Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Gezici Festival, 18. Yolculuğuna Başlıyor

Gezici Festival, 18. Yolculuğuna Başlıyor
Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek 18. Gezici Festival, 11 günlük yolculuğuna 30 Kasım’da başlıyor.

 

Festival her yıl olduğu gibi Ankara’dan başlayacak, 30 Kasım–6 Aralık’taki gösterimlerin ardından 7-10 Aralık tarihleri arasında geçtiğimiz yıl da festivale ev sahipliği yapan Sinop’a, Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla  konuk olacak. Festivalde, 27 ülkeden 29 uzun ve 36 kısa olmak üzere toplam 65 film gösterilecek.

 

Türkiye Sineması’ndan yönetmenlerle buluşma

 

Ülkemizde bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlenen Türkiye Sineması 2012 bölümünde yer alan filmlerin yönetmenleri festivalde yapılacak galalarda izleyicilerle bir araya gelecek. Gezici Festival’in ilk konuğu 30 Kasım’da, Antalya’da En İyi İlk Film ve En İyi Yönetmen de dahil dört ödül kazanan Zerre filminin senarist ve yönetmeni Erdem Tepegöz ve yapımcısı Kağan Daldal olacak. 

 

1 Aralık’ta, Berlin’de Kristal Ayı kazanan Lal Gece filminin gösterimi sonrası yönetmeni Reis Çelik; Altın Koza’dan En İyi Film ve Senaryo ödülleriyle dönen Babamın Sesi’nin gösteriminden sonra da filmin senarist ve yönetmenlerinden Orhan Eskiköy izleyicilerle buluşacak. 

 

Gezici Festival, 2 Aralık’ta, Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı ödülünü alan Küf’ün yönetmeni Ali Aydın’ı, 3 Aralık’ta Adana, Abu Dabi ve Tokyo’dan ödüllerle dönen Araf’ın senarist ve yönetmeni Yeşim Ustaoğlu’nu konuk edecek. 4 Aralık’ta ise Anadolu’yu ve doğanın döngüsünü şiirsel bir dille anlatan Devir filminin gösterimi sonrası yönetmen Derviş Zaim izleyicilerle buluşacak.

 

Zeki Demirkubuz, son filmi Yeraltı’nın 5 ve 6 Aralık’taki gösterimlerinden sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Festivalin Ankara’daki son gününde ise, İstanbul ve Adana’da ödüller alan Şimdiki Zaman filminin yönetmeni ve senaristi Belmin Söylemez ile senaryo yazarı ve yapımcısı Haşmet Topaloğlu festival izleyicisiyle bir araya gelecek.

 

Özel konuklar: Tuncel Kurtiz ve Peter Ohlendorf 


Gezici Festival bu yıl Tuncel Kurtiz’in ‘Bir Daha, Bir Daha’ İzlediği Filmler başlığı altında Avrupa ve Amerika sinemasından klasikleri, Türkiye Sineması’nın bu usta isminin gösterim öncesi sunumlarıyla izleyicilerle buluşturacak. Kurtiz, 30 Kasım Cuma günü Bob Fosse’un yönettiği müzikal All That Jazz ve Robert Altman imzalı Nashville, 1 Aralık’ta İsviçreli yönetmen Alain Tanner ve İngiliz yazar John Berger’i bir araya getiren 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak Jonas ve Luchino Visconti’nin yönettiği Leopar, 2 Aralık’ta ise All That Jazz ve Elio Petri’nin Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma adlı filmlerini sunacak.

 

Alman belgeselci Peter Ohlendorf, yedi yıl boyunca Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki Neonazi konserlerinde gizli çekim yapan bir gazetecinin adımlarını yeniden izlediği ve konser mekanlarıyla çekim kayıtlarını bir araya getirdiği belgeseli Kan Akmalı – Gizlice Nazilerin Arasında’nın 2 Aralık’taki gösterimi sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

 

Deneysel Canlandırmanın öncülerinden Amerikan sinemacı Larry Jordan’ın bir uzun metrajlı ve sekiz kısa filmi Büyülenmenin Ötesi: Larry Jordan Toplu Gösterimi’nde festival izleyicisiyle buluşacak. 3 Aralık’ta Alman Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gerçekleşecek gösterimler, bu bölümün kuratörü Kitty Aal tarafından sunulacak.

 

Gezici Festival’de atölyeler ve savaş paneli


Gezici Festival, Ankaralı sinemaseverlere kendi belgesellerini, küçük izleyicilere ise ilk canlandırmalarını yaratma fırsatını sunacak. İsrail’den gelecek belgesel yönetmeni ve yapımcısı Yoram Schaffer ile Tel Aviv Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nden Udi Ben-Arie tarafından gerçekleştirilecek Yeni Medya Belgeseli Atölyesi’nde ‘yeni medya’ araçlarının belgesel sinemada kullanımı interaktif olarak ele alınacak. Atölye, 1-2 Aralık tarihlerinde Alman Kültür Merkezi’nde katılıma açık ve ücretsiz olacak. Stop Motion Canlandırma Atölyesi‘nde küçük sinemacılar ilk canlandırmalarını üretecekler. 

 

Montrealli sinemacı Kim Nguyen’in filmi Savaş Cadısı ve Iraklı iki kardeş Atia ve Mohamed Jabarah Al Daradji’nin yönettikleri Annemin Kollarında’nın gösterileceği Savaşla Büyümek bölümü, bu önemli konuyu bir panelle de tartışmaya açacak. 2 Aralık’ta Alman Kültür Merkezi’nde düzenlenecek panel, Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ, Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, Uluslararası Çocuk Merkezi’nden Adem Arkadaş ve İstanbul’da yaşayan bağımsız gazeteci Frederike Geerdink’in katılımlarıyla gerçekleşecek.

 

Dünya sinemasından ödüllü filmler

 

Dünya Sineması seçkisinde önemli festivallerde gösterilen ödüllü filmler izleyiciyle buluşacak. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödülü kazanan ABD-İspanya ortak yapımı, Antonio Méndez Esparza’nın yönettiği Orada Burada, Balkan ülkelerinde rekor izleyici çeken Sırbistan yapımı, Srđan Dragojević’in yönetmenliğini yaptığı Onur Yürüyüşü ve Cannes’da gösterilen Güney Kore animasyonu Domuzların Kralı bu bölümde gösterilecek filmler arasında bulunuyor.

 

Güney Amerika sinemasından son dönem örnekler de Gezici Festival’in Dünya Sineması bölümünde yer alıyor. Şilili yönetmen Dominga Sotomayor’ın Rotterdam, New Horizons, Transilvania ve Granada festivallerinden ödüllerle dönen filmi Perşembeden Pazara’da bir ailenin dönüşümünü; Sebastián Lelio’nun Locarno’da ödül alan Kaplanın Yılı’nda 2010 Şili depreminin etkilerini; Perulu yönetmen Adrián Saba’nın ilk uzun metrajlı filmi Temizlikçi’de ise yalnız bir adamla küçük bir çocuğun sıra dışı arkadaşlığını izleyeceksiniz.

 

Çocuk filmleri, kısalar ve Üretim Hatası

 

Gezici Festival, Çocuk Filmleri: Hollanda bölümünde küçük izleyicilere Hollandalı iki yönetmen Frodo Kuipers ve Arjan Wilschut’un canlandırmalarından oluşan bir seçki sunacak. Kısa İyidir bölümünde ise, dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran 1000’den fazla film arasından seçilen filmler festival izleyicisiyle buluşacak.

 

Carmen Losmann’ın ilk uzun metrajlı belgeseli Öğün, Çalış, Güven, Rus yönetmen Andrey Gryazev’in belgeseli Yarın ve iki kısa belgeselden oluşan Üretim Hatası bölümü; kurumsal iş hayatını, üretim sistemlerini, polisi, otoriteyi, genelde de Batı uygarlığının 21. yüzyılda geldiği noktayı sorgulayacak.

 

Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri Gezici Festival’in web sitesi, Facebook sayfası ve Twitter hesabından takip edebilir, fotoğrafları Flickr hesabından indirebilir, fragmanları Vimeo hesabından izleyebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter