Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

Halloween rekora doymuyor!

Halloween rekora doymuyor!
Yazar: Cenk Erdem

Hayranlarının vizyona girmesini müthiş bir heyecanla beklediğinden emin olduğum yeni “Halloween” filmi sinema tarihinin en çok gişe yapan slasher filmi olmayı başardı. Film 3 hafta içinde sadece Amerika’da 173 milyon dolar hasılat yaptı. Halloween tüm dünyada 229 milyon dolar hasılatla rekor kırarak sinema tarihinin slasher filmleri içinde zirveye oturdu. Bu arada kurbanların doğrandığı filmlere bizde her ne kadar “genç kıyımı” gibi bir karşılık uydurulmuş olsa da bu garabet ifade yerine slasher demeyi sürdüreceğim. Halloween filminin rekorunu elinden aldığı türün önceki gişe rekortmeni Wes Craven’ın 90’ların ikinci yarısında slasher türünü yeniden canlandıran “Scream” (1996) filmiydi. “Scream” o dönem Amerika’da 103 milyon dolar, globalde 173 milyon dolar hasılat yapmıştı.


Öte yandan “Halloween” (2018) devam filmleri çekilen slasher filmleri arasında en çok kar getiren film serisi oldu. Bugüne kadar çekilen Halloween filmlerinin toplam hasılatı 2018 Kasım ayının ilk haftası itibariyle tam 761 milyon dolar. Bu durumda korku sinemasında devam filmi çekilen efsanevi katillerin 1 numarası Michael Myers oluyor. Myers bu alanda rekoru Crystal Lake kampının meşhur Jason’ından aldı. Eli palalı ve buz hokeyi maskeli ikonik Jason Voorhees 13.Cuma devam filmlerinin toplam hasılatı 755 milyon dolarla yerleştiği 1 numaradaki yerini dehşetengiz Michael’a kaptırdı. Listede 3 numarada “Elm Sokağı’nda Kabus” filmlerinin düşlerde dehşet saçan katili Freddy Krueger var: 703 milyon dolar toplam hasılat.

 

Yönetmen David Gordon Green’in 10 milyon dolara çektiği yeni Halloween toplam hasılatının 229 milyon dolar olduğu düşünülürse eminim listedeki diğer katiller için stüdyoları harekete geçirecek. Hali hazırda film Amerika’da 19 Ekim’de gösterime girdiğinde de 77.5 milyon dolarla Ekim ayının en iyi 2. açılış hasılatına imza atmıştı. Rekor okumaktan yorulmuş bile olabilirsiniz ne var ki Jamie Lee Curtis filmin ünlü karakteri Laurie Strode olarak geri döndüğü bu filmle en çok hasılat getiren 55 yaşın üstündeki kadın oyuncu rekorunun sahibi oldu. Jamie Lee Curtis filmde bu kez 1978 yılının orijinal filminden farklı olarak kaçan değil kovalayan üstelik.


Tabii bu kadar rekorun arkasında filmin orijinal versiyonundan gelen cazibeler var. 1978 yılının filminde Michael Myers 40 yıl önce Laurie Strode ‘un arkadaşlarını katletmişti. Yeni filmde Michael 40 yıl kapalı kaldığı akıl hastanesinden kaçarak yeniden Illinois’de olduğu varsayılan hayali kasaba Haddonfield’a geliyor. Michael bu kez Laurie’nin peşine düşerken Myers’ı ilk filmdeki gibi Nick Castle canlandırıyor ve Laurie yine meşhur Çığlık kraliçemiz Jamie Lee Curtis. Dahası filmin arkasında “Korku Ustası” John Carpenter da var. İlk filme büyük güç veren Carpenter’ın müzikleri yeni filmde de var. Carpenter bu kez yenilenmiş versiyonları ile ilk filmin temalarına gönderme yaparken ayrıca yeni bestelerle karşımıza çıkıyor. Carpenter yeni film için: “İlk filmden beri gördüğüm en iyi Halloween” filmi yorumunda bulunuyor. Filmde birçok sahnede Michael’ı canlandıran bir diğer isim James Jude Courtney de olsa kadro şahane.


Halloween filmiyle bir efsaneye dönüşen, Christine, Sis, Şey, New York’tan Kaçış, Karanlıklar Prensi gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni John Carpenter, 40 yıllık kariyerinde literatürde “Korku Ustası “olarak anılıyor. Çok şanslıyım ki hayranı olduğum Carpenter’la “Koğuş” filmi vesilesi ile bir röportaj şansı yakalamıştım. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde prömiyeri yapılan “Koğuş” filmi o dönem Seattle'dan, Philadelphia'ya kadar film festivallerinin gözdesi olmuş, bizde de ilk olarak İstanbul Film Festivali’nde gösterilmişti. O sırada Türkiye’de filmin dağıtımcılığını üstlenen D Productions’ın aracılığıyla Korku Ustası ile çok özel bir röportaj gerçekleştirmiş oldum. Madem Halloween’le efsanemizin yaratıcısı olduğu Halloween filmine gişelerde hiç doyulmuyor o halde Carpenter’la konuştuklarımızdan bir bölümle yazım sona ererken söz ustada. O dönem röportaj daha çok Koğuş filmine odaklandığı halde hala güncelliğini koruyabilen sorulardan alıntılar yaptım. Bakın usta Carpenter neler diyor:  


Bugüne kadar birçok başka türde de filmler çekmenize rağmen “Korku Ustası” olarak anılıyorsunuz, peki sizin en beğendiğiniz korku filmleri hangileri?


1950’lerde büyüyen biri olarak, benim favori korku filmlerim hep gençliğimden. En beğendiğim korku filmleri, ”Şey” filminin orijinali (The Thing From Another World), Sinek filminin orijinali (The Fly), Frankenstein’ın Laneti (Curse of Frankenstein) ve Quatermass Deneyi (The Quatermass Xperiment/ The Creeping Unknown).

 

 

“Halloween” ile yarattığınız efsanevi psikopat katil Michael Myers sizce de en büyük antikahraman diyebilir miyiz? Bir yandan da Rob Zombie’nin yeniden yarattığı Michael’ı nasıl buldunuz?


Michael Myers neden bu kadar sevildi bilmiyorum ama bana kalırsa korku filmlerinden çıkan en büyük antikahraman Elm Sokağı’nda Kâbus’tan Freddie. Ancak Rob Zombie’nin “Halloween” filmlerine hiçbir yorumum yok…


 

Tıpkı sizin “Halloween” filminizi unutulmaz kılan müziğinde olduğu gibi, sizce de korku filmlerinde müzik çok önemli bir rol oynuyor mu?


Müzik sinema filmlerinin izleyiciyi havaya sokan en temel malzemelerinden biri, özellikle korku filmi için müzik çok önemli. Bununla beraber, kimi zaman hiç müzik olmadığında daha da güçlü bir etki yaratılabiliyor.

 

twitter.com/shinyyylove

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter