Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

Projeden vazgeçmezsem önümüzdeki kış çekeceğim!

Projeden vazgeçmezsem önümüzdeki kış çekeceğim!
Üye: Merve Genç İzmir 11 yıl aradan sonra festivaline kavuştu. 12. Uluslararası İzmir Film Festivali zengin programının yanı sıra konukları ve yan etkinlikleri ile de dikkat çekiyor. Sinema dünyasını İzmir'de buluşturan festivalin açılış gecesinin konuklarından biri de Türk Sineması'nın usta yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan'dı. Festivalde filmlerinden bir seçkinin gösteriminin yapıldığı Ceylan'ın "Sinemaskop Türkiye" adlı sergisi de İzmirlilerle bulustu. Pazartesi günü gerçekleştirdiği masterclassında da yoğun ilgiyle karşılaşan Ceylan'la bir araya geldim. Biraz festivalden, biraz fotoğraf aşkından, biraz da yeni projelerinden konuştuk.

 

11 yıl aradan sonra İzmir Film Festivali yeniden başlıyor. İlk önce bunla ilgili düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Çünkü çok önemli bir şehirde gerçekleşen bir festival ve 11 yıl yapılmamış.

 

Valla çok iyi olmuş tekrar başlaması, inşallah maya tutar. Gerçi 11 yıl neden ara verdiklerini bilmiyorum ama İzmir gibi bir şehrin festivalsiz düşünülemeyecek bir şehir olduğuna inanıyorum, çok iyi olmuş. 

 

Sizin de festivalin açılışında fotoğraf serginiz İzmir'li sanatseverlerle buluştu. Cok yoğun bir ilgi var. Bir de masterclass yaptınız. Bütün bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

 

Valla çok sevdiğim arkadaşım Adana Altın Koza Film Festivali'nden tanıdıgım Kadir aradı ve çağırdı. Onun içinde olduğu organizasyonlara her zaman bir ilgim var zaten. Ayrıca  İzmir Festivali'nin yeniden canlanmasına bir katkım olabilecekse ne mutlu bana. 

 

Peki sergiden biraz bahsedelim. Biz pek çok kez gezdik ve pek çok kez bu soruyu sordum size ama İzmir’de bir hafta boyunca kalacak bu sergi. Bu nedenle hangi fotoğraflardan oluşan bir sergi bu?

 

Benim Sinemaskop Türkiye adını verdiğim ve Türkiye’de çeşitli zamanlarda çektiğim fotoğraflardan oluşan bir sergi. İzmir’de sergilenmemişti daha önce. İyi oldu bu vesileyle sergilenmesi. Bunlar benim genellikle filmlerime mekan arama yolculuklarında çektiğim fotoğraflar. Yani bu fotoğrafları çekmek için özel yolculuklar yapmadım. Belki İstanbul fotoğraflarını bunun dışında tutabiliriz. Onları da kar yağdığında çok erken saatlerde kalkıp kar erimeden çekmeye çalıştım. Bir sürü yerde sergilendi ama İzmir’de sergilenmemişti. İşte o yüzden iyi bir isabet oldu, ben de çok beğendim. 

 

Sizin fotoğrafçılıkla başlayan bir serüveniniz olduğunu biliyoruz. Dediniz ya bu fotoğrafları özel olarak bir yerlere gidip çekmedim diye. Özel bir sergi çalışması ya da bir şey yapmayı düşünüyor musunuz? Var mı böyle bir projeniz aklınızda?

 

Vakit olmadığı için fotoğraf çalışmalarımı sinema eylemlerimle birleştirmeye çalışıyorum. Yeni bir proje üzerinde çalışıyorum. Birikiyor bir takım fotoğraflar. İşte festivallere gidiyoruz ya o fırsatları değerlendiriyorum. Oralarda canım sıkılmasın fazla diye. Çeşitli ülkelerde fotoğraflar çekiyorum. Onlar da bir seri oluşturduğunda onları da sergileyebilirim. 

 

Peki son olarak siz ser verip sır vermezsiniz ama yeni projenin hazırlıkları başladı mı yoksa "Bir Zamanlar Anadolu"nun hala etkileri mi sürüyor? Bir süre kendimi dinlenmeye aldım mı diyorsunuz? 

 

Valla dinlenmeye almak diye bir şey yok. Yani biz bir şey yapmadığımızda canımız sıkılıyor. Onun için yine çalışmaya başlıyoruz. Bir sinemacının görevi film yapmaktır yani başka ne yapabilirim ki? O yüzden yine yazmaya başladık. Eğer her şey yolunda giderse ya da yarısında soğuyup projeden vazgeçmezsem önümüzdeki kış çekmek istiyorum. 

 

Röportaj: Merve Genç

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter