Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Ertuğrul Günay: Yargının kararı bizim için ışık tutucu oldu

Ertuğrul Günay: Yargının kararı bizim için ışık tutucu oldu
"Tanıdığım birikimli ve kıdemli sinema oyuncusu arkadaşlarım 'televizyonda filmlerimiz dönüyor ancak biz hiçbir şey almıyoruz'' diye yakınıyor. O yüzden yargının bu kararı bizim için ışık tutucu oldu'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kemal Sunal'ın filmlerinin kullanımına ilişkin Yargıtay kararının özünde haklı olduğunu belirterek, ''Bugün hala bir piyasası olan sanat eserlerinden, 1993-1995 öncesindeki bu sanat eserlerinin oluşumuna katkı yapmış sanatçıların yararlanmasının çok doğru bir hak talebi olduğunu düşünüyorum'' dedi.

 

Günay, merhum sanatçı Kemal Sunal'ın oynadığı ''Düttürü Dünya'' ve ''Yoksul'' filmlerinin televizyona satışından elde edilen telif bedellerinden sanatçının ailesine vermediği gerekçesiyle yapımcı hakkındaki 2 bin liralık maddi tazminat cezasının Yargıtayca onanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Bakan Günay, kararın mevcut düzenlemeye çok uygun olmadığını ancak özünde haklı ve yasal düzenlemeyi zorlayıcı bir karar verildiğini söyledi.

 

Yürürlükteki telif haklarını düzenleyen kanun, 1995'te çıkarken el çabukluğu yapıldığını ve 1993 öncesi filmlerin bütün haklarının yapımcılara hasredildiğini belirten Günay, ''Tanıdığım birikimli ve kıdemli sinema oyuncusu arkadaşlarım 'televizyonda filmlerimiz dönüyor ancak biz hiçbir şey almıyoruz'' diye yakınıyor. O yüzden yargının bu kararı bizim için ışık tutucu oldu'' diye konuştu.

 

''Yargının açtığı kapıya dönük bir çalışma yapacağız''

 

Bakanlık olarak Telif Hakları ve Sinema Yasası üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Günay, şunları kaydetti:

 

''Bunu, eylülün ortasında birkaç yasa çalışmamızla Bakanlar Kurulu'na, ekimde de Meclis'e sunmaya hazırlanıyoruz. Biz de yargının açtığı kapıya dönük bir çalışma yapacağız. Şu an işleyen bir düzen var, haklar tamamen yapımcılara hasredilmiş. Bu nedenle birden bire şöyle yapacağız dersem kamuoyunda yanlış ya da abartılı bir beklenti olabilir. Ama bugün hala bir piyasası olan sanat eserlerinden, 1993-1995 öncesindeki bu sanat eserlerinin oluşumuna katkı yapmış sanatçıların yararlanmasının çok doğru bir hak talebi olduğunu düşünüyorum. Ve bu konuda arkadaşlarımızla çalışıyoruz.''

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter