akşamı izleyicilerle buluştu… Baş rollerinde Berk Oktay, Hande Soral, İlker İnanoğlu ve Rojde Demirer’in oynadığı dizi saf mahalle aşıkları ve zengin aile arasında kurgulanmış ilişkiler ağıyla örülü. Çokça benzerini gördüğümüz bu hikaye dizi izleyicisine yeni bir macera vadetmiyor, eksiyi yeniden üretiyor. 

 

Alev Alev yalnızca senaryosundaki sıradanlıkla değil prodüksiyonuyla da bana Veda, Kayıp Şehir, Suskunlar, Uçurum, Muhteşem Yüzyıl gibi özenli prodüksiyonuyla çıtayı yükselten pekçok dizi arasında ayrık otu gibi izlenimi verdi. 

 

Alev Alev’in akıbeti ne olur bilemem ancak rakipler ve deneyimler üzerinden bakıldığında Türker İnanoğlu’nun prodüksiyon anlayışına yenilik getirmesi gerektiği aşikar. Zira geçtiğimiz sezon Aydan Şener ve Tarık Tarcan’lı Yıllar Sonra ile hezimete uğrayan Erler Film, dizide çok büyük bir aksiyon olmazsa aynı şoku Alev Alev için de yaşayacak gibi. 

 

 

Dizisi reklam almadığı için yayından kaldırılmıştı, o şimdi reklam yüzü!


Metin Şentürk’ü müzisyen kimliğiyle tanımayanınız yoktur, kendisinin yıllar once Unutma Beni adlı bir dizide başrol oynadığını ancak dizinin rating sorunu nedeniyle sona erdirildiğini de hatırlarsınız. Hatta o yıllarda diziye yalnızca sakız firmalarının reklam verdiği yönünde açıklamalarıyla rating sistemine isyan eden ekibin Siyaset Meydanı’ndaki haykırışları hala kulağımda. Metin Şentürk’ün ekran macerası bu kötü reklam tecrübesiyle bitmedi elbette, hatta şu an bir markanın reklam yüzü kendisi. Neyse o kısma geleceğiz, tutmayan dizi sonrası Şentürk TRT ekranlarında eğlence programı yapmaya devam etti, bir dönem ikincil anlam taşıyan ismiyle sözde izleyiciyi gülümseten “Sabahın Körü” adlı programla Seray Sever ile birlikte ekranda oldu. Şimdi ise sanatçının görme yetisindeki eksikliği gözümüze sokan bir reklam sloganı görüyoruz ekranda… Elini gözüne doğru uzatarak, işaret parmağını gözünün içine sokarcasına yaklaştırarak, “Bakmadan almayın” diyor Metin Şentürk. 

 

“Şey edemeyen” adam ekranda!

 

İki reklam filmiyle yürütülen kampanyada bir filmde ünlü şarkıcıyı kendisini dinlemeyen izleyiciyi azarlayan bir doktor rolünde ikincisinde de bir çifte alışveriş öğüdü verirken görüyoruz. Reklamın (ikinci filmden bahsediyorum) cinsiyetçi mesajını görmezden gelmek mümkün değil, kadının çamaşır makinesi almak istemesi, erkeğin ise kendisine laptop alması üzerine çıkan bir tartışma ekrana geliyor. Adam önce “Ben şey edemiyorum” diyor, stüdyoda şaşkınlık sesleri duyulurken ekranda altyazıyla “Şey edemiyor!” ibaresi görünüyor.

 

Reklamlarda cinsiyetçilik diz boyu, farkında mısınız?

 

Bana kalırsa ekranda böyle bir reklam göstererek iktidarsızlık problem yaşayan reklam filmindeki adam değil direkt reklam stratejisi… Dırdırcı kadın figürüyle sözde reklam yapan firma, zamanında ekranda kadın tokatlayan beyaz eşya markasından farksız gözümde… “Erkekler kadın kıyafeti giymez, o zaman kadın şampuanı da kullanmayın” söylemiyle cinsiyetçiliğin dibine vuran bir şampuan reklamını birkaç ay once ekranda görüyorduk, her ne kadar artık kadın tokatlamasalar da “sarışın aptal kadın” portresiyle izleyiciye “tanıtım” yapan beyaz eşya firmasının reklamları yakın zamanı kadar ekrandaydı, şimdi de bu teknoloji marketin “kör göze parmak” şeklindeki cinsiyetçi lansmanını görüyoruz. 

 

Dizilerde cinsiyetçiliği yaza yaza dilimizde tüy bitmişken reklamlarda yükselen bu ivmeyi de görmezden gelemezdim. Kınıyorum, bunu meşru göstermeye çalışan “agresif reklam stratejisi” söylemini daha da anlamsız buluyorum. 

 

Yazıklar olsun, Tivibu sağ olsun diyerek reklamsız seyri tercih ediyorum, böyle biline… 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

[email protected]



 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter