Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

İtalyanlar’ın Rocco ve Kardeşleri, bizde oldu Kadir ve kardeşleri…

İtalyanlar’ın Rocco ve Kardeşleri, bizde oldu Kadir ve kardeşleri…
Üye: Drama Queen Alıştık değil mi? Neye? Çalmaya çırpmaya, yalana dolana, bir gün ortaya çıkmayacakmış gibi yaptığımız gerçek dışı işlerin arkasında çok doğruymuşuz gibi durmaya. Başkasının meydana getirdiği, ortaya çıkarttığı şeyleri kendimizinmiş gibi ‘sahiplenmeye’ çok alıştık. Yadırgamıyoruz bunları, normal geliyor, olağan dışı her şey çok doğru geliyor bizlere.

 

 

Kayıp Şehir’e getirmek istiyorum aslında lafı. Geçen haftaki bölümü izlediyseniz sizlerin de dikkatini çekmiş olmalı Aysel’le Kadir’in öpüşme sahnesi. Ne olduğunu anlayamadan, ‘’ne oluyor yahu’’ derken birden bire herşey olup bitti gözümüzün önünde. Hani bunun bir gelişi, bir göz süzüşü, bir iması filan olur. Pek anlam verememiştim.

 

 

Daha sonra bu akşam karşımda Karadayı, elimde sıcacık çayım Bergüzar Korel’in ne kadar da zayıfladığına ağzımı açmış ayran delisi gibi hayran hayran bakarken bir yandan da Twitter’da gezinirken bir şeyle karşılaştım. Benim Twitter’da uzun zamandır takip ettiğim @ELESTRMEN çok isabetli tespitlerde bulunuyor. Kesinlikle doğru çıkıyor yazdıkları. Bu akşam da Kayıp Şehir hakkında yazdıklarını okuyunca ben de ufak bir araştırma yaptım. @ELESTRMEN’in dediğine göre Kayıp Şehir, İtalyan yönetmen Luchino Visconti tarafından 1960 yılında çekilen, bizdeki adıyla Düşman Kardeşler, internetteki adıyla Rocco ve Kardeşleri filminden uyarlanmış. Vikipedia’da yazanlara göre Rocco ve Kardeşlerinin konusu şöyle:

 

"Rocco ve Kardeşleri" tipik bir göç filmidir. Sicilya’nın küçük bir köyünden ekmek parası uğruna sanayi kenti Milano’ya gelen bir anne ve beş oğlunun trajik öyküsünü anlatır. Oğullarına kol kanat geren fedakar annenin tüm çabalarına karşın aile büyük kentin labirentinde dağılır, gider. Üç saatlik epik öyküde her bir karakter farklı bölümlerde öne çıkar. Başta tüm aileyi koruyan anne (Anna Magnani) daha sonra büyük kardeş  Simone (Renato Salvatori) ve ortanca Rocco (Alain Delon) finalde ise Ciro son sözü söyler. Boksta yetenekli olmasına karşın serseri ruhuna esir düşen Simone ailenin en aklı başında ve iyi niyetli kardeşi Rocco ile bir kadın için birbirlerine düşman olur. İki kardeşi birbirine düşüren Nadine (Annie Girardot) sokaklarda fahişelik bile yapan, hafif meşrep genç bir kadındır. Rocco bokstan kopan ve uçan kuşa borcu olan ağabeyinin yerine boksa başlar ve kısa sürede başarılı olur. Simone’un kendisine yaptığı tüm kötülüklere karşı ona maddi, manevi yardımcı olmayı sürdürür. Her geçen gün aile üzerindeki otoritesini ve koruyuculuğunu yitiren anne finalde çaresiz bir karaktere dönüşür. Diğer kardeşlerine oranla kent kültürünü daha iyi yakalayan Ciro ise artık özlemini çektikleri köylerine dönemeyeceklerini, köylerin de zamanla kent bilincine ulaşıp saflığını yitireceğini, yine de gelecekten umutsuz olmamak gerektiğini söyler.  

 

 

Ben de internet üzerinden görsellerden girip filmin afişlerine ve filmle ilgili fotoğraflara göz attım. Konuyu da birkaç kez okudum. Alain Delon’un, Kayıp Şehir’deki Kadir’i canlandıran Nik Xhelilaj’a benzerliği (ya da tam tersi) dikkat çekici.

 

Filmi izleyemedim, bir yerlerden bulup izlemem gerek. Sadece yazılanlar üzerinden küçük araştırmalar sonucu gördüm ben de benzerlikleri.

 

Başka bir sitede de Kayıp Şehir’in Düşman Kardeşler’den uyarlama olduğunu yazan kişi, filmi tesadüfen, üye olduğu özel uydu platformunun film paketinde izliyor. Filmle Kayıp Şehir’in bire bir benzeştiğini görüyor ve hatta belki bizler ‘benzerlikler  olabilir, ne var bunda’’ diyebiliriz düşüncesiyle örnek de veriyor. Kadir’in (Orijinalinde Rocco’nun) kuru temizleme firmasında çalışması, abisi İrfan’ın onu ziyaret edip (orijinalinde adı Simone), ordan bir gömlek çalması gibi ince nüansların  tamamen bu filmden alınma olduğunu da belirtiyor. Hatta tüm karakterlerin bire bir aynılarının Kayıp Şehir’dekilerle aynı tiplemeler olduklarını da belirtiyorlar. Gökçe Bahadır’ın oynadığı Aysel’in saçına, kıyafetlerine, oturduğu evine, mobilyalarına ve delişmen, harbi kadın tavırlarına kadar aynı olduğunu da belirtiyor bu iki yazar.

 

Ben film hakkında yazılanlardan yola çıkarak yaptığım araştırmalar sonucunda paylaşıyorum sizlerle bu bilgileri. Sizler de bakın internet üzerinden yazılanların doğru olduğunu göreceksiniz.

 

 

Peki şimdi bunda ne var? Çalıntı hikaye, Tomris Giritlioğlu projesi diye lanse ediliyor. Senaryoyu Seray Şahiner, Yıldırım Türker, Hakan Bıçakçı ve Murat Uyurkulak bir araya gelip yazdılar. Haftalar öncesinden dizinin tanıtım videoları ekranlardan bizlere ulaşırken, dizinin aslında bir İtalyan filminden uyarlama olduğuna dair herhangi bir duyuru yapıldı mı?

 

Zaten izlediğimiz pek çok yapım yerli ya da yabancı bir filmden çalıntı (hadi kibarcasını söyleyeyim; uyarlama!) değil mi? Bunda bir şey yok, olabilir. Olmamalı ama kaliteli bir şeyler çıkmışsa ortaya, seyirci de seviyorsa bunda herhangi kötülük görmüyorum ben. Alıştık ya hani, o yüzden biraz da. Birazcık düşündüğümdeyse esas olanın emek hırsızlığı olduğunu düşünmeden edemiyorum. Hazırda olanı işlemek kolay olsa gerek.

 

Demek istediğim; Kayıp Şehir izlenen, sevilen bir dizi. Hikayenin çalıntı olması da bu durumu değiştirmeyecek. Ama uyarlama olduğu söylenmiş olsaydı daha bir ‘şık’ olurdu bu yandan o yana bakışımız…

 

Tavsiye yine tavsiye:


1: Fransız sinemasını severim. Geçen akşam Little White Lies Küçük Beyaz Yalanlar’ı izledim. Finalde salya sümük, burnumu böğürtülerle koluma silerken yakaladım kendimi. Komedi ve dram, arkadaşlık, insan ilişkileri, sevgi, ölüm başlangıç ve bitişler…Öyle güzel, laçkalaşmadan, sıkıcılıktan uzak anlatılmış ki. İzlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz. Yeni bir film değil, 2010’un ama ben başka filmlere dalmışım bunu unutmuşum.

 

2: Emeğe saygı duyalım!

 

Drama Queen

 

twitter.com/yazmakiyigelir

 

Diğer yazıları için tıklayınız

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter