Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

İstanbul Film Festivali'nde Bugün!

İstanbul Film Festivali'nde Bugün!
• BELGESELLERDEN TÜRKİYE SİNEMASI’NA DOPDOLU BİR GÜN DAHA! Festivalin ilk haftasının ortasına gelmişken, Çarşamba günü yine festival takipçilerini ünlü oyuncu ve yönetmenlerin bizzat hazır bulunacağı gösterimler bekliyor.

 

2001’DEN 2011’E KÜRESELLEŞME ÜÇLEMESİ SALONLARDA Yönetmen Micha X. Peled, Küreselleşme Üçlemesi’nin üç filmiyle birden “NTV Belgesel Kuşağı” bölümünde festival salonlarına konuk oluyor. Bu üç harika belgesel, günümüzde tüketim toplumu kavramını sorgularken izleyicileri bu toplumun neresinde konumlandıkları konusunda düşündürüyor. 2001 yılında çekilen Dükkân Savaşları / Store Wars: When Wal-Mart Comes to Town adlı ilk belgeselde küçük bir kasabada, bir perakende satış  şirketi yüzünden yaşanan bölünme anlatılıyor. Filmin gösterimi Fitaş 1’de 13.30 seansında gerçeleştirilecek. Üçlemenin 2005 yılında tamamlanan ikinci halkası Mavi Çin / China Blue yine Fitaş 1’de 16.00 seansında, ilk filmin hemen ardından gösterilecek. Bu filmde ise yönetmen, üretim-tüketim zincirinin halkalarından imalat safhasına mercek tutuyor. Üçlemenin 2011 yılında tamamlanan son filminin gösterimi de, ilk iki filmden sonra aynı salon Fitaş 1’de, saat 19.00’da gerçekleştirilecek. Acı Tohumlar / Bitter Seeds adlı bu yapımda yönetmen Peled, Ram Krishna adlı pamuk çiftçisi ile ailesinin hikâyesi üzerinden küreselleşme ve tüketim çılgınlığının tarım ve tarımla uğraşan kimseler üzerine olan yıkıcı etkisini inceliyor. Yönetmen her üç gösterimde de salonda hazır bulunarak izleyicilerle buluşacak ve izleyicilerin sorularını cevaplayacak.

 

HONG KONG’DAN AKADEMİ ÖDÜLÜ ADAYLIĞI Katıldığı festivallerden ödüllerle dönen ve bir de Oscar Adaylığı bulunan bu duygusal filmi yönetmeniyle izleme şansını kaçıranlar için ikinci bir fırsat! Festival takipçilerinin zevkle izleyeceği bu Uzakdoğu filminin gösterimi Atlas Sineması’nda saat 16.00’da yapılacak. Sade Bir Hayat / A Simple Life filminin gösterimi ardından yönetmen Ann Hui izleyicilerle buluşacak.

 

ANAHTAR’LA ADAYA DÖNÜŞÜN GETİRDİKLERİ Atilla Dorsay’ın sunumuyla gösterilecek bu film festivalin “Özel Gösterimler”inden biri. Sinema sektörünün olmadığı Kuzey Kıbrıs’ta büyük bir özveriyle çekilen bu filmde ana karakter Selim’in eve dönüş yolunda peşini bırakmayan geçmişi ve geride bıraktıkları beyaz perdede hayat buluyor. Anahtar filminin yönetmeni Cemal Yıldırım, Beyoğlu Sineması’nda 16.00’da yapılacak gösterimin ardından filmi izleyenlerin sorularına cevap verecek.

 

FASSBINDER’DEN 1978 YAPIMI HARİKA BİR NABOKOV UYARLAMASI 1978 Alman Film Ödülleri’nden dördünü bu filmle evine götüren Rainar Werner Fassbinder, ana karakteri Hermann Hermann’ın Nazizmin yükselişi süresince yaşadıklarını harika bir dille anlatıyor. “Anılarına” bölümünde Fassbinder’in ölümünün otuzuncu yılı vesilesiyle gösterilecek Cinnet / Despair’in oyuncularından Andrea Ferreol festivalin konuklarından biri olarak festival takipçileriyle buluşacak. Festival süresince sadece iki gösterimi yapılacak filmin ilk gösterimi Atlas Sineması’nda saat 19.00 seansında gerçekleştirilecek. Andrea Ferreol filmin gösteriminden sonra seyircilerle buluşacak.  

ORTAÇAĞ BURSA’SINDA GÖLGE OYUNLARI Gölge oyunu geleneği birkaç nesil önceki kadar hayatımızda olmasa da anılarda o kadar sağlam bir yer edinmiştir ki genelde herkes Karagöz ve Hacivat’ın varlığından haberdardır. Peki ya unutulmaya yüz tutmuş bu ikilinin gerçek hikâyesi? Yönetmen Ezel Akay gösterime gelenlere bu halk anlatısını harika bir sanat yönetimiyle birlikte sunuyor. 2006 yapımı Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü tek bir gösterimle festivalde olacak. Beyoğlu sineması’nda 19.00 seansında yapılacak gösterime “bu filmle kendi klişelerimi kırdım” diyen oyuncu Ayşen Gruda ve yönetmen Ezel Akay bizzat katılarak izleyicilerle buluşacak. 

 

1964’TEN 2011’E ZAMANDA BİR YOLCULUK: GURBET KUŞLARI Groupama’nın sponsorluğunda, Groupama Gan Sinema Vakfi işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden” bölümünde restore edilerek seyircilere sunulacak yapım Halit Refiğ’in Gurbet Kuşları / Birds of Foreign Land olacak. Filmin senaryosunu Orhan Kemal’le birlikte yazan yönetmen, Kahramanmaraş’tan İstanbul’a göçen bir ailenin yaşadığı ekonomik ve kültürel sorunlar nedeniyle yaşadığı kayıpları anlatıyor. Festivalin Nişantaşı Citylife City’s Sinemalarında saat 21.30’da gerçekleştirilecek özel gösterimine Tanju Gürsu, Filiz Akın, Sevda Ferdağ ve Cünet Arkın da katılacak. Gösterim öncesinde Nişantaşı City’s Limonata’da saat 19.30’da bir de kokteyl olacak. 

 

BASIN GÖSTERİMLERİ Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterimlerden ilki saat 10.30’da “Akbank Galaları”ndan yönetmenliğini Maiwenn’in yaptığı Polis / Polisse ile 13.00 seansında “Yunanistan’da Neler Oluyor?” bölümünden yönetmen Yorgos Lanthimos’un filmi Alpler / Alps olacak.

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter