Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

İstanbul Film Festivali'nde 11 Nisan!

İstanbul Film Festivali'nde 11 Nisan!
“Türkiye’de Sinemada Neler Oluyor” söyleşileri kaldığı yerden devam ediyor.” “Nelere Gülüyoruz? - Türk Sinemasında Komedi” başlıklı sohbette sinemamızda komedinin yeri, “Hababam Sınıfı”ndan “Küçük Hanım”a, “Ayşecik”ten “Recep İvedik”e bu komik yolda nelere güldüğümüz konuşulacak. Uluslararası Yarışma’da Altın Lale için son filmi İtirazım Var ile yarışan yönetmen Onur Ünlü ile sinema yazarı Melikşah Altuntaş’ın katılacağı söyleşi İstanbul Modern’de saat 16.00’da başlayacak.

NAZİ İŞGALİ VE HOLOKOSTUN İZLERİ

 

Polonya asıllı İngiliz sinemacı Pawel Pawlikowski’nin ülkesinde çektiği ilk film olan Ida, 1960’larda geçiyor ve dönemin atmosferini yansıtabilmek amacıyla siyah-beyaz çekilmiş. Özellikle olağanüstü görselliğiyle dikkat çeken Ida’nın Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 16.00’daki gösterimine yönetmen Pawel Pawlikowski ile filmde Ida’yı canlandıran Agata Trzebuchowska katılacak.

 

DÖRT DUVAR ARASINDA

 

“Dünya Festivallerinden” bir başka dikkat çeken film ise, A Prophet / Yeraltı Peygamberi’nden sonra çekilen en iyi hapishane filmi olarak görülen, David Mackenzie imzalı Yüksek Risk. Ödüllü psikoterapist Jonathan Asser’ın kaleminden beyaz perdeye uyarlanan film, genç olmasına rağmen, aşırı şiddete eğiliminden dolayı, yetişkin hükümlülerin kaldığı bir hapishaneye nakledilen Eric’in öyküsünü anlatıyor. Filmin Atlas Sineması 19.00 seansındaki gösterimine katılacak olan Asser izleyicilerin filmle ilgili sorularını cevaplayacak.

 

SİRK BÜYÜLÜ BİR YERDİR

 

“NTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden, görselliğiyle insanın aklını başından alan Gökyüzüne Teğet sirkte çalışan akrobatların akıl almaz bedensel mücadelesini mercek altına alırken, türlü sorunlara göğüs geren bu insanların zorlu yaşamlarını gözler önüne seriyor. Yedi yıl sirk sanatlarıyla ilgilenmiş olan yönetmen Horacio Alcalá beş yıl içinde on bir ülkeyi dolaşarak, farklı ülkelerde özel akrobasi okullarında yetişmiş sekiz akrobatın yaşamını filme aktarıyor. Beyoğlu Sineması saat 19.00’da yönetmenin katılımıyla gerçekleştirilecek gösterimi kaçırmayın.

 

ZAR OYUNU

 

Geetu Mohandas’ın “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan ilk uzun metrajlı filmi Zar Oyunu bir kez daha Feriye Sineması saat 21.30’da izleyicilerle buluşuyor. Filmin gösteriminde güzel oyuncu Geetanjali Thapa da seyircilere eşlik edecek.

 

FİL’M HAFIZASI’YLA GECEYARISI ÇILGINLIĞI

 

Fil’m Hafızası işbirliğiyle, oyuncusu Tzahi Grad’ın da katılacağı Büyük Kötü Kurtlar filminin geceyarısı gösterimiyle Topless’ta saat 24.00’te başlayacak partide içeceklerimizi yudumlayarak film üzerine sohbet ederken, gecenin ev sahipliğini yapacak sürpriz bir isim size sinsice yaklaşarak korku eşiğinizi ölçmek isteyebilir! Etkinlik, Büyük Kötü Kurtlar filminin geceyarısı gösterimine katılan izleyiciler için ücretsizdir.

 

Festivalde Yarın

 

POLONYA CANLANDIRMA SİNEMASI PANELİ

 

Polonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 600. yılı şerefine festival kapsamında toplam kırk deneysel animasyon filmden oluşan üç programlık özel bir bölüm hazırlandı. Bu bölüme paralel olarak Polonya canlandırma sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden Mariusz Wilczyński ve film eleştirmeni Adriana Prodeus, canlandırma sanatçısı Berat İlk moderatörlüğünde bir söyleşi yapacak ve deneysel canlandırma sineması ile görsel sanatlar arasındaki ilişki üzerine konuşacaklar. Marius Wilczynski, panelde henüz üzerinde çalışmayı sürdürdüğü yeni uzun metrajlı canlandırma filmi Kill it and Leave This City (Öldür ve Kenti Terk Et)’den söz edecek. Panel Pera Müzesi Oditoryumu’nda saat 16.00’daki gösterimin ardından başlayacak.

 

TÜRK SİNEMASINDA KITSCH VE QUEER

 

Kitsch ve Queer’in gizli ve açık işaretlerinin Türk sinemasında nerelerde ne kadar yer aldığı sorusuna cevap arayacağımız “Türk Sinemasında Kitsch ve Queer” söyleşisi İstanbul Modern’de saat 16.00’da akademisyen Selim Eyüboğlu ve yönetmen Aykan Safoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek.

 

HEM DENEYSEL HEM ANİMASYON

 

Polonya Deneysel Canlandırma Sineması’nı yakından tanımak isteyenler, Pera Müzesi Oditoryumu 11-13.30-16.00 seanslarında Kazimierz Bendkowski ve Zbigniew Rybczyński gibi yönetmenlerin kısalarına izleme fırsatını kaçırmasınlar.

 

ÇAĞDAŞ BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ

 

Tek bir insanın dünyayı değiştirebilmesi nasıl mümkün oldu? Bu soru sadece siyasi değil; aynı zamanda psikolojiye de sesleniyor. Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda Walesa’da, memleketlisi ve dostu Dayanışma Sendikası’nın lideri Lech Walesa’nın özeline ve hatta mahremine kadar giriyor. Festivalin bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü, büyük usta Wajda sağlık sorunlarından ötürü İstanbul’a gelemeyeceğinden, yönetmenin adına, Atlas Sineması saat 16.00’daki gösteriminden önce filmin başrol oyuncusu Michel Kwiecinski’ye takdim edilecek.

 

ÜÇ TAKIMIN DİRENİŞ İTTİFAKI

 

Farid Eslam ve Olli Waldhauer’in kitle fonlamasıyla çektikleri ortak projeleri, çoğumuzun ancak haberlerden takip ettiği bir altkültürün içyüzüne benzersiz bir bakış atıyor. İstanbullu üç büyükler (Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş) arasındaki ezeli rekabet malum. Ne var ki Gezi protestoları sırasında bu üç takım arasında bir ittifak kuruldu ve taraftarlar; çevreciler, aktivistler ve sıradan vatandaşlarla yan yana durdular. Bir süre sonra da bu ittifakın adı kondu: İstanbul United. “NTV Kuşağı Belgeselleri”nden İstanbul United’ın Atlas Sineması saat 13.30’daki gösterimine katılacak filmin yönetmenleri Olli Waldhauer ve Farid Eslam ayrıca 13 Nisan Pazar günü Köprüde Buluşmalar etkinlikleri kapsamında parkta ve sokaklarda eylemler sürerken böylesine bir kenetlenmeyi takip etme sürecini anlatacak.

 

ALBİNOLAR ÖLMEZ; KAYBOLUR

 

2007 yılından bu yana Tanzanya, Kongo ve Kenya’da albinolar oldukça kârlı ve o derece de iğrenç bir ticaretin hedefinde. Dünyanın bu bölgesinde, albinoların bedenlerinden alınan parçaların şans ve sağlık getirdiğine inanıldığından, büyücü şifacılar albino organları için binlerce dolar ödemeye hazır bekliyor. Beyaz Gölge’de, köyden kente kaçan Alias adındaki küçük bir albinonun öyküsünü izliyoruz. Filmin yönetmeni Noaz Deshe Feriye Sineması saat 13.30’daki gösterimde izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

 

TAHRAN’DA YOLUNU BULMAK

 

Reza Dormishian’ın Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan toplumsal dramı Sinirlenmeyeceğim! Berlin’de yer alan tek İran filmiydi. “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan filmin Feriye Sineması 16.00’daki gösterimine katılan izleyiciler yönetmenle film üzerine konuşma fırsatı bulacaklar.

 

IDA YA DA ANNA

 

Birçok festivalden ödüllerle dönen Pawel Pawlikowski’nin 1960’larda geçen son filmi Ida bir kez daha festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. “Dünya Festivallerinden” bölümünde izleme şansı bulacağımız Ida’nın Atlas Sineması saat 19.00’daki gösteriminin hemen ardından yönetmen Pawel Pawlikowski filmle ilgili sorularımızı yanıtlayacak.

 

BİR MÜZENİN SAHNE ARKASI

 

Büyük Müze; Viyana Sanat Tarihi Müzesi Kunsthistorisches Museum’un “sahne arkası” üzerine benzersiz bir bakış sunuyor. Müzede yürütülen restorasyon süreçlerini de inceleyen Büyük Müze aynı zamanda zamansallık ve geçicilik olgularını da ele alıyor. Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Johannes Holzhausen Beyoğlu Sineması saat 19.00’daki gösterimde bizlerle birlikte olacak.

 

AKBANK 10. KISA FİLM FESTİVALİ’NDEN ÖDÜLLÜ FİLMLER

 

Türkiye’de kısa film alanında etkin bir platform olan Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl onuncu yılını kutlarken festivalin ilk yılından itibaren Kurmaca ve Belgesel kategorisinde En İyi Film Ödülü alan filmlerden bir seçki de sunuyor. Gösterimlerin ücretsiz olacağı etkinlik Akbank Sanat’ta saat 13.00 ve 16.00’da izlenebilir.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter