Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Bob Marley'in belgeseli yapıldı

Bob Marley'in belgeseli yapıldı
Shangri La Entertainment ve Tuff Gong Pictures’in, Cowboy Films işbirliği ile yapımcılığını gerçekleştirdikleri Marley isimli film, 20. yüzyılda dünya çapında sevilen, bir ikon haline gelen Bob Marley’in gerçek yaşam öyküsünü konu alıyor.

 

Müziği ve tüm dünyaya sevgi için verdiği mesajlarla ikonlaşan Bob Marley’in yaşamı, muhteşem yetenek Kevin Macdonald tarafından sonunda beyazperdeye yansıtıldı. Film de Bob Marley’in dünya müziğinin yanısıra, tüm dünya ya vermek istediği sosyal ve politik mesajlarla nasıl bir dünya ikonu haline geldiğini ve bugüne kadar çok az sayıda müzisyenin bu başarıyı elde ettiği görülebiliyor. 

 

 

Son yıllarda belgesel filmciliğinde ve uzun metrajlı filmlerle dünya çapında adından sıkça sözettiren yeni jenarasyonun büyük yeteneği Kevin Macdonald’ın (Last King of Scotland, Life in A Day, One Day in September) elinin değmesiyle Bob Marley’in tüm dünyayı, müziği ve mesajlarıyla nasıl etkilediği “Marley” isimli belgesel filmde çok net bir şekilde görülebiliyor. 

 

Diğer taraftan filmin çekimleri Ghana, japonya, İngiltere ve Bob Marley için büyük önem taşıyan Jamaika ve Amerika’da gerçekleştirildi ve ailesi tarafından, aile arşivi kullanılarak, çekimine izin verilen ilk Bob Marley belgeseli olarakta film tarihine geçti. 

 

NEDEN BU KADAR BAŞARILI OLDU?

 

Yarım yüzyıla yakın bir zamandır, Bob Marley, bir müzisyen olarak, bir devrimci olarak ve bir efsane olarak, farklı gruplardan insanları, dünya çapında etkilemeyi başardı. 1981 yılında ki ölümü modern müzik adına ve reggae adına çok büyük bir kayıp oldu. Toplamda piyasaya sürülmüş 17 adet albümünün satışı 2009 verilerine göre 10 milyonu geçti ve hala yılda ortalama 250,000 adet albüm satışı kayıtlarda görülebiliyor.Aynı zamanda Bob Marley ölümünün ardından geçen 31 senede her geçen gün hayran sayısını katlayarak hafızalardan silinmeyen ikonik ve ruhani açıdan da kitlelere hitap edebilen bir müzisyen olmayı başardı. 

 

Marley ailesi, oscar ödüllü yönetmen Kevin Macdonald ve Shangri Entertainment işbirliğiyle Bob Marley hakkındaki birçok cevapsız kalan ve merak edilen soruların günışığına çıkmasını sağlıyor. 

 

Yönetmen Kevin Macdonald bu filmi çekme isteğini şu sözlerle açıklıyor; “Beni en çok merak ettiren, Bob Marley’in ölümünden 30 yıl sonra bile kitleleri etkileyebiliyor olmasıydı ve bu filmde beyazperdeye taşımaya çalıştığım Bob Marley’in daha kişisel tarafıydı.Bu adam kim, neden bu kadar başarılı oldu, insanlara vermek istediği mesajlar nelerdi... gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştım.” 

 

Bob Marley’in eşi, çocukları, akrabaları, arkadaşları ve kendisini yakından tanıyan meslektaşları Kevin Macdonald’a bütün samimiyetleriyle kalplerini açıp bu projede yardım ettilersede ekibin filmi son haline getirebilmesi epey bir zaman aldı. Macdonald’ın bu projeye dahil olması tam olarak yedi sene önce gerçekleşmiş ve uzun soluklu bir araştırma, ropörtaj ve aile arşivinin değerlendirilmesi sonucunda çekimlere başlanabilmiş. 

 

YÖNETMENİN İLK FİLMİ


Kevin MacDonald’ın ilk filmi “One Day in September” 2000 yılında en iyi belgesel dalında Oscar ödülü kazandı. İkinci filmi ise “Touching the Void” ilk gösterimini Telluride 2003 yılında gerçekleştirdi ve BAFTA ödüllerinde en iyi İngiliz filmi ödülüne layık görüldü. İlk uzun metraj denemesi olan “Last King Of Scotland” ile BAFTA ödüllerinde en iyi senaryo ve en iyi İngiliz filmi ödüllerini kazandı. Diğer filmleriyle de (“State of Play”, “The Eagle”, “Life In a Day”) uluslararası alanda büyük başarılara imza attı.

 

Filmin  Vizyon tarihi ise 9 Kasım 2012 olarak kesinleşti.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter