Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

Altın Portakal yönetiminden eleştirilere cevap

Altın Portakal yönetiminden eleştirilere cevap
Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, Hülya Avşar'ın ulusal jüri başkanlığına seçilmesiyle ilgili tartışmalara, "Altın Portakal, 49 yıllık bir markadır. Hülya Avşar da 30 yıllık bir marka. Her iki marka da kendini fazlasıyla kanıtlamıştır. Yani bu markaların kaldıraca ihtiyacı yoktur" diye yanıt verdi. Kumsal, magazinleşme eleştirilerine ise "Hülya Avşar, sinemayı ciddiyetle ele almasını da nerede magazin öznesi olacağını da bilir" sözleriyle karşılık verdi.

 

AKSAV ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6- 12 Ekim tarihleri arasında 49'uncusu düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı için festival yönetiminin Hülya Avşar tercihine yönelik eleştirileri, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal yanıtladı. 

 

Kumsal, bir sanatsal yaratı olarak sinemanın birçok sanatın bileşkesi olduğunu söyledi. Kumsal, bu noktadan hareketle bir sinema eserini değerlendiren jüri kompozisyonunda sinema eserini yaratan senarist, görüntü yönetmeni, müzisyen, oyuncu, yönetmen, akademisyen ve sinema eleştirmeni ve sosyoloğun bulunmasının en ideal yapı olduğunu kaydetti. Kumsal, "Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali de bu bakış açısıyla her yıl jürisini şekillendirmektedir. Bu yıl da öyle olmuştur" dedi. 

 

NEDEN HÜLYA AVŞAR?

 

Jüri başkanını seçerken deneyim ve çok yönlülük kriterlerini öncelikli olarak göz önüne aldıklarını belirten Genel Koordinatör Kumsal, Hülya Avşar'ın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığına seçilme nedenlerini şöyle anlattı: "Hülya Avşar da bu anlamda hem deneyimli hem de çok yönlü bir sanatçımızdır. 30 yıllık sinemacıdır ve 50'den fazla filme imza atmıştır. İyi bir oyuncudur, Moskova gibi saygın bir festivalde 'en iyi kadın oyuncu' ödülü ile taçlandırılmıştır. Çok yönlüdür. Oyuncu, müzisyen, tiyatro sanatçısı, köşe yazarı, kitap yazarı, dergi editörü, sunucu ve talk show ustasıdır. Bunların hepsini tek bünyede özümseyen çok yönlü sanatçımız Hülya Avşar'ın Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri başkanı olması bizim için onurdur." 

 

'KENDİSİNİ FAZLASIYLA KANITLAMIŞTIR'

 

Göksel Kumsal, Hülya Avşar'ın, üstlendiği jüri başkanlığının ağırlığını ve sorumluluğunu titizlikle taşıyacağına emin olduklarını belirtti. Kumsal, "Festivalimizin sonunda, gerek yarışma sonuçlarındaki adalet gerekse jüri yönetimindeki ciddiyet tüm kamuoyu tarafından takdir edilecektir" diye konuştu. 

 

Avşar'ın jüri başkanlığıyla birlikte yaşanan polemikleri 'çok sesliliğin rengi' olarak gördüklerini kaydeden Göksel Kumsal, Altın Portakal Film Festivali'nin jüri seçimleriyle magazinleştiği, magazinsel bir kimlik kazandığı iddialarına ise, "Altın Portakal 49 yıllık bir markadır. Hülya Avşar da 30 yıllık bir marka. Her iki marka da kendini fazlasıyla kanıtlamıştır. Yani bu markaların kaldıraca ihtiyacı yoktur" diye karşılık verdi.

 

'AVŞAR'IN EN CİDDİ YAPTIĞI İŞ SİNEMADIR' 

 

Kumsal, ne Altın Portakal Film Festivali'nin ne de Avşar'ın reklama gereksinimi olmadığını kaydetti. Göksel Kumsal, "Hülya Avşar'la festivalin magazinsel bir kimliğe kavuşacağı iddiası yüzeysel bakışlı bir önyargıdır. Hülya Avşar'ın en ciddi yaptığı işlerden birisi sinemadır. Sinemasal yeteneği ve sinemaya verdiği önem uluslararası ödüllerle tescillenmiştir. Oyunculuktaki yeteneği ise tüm eleştirmenlerin şapka çıkardığı bir özelliğidir. Dolayısıyla Hülya Avşar, sinemayı ciddiyetle ele almasını da nerede magazin öznesi olacağını da bilir. Jüri Başkanı olarak, adaletli yönetiminden ve iş ciddiyetinden en küçük bir şüphemiz yoktur" diye konuştu. 

 

LEVENT KIRCA'NIN YERİNE CEM ÖZER

 

Altın Portakal Film Festivali Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, jüri üyeliğinden Hülya Avşar'ın başkanlığı dolayısıyla ayrıldığını açıklayan Levent Kırca'nın yerine en kısa sürede bir ismin belirleneceğini söyledi. Kırca'dan boşalan jüri üyeliğine en yakın adayın Jüri Başkanı Avşar'la birlikte 'Berlin in Berlin' filminde oynayan, 'Neredesin Firuze', 'Ademin Trenleri' filmlerinin oyuncusu olan ve televizyonda 'Laf Lafı Açıyor' programıyla tanınan Cem Özer olduğu belirtildi.

 

JÜRİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

 

'Mizah, muhalefet, demokrasi' ana temasıyla gerçekleştirilecek 49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ulusal jürisinde, ayrılan Levent Kırca'nın haricinde, yönetmen Kutluğ Ataman, senarist Levent Kazak, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, akademisyen Prof. Dr. Gülseren Güçhan, oyuncular Selçuk Yöntem, Sümer Tilmaç ve şarkıcı Ayşegül Aldinç, oyuncu ve stand-up sanatçısı Pelinsu Pir, Sinema Yazarları Derneği Başkanı Tunca Arslan, yazar Mine Kırıkkanat ve karikatürist Erdil Yaşaroğlu görev yapacak.

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter