Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Türk Sineması'nın en İyileri Engelsiz Yarışma'da!

Türk Sineması'nın en İyileri Engelsiz Yarışma'da!
Filmlerinin tümünü görme engelli sinemaseverler için sesli betimleme, işitme engelli sinemaseverler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile sunan ve gösterimlerini erişilebilir mekanlarda gerçekleştiren Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 21-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Engelsiz Yarışma'nın üçüncüsüne ev sahipliği yapıyor.

Halkbank'ın ana sponsorluğunu üstlendiği Festival'de Türk Sineması'nın son dönemdeki en iyi örnekleri Engelsiz Yarışma kapsamında Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacak.

 

Engelsiz Yarışma ödülleri 26 Nisan Pazar saat 20:00'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek Ödül Töreni'nde sahiplerini bulacak. 

 

Engelsiz Yarışma Filmleri 

 

Bu sene de heyecan verici bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkan Engelsiz Yarışma bölümünde, güncel Türk Sineması'nın en iyi filmleri yarışıyor. 

 

Programda Tayfun Pirselimoğlu'nun Ben O Değilim (2013), Çiğdem Vitrinel'in Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (2014), Onur Ünlü'nün İtirazım Var (2014), Kaan Müjdeci'nin Sivas (2014) ve Nesimi Yetik'in Toz Ruhu (2014) filmleri jüri karşısına çıkacak.   

 

Engelsiz Yarışma filmlerinin gösterimleri sonrası işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek söyleşilerde, seyirciler filmlerin yönetmen, oyuncu, senarist ve film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacaklar ve onlara filmlerle ilgili merak ettikleri soruları soracaklar. 

 

Engelsiz Yarışma Jürisi'nde Kimler Var? 


Türev, Yumurta, İki Çizgi sinema filmlerinin yanı sıra Elveda Rumeli, Kara Ekmek gibi televizyon dizilerinde rol alan Gülçin Santırcıoğlu; meslek hayatı boyunca bir çok tiyatro oyunu, sinema, kısa film ve dizide rol alan, 1981’den beri cezaevlerinde tiyatro oyunları oynayan ve Kurtlar Vadisi'ndeki "Şahin Ağa" rolüyle tanıdığımız Turgay Tanülkü ile Meleğin Düşüşü, Bal, Karnaval gibi filmlerde başarıyla canlandırdığı karakterlerle tanınan ve son olarak Cem Yılmaz'ın Pek Yakında filminde Arzu karakterini canlandıran Tülin Özen'den oluşan Engelsiz Yarışma jürisi; En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerini belirleyecek. 

 

Festival seyircileri ise yarışmada yer alan filmleri Braille alfabesi ile de basılacak pusulalar ile oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirleyecekler.

 

Yarışma Dışı Türk Sineması


Festival'in yarışma dışı Türk Sineması bölümünde ise son döneme damgasını vurmuş iki film seyircilerle buluşuyor. Bunlardan ilki Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönettiği İki Dil Bir Bavul (2009) filmi. Üniversiteden yeni mezun olan genç bir öğretmenin tayin edildiği uzak bir Kürt köyünde hiç Türkçe bilmeyen öğrencileri ile kurduğu ilişkiyi anlatan film dünyanın en prestijli festivallerinden biri olarak kabul edilen 21. IDFA'da yarışmıştı. 

 

Nuri Bilge Ceylan'ın 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye'yi kucaklayan Kış Uykusu (2014) filmi seçkideki diğer film olarak yerini alıyor. Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ ve Nejat İşler'in başarılı performansları ile öne çıkan film, ataerkil toplumun yarı aydınını ve onun iktidar düşkünlüğünü anlatan çok katmanlı bir metin niteliğinde. 

 

Tüm Gösterimler Ücretsiz 

 

2013 yılından beri Ankaralı sinemaseverleri Türk ve dünya sinemasının en seçkin filmleri ile buluşturan Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde tüm gösterim ve yan etkinlikler ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sunuluyor. 

 

Çağdaş Sanatlar Merkezi ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu'nun ev sahipliği yaptığı Festival'de göremeyen seyirciler Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri Türkçe ya da Türkçe dublajlı ve sesli betimlemeli olarak takip ediyorlar. İşitme engelli seyirciler ayrıntılı Türkçe altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi ile; engeli olmayanlar ise orijinal sesleri ile filmleri izleyebiliyorlar.  

 

7 bölümde 33 filmin gösterileceği Ankara Engelsiz Filmler Festivali, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Halkbank ana sponsorluğunda düzenleniyor.  

 

Festival hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz. 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter