Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

Afiş Tasarımcısı GALİP AKSULAR ile Röportaj

Afiş Tasarımcısı GALİP AKSULAR ile Röportaj
Korku, gerilim, komedi, aşk, polisiye gibi bir çok işin film afişlerini yapmak ayrı bir keyif burda önemli olan iyi işçilik yapmak işin kalitesini ortaya çıkarmak. Fikri ve konsepti iyi bir sistemde modüler bir yapıda kullanarak hepsinde harika işler çıkıyor.

Öncelikle okuyucularımızın sizi tanımaları için biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

 

28 Mayıs 1990 yılında esnaf bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da doğdum. İlk ve ortaokulu Ortaköy’de okudum. Lisede bilgisayar bölümü okumama rağmen üniversite zamanı geldiğinde ani bir kararla Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’ne girdim ve bitirdim. Daha sonra GSF İstanbul Aydın Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nü bitirerek lisansımı tamamladım. Aynı okulda yüksek lisans yaparken dondurdum.

 

Yaptığınız afiş çalışmalarının filmin gişesinde çok büyük etkisi var. Film afişi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Neleri ön plana çıkarıyorsunuz?

 

İlk önce senaryoyu okuyorum. Sonrasında yönetmen ile üzerinden geçiyoruz. Yapımcının da isteği ve kafasındaki fikirler önemli, bunu nasıl görselleştireceğimizi konuşup onlara eskiz çalışmalar gönderiyorum. Araştırma renklerden, oyuncu duruşları, elbiseleri, filmin ya da oyunun tipografisine kadar her şeyi referans görsellerle birlikte sunuyorum. Sonra fotoğraf çekimine geçiyoruz. Sonrasında çalışmalarımı tamamlıyorum. Daha sonra ise onay kısmı geliyor. Genelde teaser afisler ve daha sonrasında asıl afişlerini tamamlıyorum. Böylece daha konseptli çalışmalar oluyor.


 

Türk filmlerinin afişlerini nasıl bulunuyorsunuz. Mesela yeşilçam zamanı yapılan afişler mi daha can alıcı yoksa günümüzde çok daha iyi mi? 

 

İyi tasarımcılarımız tabi ki var. Ama genel anlamda afişler kötü belki teknik veya işi iyi bilmekle alakalı olabilir. Ama piyasada gelişime açık bir kapı var Bu konuyla ilgili umarım daha iyi şeyler görürüz. Yeşilcam afişleri her zaman hoşuma gitmiştir. Pozlama olayları ile afişler yapılırdı. Ya da illustrasyon tadında afişler olurdu. Onların yerleri bende ayrıdır.

 

Sizin sektörünüzde kullanılan materyalleri ve programları çok iyi bilmek, kontrol etmek yetmiyor. Teknik kadar yaratıcılık da ön plana çıkıyor. Türkiye'de film afişleri, özellikle yaratıcılık konusunda sizce ne kadar yeterli?

 

Bu soru biraz göreceli oluyor. Öncelikle işi inanmak ve daha iyisini nasıl yapabilirim demek lazım. Ayrıca biraz öz verili davranışlarla işi benimsemek gerek. Ben her işimi daha iyi nasıl yaparım diyorum. Bır fazlası nasıl olabilir sorularını kendime her daim soruyorum. Bunuda yaparken yaratıcı işler özellikle teaser afişlerinde ön plana cıkarmaya calisiyorum. Elimden geldiğince doğru bir yol izlemeye çaba harçıyorum. Türkiye’de malesef gelişmekte birlikte belli isimler dısında pek yaratıcı işler göremiyorum. Standart işler var hep.

 

Dünyadaki afiş çalışmaları ile Türk filmlerindeki afiş çalışmaları arasında ne gibi farklar var?

 

Dünya’da afiş çalışmaları daha yaratıcılığa önem veren fikre dayalı işler ortaya çıkmaktadır. Ama malesef türkiye’de her afiş çok fazla kişi ve elemanlı olduğundan hareket alanımız kısıtlı oluyor. Bunlarıda biraz olsun, düzeltmenin yolu karakter afişleri ile ana afişi desteklemek, öncesinde tabiki teaser afişlede zemin hazırlamak oluyor. O zaman biraz daha güzel işler çıkıyor.

 

Yapımcılar size filmlerini getirdiğinde çok spesifik siparişler verip teknik bilginizden mi yararlanmak istiyor yoksa yaratıcılığınıza mı bırakıyor?

 

Yapımcılar genelde söyle olsun burası gibi cümleler kullanıyorlar. Ama işleri görünce yaratıcılık olayına inanıp özgür bırakanlarda oldu. Özgür bırakılmak bir tasarımcı için bence daha iyi yaratıcı işler çıkarmak adına daha iyi işler çıkıyor.

 

Türk filmlerindeki afiş çalışmalarında  en büyük eksiler ve artılar nedir?

 

Türkiye filmlerinde artı eksi gibi bir şeye girmeyeceğim. Biraz algı ilgili bir olay film afişleri insanın o an ki olayına şekil veriyoruz. Bu film afişi güzelse giden kötüyse gitmeyen kesimler var. Bende işi biraz daha iyi bir hale sokup seyirciye iyi birşeyler sunmaya çalışıyorum. 

 

Çalışmalarınızı yaparken sizi en çok zorlayan şey nedir? Biraz bahsedebilir misiniz?

 

Çalışmalarıma başlarken zorlayan olaylar fikir aşaması oluyor. Daha iyi nasıl iş sunulabilir. Ya da nasıl daha iyi parlatabilirim bu işi gibi olaylar oluyor. Bunun savaşını verirken kendimle o ara biraz zorlanıyorum. Ama o durumu atlatınca daha ferah bir nefes alıp güzel işler çıkıyor.

 

Şimdiye kadar yaptığınız çalışmalara gelelim biraz da, en beğendiğiniz çalışmanız hangisi?

 

Benim için tüm yaptığım tasarımlar ve işlerin yeri ayrı pek ayrım yapmıyorum. Ama gerilim olarak “şeytanın çocukları el-elbyaz” filmi afiş serisi ve 2017 vizyona giricek olucak “mezarcı” filminin konsept tasarımlarını beğeniyorum. Dediğim gibi her işin güzellikleri ayrıdır. O yüzden hepsi özel benim için.


Yapımcılara film afişi konusunda önerileriniz nelerdir?

 

Afişte görsel öğenin önemi çok fazladır. Onun için fotoğraf çekimleri ama bu çekimler fikirli konseptli çekimler olursa daha yararlı olur. Yani filmin ruhunu ve temasını anlatması gerekmektedir. En büyük rol bence burda başlıyor.

 

Son olarak en çok afişini yapmayı sevdiğiniz film türü hangisi ve afiş yapılması en zor ve ince işçilik isteyen film türü hangisidir?


Korku, gerilim, komedi, aşk, polisiye gibi bir çok işin film afişlerini yapmak ayrı bir keyif burda önemli olan iyi işçilik yapmak işin kalitesini ortaya çıkarmak. Fikri ve konsepti iyi bir sistemde modüler bir yapıda kullanarak hepsinde harika işler çıkıyor.

 

Mustafa Ümit

 

twitter.com/mustafaumitt

seytanin_cocuklari_afis_Teaser
seytanin_cocuklari_afis
seytanin_cocuklari_afis_Teaser2
seytanin_cocuklari_afis_Teaser3
teaser_09_01_mezarci_final
teaser_11_mezarci_final

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter