Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

"Sadece güzel ya da yakışıklı olmak yeterli değil"

"Sadece güzel ya da yakışıklı olmak yeterli değil"
Zaman zaman yaptığımız sektörel röportajlarımızda bu sefer ki konuğumuz başarılı bir anne ve kız. Rüzgar Oyunculuk & Menajerlik'in sahipleri Göksen Ezeltürk ve kızı Ezgi Karaöz Adeoye ile menajerlik ve cast sektörünün doğrularını, yanlışlarını ve sektörün tüm sorunlarını konuştuk.

Zaman zaman yaptığımız sektörel röportajlarımızda bu sefer ki konuğumuz başarılı bir anne ve kız. Rüzgar Oyunculuk & Menajerlik'in sahipleri Göksen Ezeltürk ve kızı Ezgi Karaöz Adeoye ile menajerlik ve cast sektörünün doğrularını, yanlışlarını ve sektörün tüm sorunlarını konuştuk. 

 

Öncelikle bize ve okuyucularımıza Rüzgar Oyunculuk & Menajerlik'ten bahsedebilir misiniz?

 

G.E: Rüzgar Oyunculuk ve Menajerlik olarak biz 2012 yılından beri faaliyet gösteren, gerek yerli gerekse yabancı geniş bir kast portföyü olan, aynı zamanda Masataka Kobayashi, Antonıo Stokes, Cemre Melis Çınar, Derya Şen gibi pek çok oyuncunun menajerliğini ve Kordsa, Elif plastik, Akbank Balon, Akbank Havaalanı, Domestos, Molfix gibi pek çok reklam filminin, Tyrnt gibi bir Amerikan dizisinin ve Kızkaçıran sinema filminin kast direktörlüğünü yapmıs olan bir menajerlik ve oyunculuk ajansıyız. Farkımız anne-kız olarak çalışmamız ve  piyasada sektörel bazda lisans ve master düzeyde eğitim almış herhalde tek kurum olmamız.

 

Anne- Kız olarak çalışmak sizi zorluyor mu? Avantajları ve dezavantajları var var mı?

 

E.K.A: Biz şirketimizi 4 yıl önce anne kız olarak kurduk ve halen devam etmekteyiz. Benim sektörel eğitimim ve hayallerim annemin tecrübesiyle birleşti ve insanlara güven veren kalıcı bir kurum oldu. Anne kız olarak calışmanın en büyük avantajı güven sorununun olmaması, özellikle maddi konularda huzursuzluk yaşanmaması... Anne-kız çalışmanın dezavantajı olduğunu düşünmüyorum ama illa kurgularsak, belki anne kız olunca resmiyet ve kurumsallaşma daha sınırlı oluyor.

 

Bazı Cast ajansları bu işi biraz sulandırdılar açıkçası, oyuncu adaylarına cast ajansı seçerken nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

 

E.K.A: Öncelikle güven duyabilecekleri bir yerle çalışmalarını ve sabırlı olmalarını öneririz.Bu işi ne yazık ki kayıt/foto gibi gerekçelerle sadece para toplama amacıyla yapan yerler olduğunu bile duyuyoruz. O yüzden kayıt olacakları yerle ilgili mutlaka referans almalarını, daha önce yaptıkları işleri incelemelerini tavsiye ederiz. Ayrıca pek çok kast ajansına dağılmamalarını, güvendikleri bir iki yerle sınırlı kalmalarını, aksi halde kafalarının çok karışacağını hatırlatırız. 

 

SADECE GÜZEL YA DA YAKIŞIKLI OLMAK YETERLİ DEĞİL


Size ünlü olma hayaliyle başvuran oyuncu adaylarına önerileriniz neler?

 

E.K.A: Her şeyden önce gerçekçi olmalılar.  Ünlü oyuncu olmak isteyen o kadar çok insan var ki... Gerçekten bu işi istiyorlarsa sadece güzel veya yakışıklı olmanın yetmeyeceğini, bu işin ciddi bir iş olduğunu, doğal bir rahatlık  ve eğitim gerektirdiğini bilmeliler. Doğallık önemli, yetenek önemli, eğitim önemli, doğru insanlarla çalışmak önemli, sabırlı olmak-ümidini yitirmemek önemli...

 

 Türkiye'de yabancı cast konusunda zirvede yer aldığınız söylenebilir. Bu durum nasıl ortaya çıktı. Türkiye'de yaşayan yabancı oyuncular niye sizi niye daha çok tercih ediyorlar? Bunun bir sırrı var mı?

 

G.E: Aslında biraz tesadüfi oldu. Kızımın eşi yabancıydı ve doğal bir yabancı çevresi vardı. Üniversite ve master dönemlerinde setlerde çalışırken kendisine gelen talepleri öncelikle yardım amaçlı karşılamaya başladı. Giderek çevresi gelişti ve free license olarak bu işi yapmaya başladı. Anne kız olarak yabancı dil biliyor olmamız, yabancı çevremiz olması ve sektörde böyle bir eksikliğin olması bizi bu noktaya taşıdı. Gerek oyuncu talebi olanlar, gerekse işe yönlendirdiğimiz yabancılar bizim servisimizden ve çabamızdan memnun kaldıkları için herkes bizi birbirine tavsiye etti, yönlendirdi ve tercih edilen bir konuma taşıdı. Bu işin bir sırrı yok bence. Eğer işinizi severek ve ciddiye alarak yapıyorsanız ve size duyulan güveni sarsabilecek durumlardan kaçınıyorsanız başarı da doğal olarak beraberinde geliyor. 

 

Oyuncu seçerken kriterleriniz nedir? Herkesi kabul ediyor musunuz ajansınıza?

 

E.K.A: Biz figürasyon ajansı değiliz. Bize gelen oyuncuların sektörde deneyimli olmalarına veya eğer deneyimli değilse bu alanda eğitim almış ve istekli olmalarına dikkat ediyoruz. Gelenlere hayır biz sizi istemiyoruz diyemiyorsunuz, ancak kayıt alırken figürasyon yapmadığımızı ve bizde günlük iş olmayacağını en başından söylüyoruz. Zaten piyasada belli bir ismimiz olduğu için herkesle günlük olarak çalışan insanlar bizim çalışma sistemimizi duyuyorlar ve bizimle çalışabileceğine inananlar daha çok geliyor.

 

 

YABANCI OYUNCULAR DAHA PRENSİPLİ


Türk oyuncularla mı çalışmak daha zor yabancı uyruklu oyuncularla mı?

 

G.E: İkisinin de zor ve kolay yanları var. Yabancılar, özellikle Avrupalılar, daha prensipli, konuştuğunuz saatte orada olacağını biliyorsunuz. Ancak Türkler de bu konuda bazen sıkıntılar yaşanabiliyor. Buna karşılık sette her zaman beklemeler, öngörülmeyen problemler olabiliyor. Türkler buna alışık, fakat yabancılara bu tarz sıkıntıları açıklamakta zorluk çekiyoruz. 

 

Sizi en çok reklam çekimleri mi zorluyor, sinema filmleri mi?

 

G.E: Sinema daha çok zorluyor çünkü ön hazırlık süresi uzun. Bir reklam kastının hazırlanması ve reklamın çekimi bir hafta on gün içinde bitebiliyorken sinema filmi aylar sürebiliyor. Dahası sinema filminde fiili 3-5 gün rol alan bir oyuncu 15 gün set ortamında bulunabiliyor. Bu beklemeleri özellikle yabancılara anlatamıyoruz. Oysa reklam 1 bilemedin 2 günde çekilip bitiyor.

 

Peki sektörün sorunlarından da bahseder misiniz?

 

E.K.A: Yoğun ve yorucu bir sektör. Çalışma saatleri uzun. Ekibiyle oyuncusuyla çok özverili çalışma gerektiriyor. Reyting kaygısı sürekli bir balyoz gibi yapımcıların, yönetmenin, oyuncuların üzerinde. Tahsilat süreleri çok uzayabiliyor. Ancak severseniz yapılacak bir iş diyebilirim.

 

 

Peki biraz da bize yeni projelerinizden de bahsedebilir misiniz?

 

G.E: Bizde her hafta hatta her gün yeni bir reklam çalışması için ya da sinema filmleri veya diziler için talepler oluyor. Daha yeni KIZKACIRAN sinema filminin çalışmalarını bitirdik ve vizyona girdi. Yaz için de henüz adını açıklamadığımız ama çok ses getireceğine emin olduğumuz bir filmin karst direktörlüğünü yapacağız inşallah. Ayrıca eylül ayından itibaren bir oyunculuk ve sinema okulu açmak ve istekli ve yetenekli insanları kendi bünyemizde yetiştirmek gibi bir projemiz de var.

 

Sorularımızı samimiyetle yanıtladığınız ve katılımınız için teşekkürler.

 

Biz teşekkür ederiz...

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter