Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

KABİLE FİLMİNİN OYUNCUSU YANA NOVIKOVA İLK KEZ TÜRKİYE'DE!

KABİLE FİLMİNİN OYUNCUSU YANA NOVIKOVA İLK KEZ TÜRKİYE'DE!
24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında dördüncü kez sinemaseverlerle buluşacak Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene çok özel bir konuğu ağırlıyor.

 

Son yılların en sarsıcı filmlerinden olan, tamamı işaret dilinde çekilmiş Kabile The Tribe filminin başrol oyuncusu Yana Novikova, Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin konuğu olarak ilk kez Türkiye’ye gelecek.


Ukrayna’daki bir sağırlar okulundaki hiyerarşik ilişkileri anlatan Kabile The Tribe filminin 23 yaşındaki genç oyuncusu, filmin diğer oyuncuları gibi işitme engelli. Novikova, beyazperdedeki ilk oyunculuk deneyimi olmasına rağmen zor bir rolün altından başarıyla kalkmış, filmdeki rolü ile uzun süre hafızalardan çıkmayacak etkileyici bir performansa imza atmıştı.


Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin 24 Mayıs Salı günü Opera Sahnesi'nde gerçekleşecek Açılış Töreni için Ankara'ya gelecek olan Yana Novikova, Kabile filminin 26 Mayıs'taki gösterimi sonrasında da Ankaralı seyircilerle buluşacak.


EŞSİZ BİR DENEYİM "KABİLE": AŞK VE NEFRETİN ÇEVİRİYE İHTİYACI YOK


Konuşma ve altyazının olmadığı, yalnızca işaret dilinin kullanıldığı Kabile filmi, son dönemin en çok konuşulan filmleri arasında yer alıyor. Film, 2014 Cannes Film Festivali'nde Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü'nü almış ve Cannes’da başlayan macerasını, uğradığı her festivalde el üstünde tutularak devam ettirmişti. Ukraynalı yönetmen Myroslav Slaboshpytskiy imzalı film, sıradışı sinema dili ve giderek artan psikolojik ve fiziksel şiddet dozuyla izleyiciyi çarpmış, aldığı tüm riskleri aşarak bir sinema fenomeni haline gelmeyi başarmıştı.


Yazgısını savaşın ve şiddetin belirlediği bir ülkenin fotoğrafını çeken Kabile'de, Ukrayna’daki bir sağırlar okuluna başlayan Sergey'i takip ediyoruz. Okulun suç ve fuhuşla iç içe geçmiş hiyerarşik yapısı içinde, Kabile’de, kendi yolunu çizmeye çalışan Sergey, birkaç soygunda yer aldıktan sonra, örgüt içinde önemli bir rol edinir. Örgütün elebaşılarından birinin metresi olan Anna’ya (Yana Novikova) âşık olmasıyla, Kabile’nin yazılı olmayan tüm kurallarını alaşağı edecektir.


"ANNA'YI CANLANDIRMAK BENİM İÇİN ÇOK ZORDU."


Titanik filmini izlediği 6 yaşından beri oyuncu olmak isteyen Yana Novikova, sağır olduğu için bunun mümkün olmadığını söyleyen annesine aldırmamış ve sonunda bu hayalini gerçekleştirmiş. Kabile'deki Anna rolünde oldukça zorlandığını söyleyen Novikova, "Karanlık bir karakter olduğu için Anna'yı canlandırmak benim için çok zordu.  Bana benzeyen hiç bir özelliği yoktu ama yine de o olmak zorundaydım". diyor. Yönetmenin, filmde herhangi bir altyazı kullanmama tercihinin diğer bir zorluk olduğunu söyleyen Novikova "bu nedenle yüz ifadelerimizi ve beden dilimizi etkili bir şekilde kullanmamız çok önemliydi." diye ekliyor.


Sağır kişilerin daha önce hiçbir filmde bu filmdeki gibi temsil edilmediğini söyleyen ve bunun kendisi için özgürleştirici bir süreç olduğunu belirten Novikova, önümüzdeki dönemde oyuncu olarak iki ayrı filmde yer alacak. 


NOVIKOVA GÖSTERİM SONRASI SEYİRCİLERLE BULUŞACAK


Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin Engel Tanımayan Filmler bölümünde gösterilecek olan Kabile filmi, sesli betimleme seçeneği ile izlenebilecek. Filmin 26 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek gösterimi sonrasında Yana Novikova izleyicilerle buluşacak ve filmle ilgili merak edilenleri yanıtlayacak. Söyleşi işaret dili çevirmenleri eşliğinde gerçekleştirilecek.


ERİŞİYORSAM VARIM! FOTOĞRAF SERGİSİ


Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene yan etkinliklerine bir yenisini de ekliyor. Türkiye ve İsveç'ten farklı yaş ve engel gruplarındaki toplam 22 bireyin portrelerine ve hikayelerine yer veren Erişiyorsam Varım! Fotoğraf Sergisi, 23-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında Goethe-Institut Ankara'da ziyaret edilebilecek. Dileyen ziyaretçiler, sergi alanında dağıtılacak kulaklıklar aracılığıyla sergiyi sesli betimlemeli olarak gezebilecekler.


İsveç Enstitüsü, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK), Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) ve İsveç Konsolosluğu Kültür İşleri Bölümü’nün birlikte organize ettiği bir proje olan Erişiyorsam Varım! Sergisi, ziyaretçilerine, engelli bireylerin toplum içinde eşit ve onurlu bir yaşama sahip olmaları için taleplerinin neler olduğunu öğrenme fırsatı verecek

.

TÜM GÖSTERİMLER ERİŞİLEBİLİR VE ÜCRETSİZ


Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, tüm filmlerini göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile sunuyor.


Festival'e, her ikisi de erişilebilir mekanlar olan Goethe-Institut Ankara ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliği yapıyor. Festival'de tüm gösterimler ücretsiz olarak seyircilerle buluşuyor.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin bu seneki ana destekçisi Açık Toplum Vakfı.


Festival hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter