Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

Faysal Soysal: “Her festival kendine bir vizyon belirlemeli!”

Faysal Soysal: “Her festival kendine bir vizyon belirlemeli!”
Yazar: Fırat Sayıcı

Dostluk Kısa Film Festivali yönetmeni Faysal Soysal festivalle ilgili sorularımızı yanıtladı… 

 

İlk defa düzenlenecek olan Dostluk Kısa Film Festivali’nden biraz bahseder misiniz? Fikir nasıl doğdu? Neden kısa film?

 

Rahmetli Fethi Gemuhloğlu'nun dostluk üzerine çok güzel bir konuşması var. Hayatıyla, çevresindekilere katkısıyla dostluğu en güzel şekilde yaşayan nadir, münevver ve gönül adamlarından biriydi Fethi Abi.  Geçen yıl vefatının 40.yılı idi.  Bu münasebetle oğlu Selman Gemuhluoğlu ile farklı bir çalışma yapalım istedik. Ben de Çekmeköy Uluslararası Merhamet ve Adalet festivalini yeni bitirmiştim.  Bu vesile ile kısa film festivali düzenlemeye karar verdik. Kısa film, çünkü diğer bütün görsel tasarım ürünlere göre en dostane ve yardımlaşma sonucu ortaya çıkan bir sinema ürünü... 

 

Ülkede kısa filmin durumunu nasıl görüyorsunuz?

 

Gençler gittikçe daha çok ilgileniyorlar. Destek ve teşfikler artarsa eminim ki ilerde Türk Sineması adına daha cesaretli, özgür ve yenilikçi yönetmenler ve sanatçılar yetişeceklerdir buralardan.

 

Peki kısa film festivalleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? 

 

Sayıları gittikçe artıyor. İyi tarafı da var kötü tarafı da var. Bu sebeple aslında her festival kendine bir vizyon, konjöktür belirlerse herkes aynı şeyi yapmamış olur. Her kısa filmciye ve değişik biçim ve konu denemelerine fırsa verilmiş olur. 

 

Festivalin sizce bu yıl en önemli bölümü ya da içeriği nedir?

 

Tabi ki bol ödül vereceğimiz yarışma bölümü en önemli bölüm. Sonrasında 'Kırk Yıllık Hatır' bölümümüz var. Yarışma dışı kategoride olup da 'dostluğa bir şekilde işaret eden kısafilm, animasyon ve belgeseller'den oluşacak bir bölüm bu. Bir de Panorama bölümümüz var. Ödüllü kısaların yer alacağı bu bölümde, Türkiye prömiyer şartımız var. Böylece bu filmleri ilk defa seyirci ile buluşturmuş olacağız. Ayrıca yabancı jürilerimizin iki uzun metraj filmi de yine dostluk bağlamında gösterilecek.

 

Jüri üyelerinizi seçerken ne gibi kriterlere dikkat ediyorsunuz?


öncelikli arzumuz alanlarında yetkin olmaları. İkincil olarak dostluk meselesine filmleri ya da eserleri vasıtasıyla işaret etmiş olması ya da en azından bu konuya kafa yormuş olması.

 

Son olarak eklemek istediğiniz düşüncelerinizi alalım...


Festivalimize 80 ülkeden 800'e yakın film geldi. İlk defa gerçekleşecek bir festival için bu büyük bir rakam. Çok iyi filmler geldi. İnşallah 14-15-16 Aralık tarihlerinde dolu dolu bir festivali gerçekleştiriyor olacağız. Katkı sunan herkese teşekkürler.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter