Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

İstanbul Film Festivali'nde 12 Nisan!

İstanbul Film Festivali'nde 12 Nisan!
İstanbul Film Festivali'de 12 Nisan'da neler oldu?

ÇAĞDAŞ BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ 

 

Tek bir insanın dünyayı değiştirebilmesi nasıl mümkün oldu? Bu soru sadece siyasi değil; aynı zamanda psikolojiye de sesleniyor. Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda Walesa’da, memleketlisi ve dostu Dayanışma Sendikası’nın lideri Lech Walesa’nın özeline ve hatta mahremine kadar giriyor. Festivalin bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü, büyük usta Wajda sağlık sorunlarından ötürü İstanbul’a gelemeyeceğinden, yönetmenin adına, Atlas Sineması saat 16.00’daki gösteriminden önce filmin yapımcısı Michal Kwiecinski’ye takdim edilecek.

 

HEM DENEYSEL HEM ANİMASYON 

 

Polonya Deneysel Canlandırma Sineması’nı yakından tanımak isteyenler, Pera Müzesi Oditoryumu’nda 11.00-13.30-16.00 seanslarında Kazimierz Bendkowski ve Zbigniew Rybczyński gibi yönetmenlerin kısalarını izleme fırsatını kaçırmasınlar.

 

POLONYA CANLANDIRMA SİNEMASI PANELİ 

 

Polonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 600. yılı şerefine festival kapsamında toplam kırk deneysel animasyon filmden oluşan üç programlık özel bir bölüm hazırlandı. Bu bölüme paralel olarak Polonya canlandırma sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden Mariusz Wilczyński ve film eleştirmeni Adriana Prodeus, canlandırma sanatçısı Berat İlk moderatörlüğünde bir söyleşi yapacak ve deneysel canlandırma sineması ile görsel sanatlar arasındaki ilişki üzerine konuşacaklar. Marius Wilczynski, panelde henüz üzerinde çalışmayı sürdürdüğü yeni uzun metrajlı canlandırma filmi Kill it and Leave This City (Öldür ve Kenti Terk Et)’den söz edecek. Panel Pera Müzesi Oditoryumu’nda saat 16.00’daki gösterimin ardından başlayacak.

 

TÜRK SİNEMASINDA KITSCH VE QUEER 

 

Kitsch ve Queer’in gizli ve açık işaretlerinin Türk sinemasında nerelerde ne kadar yer aldığı sorusuna cevap arayacağımız “Türk Sinemasında Kitsch ve Queer” söyleşisi İstanbul Modern’de saat 16.00’da akademisyen Selim Eyüboğlu ve yönetmen Aykan Safoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek.

 

ÜÇ TAKIMIN DİRENİŞ İTTİFAKI

 

Farid Eslam ve Olli Waldhauer’in kitle fonlamasıyla çektikleri ortak projeleri, çoğumuzun ancak haberlerden takip ettiği bir altkültürün içyüzüne benzersiz bir bakış atıyor. İstanbullu üç büyükler (Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş) arasındaki ezeli rekabet malum. Ne var ki Gezi protestoları sırasında bu üç takım arasında bir ittifak kuruldu ve taraftarlar; çevreciler, aktivistler ve sıradan vatandaşlarla yan yana durdular. Bir süre sonra da bu ittifakın adı kondu: İstanbul United. “NTV Kuşağı Belgeselleri”nden İstanbul United’ın Atlas Sineması saat 13.30’daki gösterimine katılacak filmin yönetmenleri Olli Waldhauer ve Farid Eslam ayrıca 13 Nisan Pazar günü Köprüde Buluşmalar etkinlikleri kapsamında parkta ve sokaklarda eylemler sürerken böylesine bir kenetlenmeyi takip etme sürecini anlatacak.

 

ALBİNOLAR ÖLMEZ; KAYBOLUR 

 

2007 yılından bu yana Tanzanya, Kongo ve Kenya’da albinolar oldukça kârlı ve o derece de iğrenç bir ticaretin hedefinde. Dünyanın bu bölgesinde, albinoların bedenlerinden alınan parçaların şans ve sağlık getirdiğine inanıldığından, büyücü şifacılar albino organları için binlerce dolar ödemeye hazır bekliyor. Beyaz Gölge’de, köyden kente kaçan Alias adındaki küçük bir albinonun öyküsünü izliyoruz. Yönetmen Noaz Deshe ve filmin ilk kez bir festivaldeki sunumuna katılacak olan Tanzanyalı oyuncusu James Gayo Feriye Sineması saat 13.30’daki gösterimde izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

 

TAHRAN’DA YOLUNU BULMAK 

 

Reza Dormishian’ın Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan toplumsal dramı Sinirlenmeyeceğim! Berlin’de yer alan tek İran filmiydi. Hikâye, Tahran’da yaşayan İranlı Kürt Navid ile Setare etrafında dönüyor. “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan filmin Feriye Sineması 16.00’daki gösterimine katılan izleyiciler yönetmenle film üzerine konuşma fırsatı bulacaklar.

 

IDA YA DA ANNA 

 

Birçok festivalden ödüllerle dönen Pawel Pawlikowski’nin 1960’larda geçen son filmi Ida bir kez daha festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. “Dünya Festivallerinden” bölümünde izleme şansı bulacağımız Ida’nın Atlas Sineması saat 19.00’daki gösteriminin hemen ardından yönetmen Pawel Pawlikowski ve Ida/Anna’yı canlandıran Agata Trzebuchowska filmle ilgili soruları yanıtlayacak.

 

BİR MÜZENİN SAHNE ARKASI 

 

Büyük Müze; Viyana Sanat Tarihi Müzesi Kunsthistorisches Museum’un “sahne arkası” üzerine benzersiz bir bakış sunuyor. Müzede yürütülen restorasyon süreçlerini de inceleyen Büyük Müze aynı zamanda zamansallık ve geçicilik olgularını da ele alıyor. Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Johannes Holzhausen Beyoğlu Sineması saat 19.00’daki gösterimde bizlerle birlikte olacak.

 

AKBANK 10. KISA FİLM FESTİVALİ’NDEN ÖDÜLLÜ FİLMLER 

 

Türkiye’de kısa film alanında etkin bir platform olan Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl onuncu yılını kutlarken festivalin ilk yılından itibaren Kurmaca ve Belgesel kategorisinde En İyi Film Ödülü alan filmlerden bir seçki de sunuyor. Gösterimlerin ücretsiz olacağı etkinlik Akbank Sanat’ta saat 13.00 ve 16.00’da izlenebilir.

 

Festivalde Yarın

ULUSLARARASI ALTIN LALE YARIŞMASI BAŞLIYOR 

 

Her çalışmasında dram ile komedi arasında bir denge kurmasıyla tanınan, İzlanda sinemasının en ilgi çekici simalarından Ragnar Bragason son filmi Metalci 12 filmin yarışacağı “Altın Lale Uluslararası Yarışma” bölümünde yer alıyor. Heavy metal’e şapka çıkaran bu hem komik hem de duygusal film, gözlerden uzak bir çiftlikte büyüyen ve rock yıldızı olmayı çok ama çok isteyen bir genç kızın hikâyesini anlatıyor. Filmin saat 13.30’da Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda Bragason da katılacak.

 

MANAKİ KARDEŞLERİN KÜLTÜR MİRASI 

 

Türkiye sinemasının miladı olarak kabul edilen 14 Kasım 1914’te çekilen Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı filminden de önce, 1905 yılında film çekmeye başlayan Balkanların ilk sinemacıları, Osmanlı vatandaşı Yanaki ve Milton Manaki kardeşlerin restore edilen filmlerinin tamamı, Türk sinemasının 100. yılı vesilesiyle İstanbul Modern’de saat 16.00’da gösteriliyor. Gösterim sonrası Makedonya Sinematek Film Arşivi Direktörü Igor Stardelov ve yazar Sula Boziş’in Manaki Kardeşlerin kültür mirası üzerine konuşacakları söyleşi ise saat 17.15’de başlayacak.

 

DOĞRU HİKÂYEYE DOĞRU MÜZİK 

 

Köprüde Buluşmalar’ın bu sinema dersinde George Christopoulos, film yapımcıları ile besteciler arasında kusursuz bir işbirliği sağlamak için kat edilmesi gereken yolu ve uygulanabilecek yöntemlerden bahsedecek. Aynı zamanda, yönetmen ve yapımcıların aktarmak istedikleri tüm hikâyeler için, vizyonuna ve bütçesine uygun müzik yapmanın yolları hakkında önerilerini paylaşacak. Akbank Sanat’ta saat 13.30’da başlayacak sinema dersi için [email protected] adresine eposta ile rezervasyon yapılması gerekiyor.

 

HAYKIR, DİREN, KAYDET 

 

Köprüde Buluşmalar, festival kapsamında gösterilecek olan Istanbul United belgeseli üzerine bir forumla, haberciliği belgesel ile birleştiren filmler yapan ve bu yolla direniş ve barışçıl başkaldırıyı etkin olarak belgelerken bir yandan da buna katılan sinemacıların farklı yaklaşımlarını tanımlamayı hedefliyor. Forumda konuşmacı olarak, Istanbul United filminin yönetmenleri Olli Waldhauer ve Farid Eslam, Everyday Rebellion / Her Gün İsyan filminin yönetmenlerinden Arash T. Riahi ve Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek adlı belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi bulunacak ve forumun moderatörlüğünü Tobias Pausinger ile Hilmi Hacaloğlu üstlenecek. Akbank Sanat’ta saat 16.00’da gerçekleştirilecek forum için [email protected] adresine mail atılarak rezervasyon yapılması gerekiyor.

 

DEHŞET VERİCİ BİR İNSAN AVI 

 

“Dünya Festivallerinden” bölümünde izleme şansı bulduğumuz Beyaz Gölge’nin Atlas Sineması Salon 2 saat 19.00’daki gösteriminde yönetmen Noaz Deshe ve filmin oyuncularından James Gayo bir kez daha bizlerle birlikte olacak.

 

AFRİKA’NIN KALBİNE ÇAĞDAŞ BİR YOLCULUK 

 

Daha önce Darwin’in Kâbusu adlı belgeselde de imzasını gördüğümüz yönetmen Hubert Sauper’in Biz Dostuz filmi, savaşın yerle bir ettiği Güney Sudan’da, bizi teneke ve kumaştan yaptığı iki kişilik bir uçağın kanadında en olmayacak mekânlara, insanların düşüncelerine, hayallerine götürüyor. Beyoğlu Sineması’nda saat 19.00’da yapılacak gösterime filmin yönetmeni de katılıyor.

 

SANAT ESERLERİ VE GÜNDELİK İŞLER 

 

Yarın “NTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden yönetmenin katılımıyla gerçekleştirilecek bir diğer gösterim ise Büyük Müze. Viyana Sanat Tarihi Müzesi Kunsthistorisches Museum’un “sahne arkası”nın yanısıra müze çalışanları arasında yaşanan mikro-dramalar ve müzenin restorasyon sürecini de inceleyen belgeselinin yaratıcısı Johannes Holzhausen saat 21.30’da Beyoğlu Sineması’nda bizlerle olacak.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter