Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Son 10 yılın en iyi 10 gerilimi!

Son 10 yılın en iyi 10 gerilimi!
'Diğerleri', 'Panik Odası', 'Gizli Gerçek', 'İşaretler', 'Kızıl Ejder'.... Empire, 2000'lerin en iyi gerilim filmlerini seçti.

Dünyanın en popüler sinema dergilerinden Empire, son 10 yılın şüphe ve gerilim üzerine kurulmuş en iyi 10 filmini seçti...

 

The Others/ Diğerleri 

Tarih İkinci Dünya Savaşı sonları... Grace, iki çocuğuyla Jersey'de büyük bir malikanede kalıyordur. Kocasının savaştan dönmesini bekler. Bir yandan da çocuklarının güneş ışığına maruz kalmaması için pencere ve perdelerin hepsi kapalıdır ve kurallarla yaşarlar ('bir kapıyı kapatmadan ötekini açma!'). Diğer yandan ise evde olağan dışı şeyler olmaktadır.Nicole Kidman'ın başrolünde oynadığı film, özellikle finaliyle ün yapmıştı. Alejandro Amenábar'ın yönettiği 'Diğerleri', 2001'in en iyileri arasına gösterilmişti.

 

Signs/ İşaretler

İnançlı bir rahip olan Graham Hess, başına gelen bir felaket sonucunda tanrıya olan tüm inancını yitirmiştir; artık kardeşi Merrill, oğlu Morgan ve kızı Bo ile birlikte Pennsylvania'ya bağlı Bucks County yakınlarındaki bir çiftlikte yaşamaktadır.Graham, bir sabah uyandığında tarlasında garip işaretlerin olduğunu fark eder. İlk başta gördüklerinin gerçek olduğuna inanmak istemez ve birinin kendisine bir oyun oynadığını düşünür; ama tehlikeden uzak olmalarına çok önem verdiği çocuklarının varlığı, Graham'ı bu işaretler konusunda tedirgin etmiştir.Bu dairelerin yalnızca kendi çiftliklerinde değil, dünyanın farklı yerlerinde de görüldüğünü öğrenen Hess ailesi, dünyada ilk kez farklı gezegenlerden gelen varlıkların kendileriyle iletişime geçmeye çalıştıklarını düşünerek bu gizemli işaretlerin sırrını çözmeye karar verirler.M. Night Shyamalan'ın, izleyenleri 'seveneler ve nefret edenler' olarak ikiye ayıran filmi, sürpriz bir final bekleyenleri hayal kırıklığına uğratsa da özellikle sahneleriyle çok konuşulmuştu.

 

The Machinist/ Makinist

Makine operatörü olan Trevor Reznik uyuma yeteneğini kaybeder. Fakat bu sıradan bir uykusuzluk sendromu değildir. Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk yüzünden fiziksel sağlığı ve akli dengesi bozulmaya başlar.Onun da karıştığı bir kaza sonucu adamlardan biri kolunu kaybedince adamları karşısına almış olur. Kaza yüzünden Trevor'ı suçlarlar. Artık hem kendisi hem de diğerleri için bir engel haline gelmiştir ve adamların tek isteği Trevor'ın gitmesidir.Olup bitenleri anlayabilmek için meydana gelen tuhaf olayları araştırmaya başlayan Trevor'ın hayatı uykusuz bir kabusa dönmeye başlar. Daha fazla öğrendikçe aslında daha azını bilmiş olmayı tercih eder.Brad Anderson'ın 2004 yapımı filmi kısa sürede kültleşti. Christian Bale'in film için 28 kilo verdiği metod oyunculuğunun en iyi örneklerinden birini sergilediği 'Makinist', son yılların en özgün filmleri arasında yer alıyor.

 

What Lies Beneath/ Gizli Gerçek

Üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Norman ve karısı Claire zor günleri atlattıklarını düşünmektedirler. Claire'in ciddi bir trafik kazası geçirip çello çalmayı bırakmasının üzerinden artık bir yıl geçmiştir. Ancak Claire göl kenarındaki evlerinde gaipten sesler duymaya başlayınca huzurları kaçar. Evin içinde tuhaf olaylar olmaktadır. Claire tüm bunlara ek olarak bir de suda genç bir kadının yansıyan yüzünü görünce sinirleri iyice bozulur.Robert Zemeckis'in yönettiği ve Harrison Ford ve Michelle Pfeiffer'ın başrolünde yer aldığı 'Gizli Gerçek' otoriteler tarafından gerilimden çok korku türüne dahil ediliyor.

 

Red Dragon/ Kızıl Ejder

FBI'dan erkenden emekli olan Will Graham, patronu tarafından bir seri cinayet vakasını çözmesi için yeniden göreve çağrılır. Will, önce görevi kabul etmek istemese de, kurbanların fotoğraflarını görünce fikrini değiştirir. Kurbanlarının vücudunda kendine has bir diş izi bırakan ve gerçek adı Francis Dolarhyde olan bu katil, Kızıl Ejder adını kullanmaktadır. Kısa bir araştırmadan sonra, Smith katilin yeni kurbanının Reba adlı genç bir kadın olacağını öngörür ve onu durdurabilmek için bizzaty kendi elleriyle hapse tıktığı, eski düşmanı Dr. Hannibal Lecter'den yardım ister.Thomas Harris'in 1981 tarihli romanından uyarlanan 'Kızıl Ejder', aynı zamanda Michael Mann'ın 1986 tarihli 'Manhunter' filminin de yeniden yapımı. Oyunculuklarıyla öne çıkan film, 'Manhunter'den başarısız bulunmuştu.

 

Panik Odası/ Panic Room

Kocasından yeni boşanmış Meg Altman kızıyla birlikte yaşamak için elindeki parayla eski bir ev alır. Bir süre sonra Meg, evde gizli bir oda olduğunu farkeder. Bu oda güvenlik paranoyasına hizmet eden, fazlasıyla sağlam, monitörlerle evin dış tarafını gözetleyen, telefon hattına sahip bir 'panik odası'dır. Sonra bir gece üç hırsız Meg'in evine girerler ve içeriye saklanan Meg ve kızı, ilk defa olarak 'panik odası'nın ne yapabileceğini ve ne yapamayacağını göreceklerdir.Son 20 yılın en iyi yönetmenlerinden David Fincher'ın yönettiği 'Panik Odası', Fincher'ın filmografisnde üstlerde yer almasa da gerlim külliyatı içinde adı her zaman anılan bir film. 2002 yapımı filmde Jodie Foster var.

 

Memento/ Akıl Defteri

Leonard Shelby'nin tek derdi intikam peşinde koşmaktır. Amacı, karısını tecavüz edip öldürdükten sonra kaçan adamı bulup cezalandırmaktır. Karısının katilini bulmanın güçlüğü bir yana, Leonard bir de kısa süreli hafıza kaybından mustariptir. Bu hastalığının tedavisi yoktur. Geçmişi çok iyi hatırlamasına karşın, bazen on beş dakika öncesini anımsamakta güçlük çekmektedir.Daha sonra 'Pretij', 'Kara Şövalye' gibi başarılı filmlere de imza atan Christopher Nolan'ın yönettiği 'Akıl Defteri' kısa sürede sinema tarihinin en iyileri arasına girdi. Tersten kurgusuyla dikkati çeken filmin başrolünde Guy Pearce, Carrie-Anne Moss ve Joe Pantoliano yer alıyor.

 

Cache/ Saklı

Televizyonda bir edebiyat programı yapan Georges, kimden geldiğini bilmediği paketler alır. Paketlerde kendisinin ve ailesinin sokaktan gizlice çekilmiş görüntülerini içeren kasetler ve anlamı belli olmayan ürkütücü çizimler vardır. Georges kendisinin ve ailesinin başında bir belâ olduğunu hissetmiştir ama doğrudan bir tehdit olmadığı için, polis yardımcı olmayı reddeder.Listenin en farklı filmi Michael Haneke imzalı 'Saklı'. Daniel Auteuil ve Juliette Binoche'un başrolünde olduğu film gerilimiyle olduğu kadar alt metinleriyle de dikkati çekmişti.Haneke'nin en iyi filmlerinden biri olarak görülen 'Saklı', Times'ın 'Son 10 Yılın En İyi 10 Filmi' listesinde de bir numarada yer alıyor.

 

Infernal Affairs/ Kirli İşler

Hong Kong'da polis ve çeteler arasında bitmeyen bir savaş vardır. Chan gayriresmi işler yapan bir gizli polistir, çetelerin içine sızmış ve bir miktar otorite sahibi olmuştur. Lau ise çetelerle gizli işler çeviren ve rütbe sahibi başarılı bir polistir. Hem polis şefi hem de çetenin lideri içlerinde olayları karşı tarafa ileten bir köstebek olduğununu bilmektedirler. Tek sorun bu köstebeğin kim olduğudur. İki organizasyon da bu köstebekleri bulmak için kendi içlerinde bir araştırmaya girişirler. Chan ve Lau ise bu araştırma esnasında hayatta kalmanın yolunu aramaktadırlar.Şimdiden klasikleşen film Martin Scorsese tarafından 'The Departed/ Köstebek' adıyla yeniden uyarlandı. Gerilimin her an sürdüğü 'Kirli İşler' üç filmden oluşuyor.

 

The Box

Maddi sıkıntılar yaşayan sıradan bir aile, bir gün kapılarında bir kutu bulur. Ertesi gün bir adam gelir kutuyu anlatır: Kutunun içinde bir düğme vardır. Eğer bu düğmeye basarlarsa 1 milyon doları alacaklardır fakat dünyada, onların tanımadığı rastgele birisi ölecektir.'Donnie Darko' ile haklı bir üne kavuşan Richard Kelly'nin son filmi 'The Box' yurt dışında iyi eleştiriler aldı. Filmin Türkiye'deki gösterim tarihi ise henüz belli değil.

Etiketler: en iyi gerilim

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter