Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Ödüller sahiplerini buldu...

Ödüller sahiplerini buldu...

Bu yıl 4.sü düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali  (BIFED) ödülleri sahiplerini buldu. 70 ülkeden 330 filmin başvurduğu, Türkiye’nin tek ekolojik temalı belgesel film festivali BIFED’in Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen kapanış gecesi, Bozcaada Belediye Başkanı ve BIFED Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın konuşmasıyla başladı: “Sınırlı bütçe ile ama gönüllü katılımlarla, 2,500 kişinin katılımıyla ve tüm seansların dolu olarak gerçekleştirilen festivalimizden gurur duyduğunu” söyleyerek, herkese teşekkür etti.

 

4. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Fethi Kayaalp Büyük Ödülü, Sinema Yönetmeni Onur Ünlü, Belgesel Yönetmeni Johanna  Huth, İtalyan Yönetmen Alberto Vendemmiati, Yunanlı gazeteci Fotini Barka’dan oluşan Uluslararası Jüri tarafından belirlendi.

 

2017 BIFED Fethi Kayaalp Büyük Ödülü  Thank You For The Rain // Yağmur İçin Teşekkürler filmine verildi. Jüri, “Yağmur için Teşekkürler” ile Julia Dahr'a ve onun olağanüstü tutkusu ve bağlılığı bize derinden dokunan ve kalplerimizde kalacak olan kahramanı Kenyalı, aydın çiftçi Kisilu’ya verdi.  Kisilu, neredeyse hiçbir şeyi olmayan, yapabileceği her şeyi yaparak sadece sevgili ailesi için değil tüm topluluğu için gerçek bir fark yaratan bir baba. O Kenya'daki küçük çiftliğinden yalnızca kuru bahçesinde diktiği ağaçları değil, büyük resmi de görüyor. İklim değişikliği meselesinin çok ötesine geçen, ve bize tek bir kişinin bile fark yaratabileceğini hatırlatan evrensel mesajı ile Kisilu mitolojik bir kahramanın gücüne sahip.

 

İkincilik ödülü, bir grup plastik atık geri dönüşümcüsünün mikrokozmosuna odaklanan Jiu-liang Wang’ın “Plastik Çin”' filmine verildi. Çin, dünyadaki plastik atıkların en önde gelen ithalatçısı. Film akıllı fakat bu enkazda kısılı kalmış on bir yaşındaki kız çocuğu Yi Jie'yi takip ediyor.  Yi Jie, zehirli malzemelerden kendi hayal dünyasını yaratıyor. Sinematik perspektif sayesinde yönetmen, plastik çöplerin tepelerinde yaşayan iki aile arasındaki karmaşık ilişkilere tanık olmamızı sağlıyor.

 

BIFED Üçüncülük ödülünü ise, Anushka Meenakshi ve Iswar Srikumar’ın yapımını birlikte gerçekleştirdiği “Yukarı, Aşağı ve Yana” kazandı. Film yapımcıları Hindistan'ın Nagaland tepelerinde pirinç ve müziğin birlikte büyüdüğü bir topluluk sunuyor. Kamera, bu eşsiz sözlü müzik geleneğini, çeltik alanlarında birbirlerine “Parçaları tek başına söyleyemem; sen olmazsan şarkı da olmaz" diyerek şarkı söyleyen erkek ve kadın gruplarından türettiği çarpıcı çağdaş bir performansla sunuyor. Film, etno-müzikal ve çevreci türler arasında dans ederken aynı zamanda unutulmaz ve ilham verici bir topluluğun koreografisini yaratıyor.

 

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali GAIA Öğrenci Ödülü’nün bu sene ki sahibi Nika Saravanja’nın yönetmenliğini yaptığı Alacakaranlık Korosu filmi aldı. Ekolojik dengenin değişimini belki hiç fark etmediğimiz doğa ananın sesi yoluyla ve güçlü bir sinematografiyle didaktik olmadan, şiirsel bir dille anlatıyor Alacakaranlık Korosu. Kuraklık yüzünden bir ağacın sesinin değiştiğini, türlerin akustik bir dil oluşturduğunu, ekolojik bir senfoninin var olduğunu ve her bir türün bu senfonide hem bağımsız hem senkronize olduğunu ve bu senfoniye insanın verdiği zararı anlatırken kendisini türlerin akustik mirasını kaydetmeye adamış insanların varlığını göstererek umudu çoğaltan bir yapım.


4. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Yönetmeni Petra Holzer: “Festivalimize gelen tüm katılımcılara, gönüllülük anlayışıyla destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Çok çalıştık, çok yorulduk, ama yorulmadan bir şey olmaz.” Diyerek duygularını dile getirdi.

 

Boğaziçi Jazz Korosu’nun da bir konser verdiği festivalin kapanış töreni Bozcaadalılar’a kışa girerken keyifli bir gece yaşattı.

 

Festivalin son gününde Bozcaadalılar Çanakkale Süslü Bisikletli Kadınlar Grubu’nun ada turu ve kadın futbol takınları Akdeniz Nurçelik Spor Kulübü ile Tekirdağ Gençlik Hizmetleri Spor Kulübü arasında gerçekleştirilen futbol karşılaşmalarıyla renkli anlar yaşadılar.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter