Popüler Sinema

Paylaş
Haberler

50. SİYAD ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI: DUYGU SAĞIROĞLU, DENİZ TÜRKALİ ve İBRAHİM ENEZ

50. SİYAD ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI: DUYGU SAĞIROĞLU, DENİZ TÜRKALİ ve İBRAHİM ENEZ

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 50. SİYAD Türkiye Sineması Ödül Töreni’nde Onur Ödülleri’nin yönetmen-senarist Duygu Sağıroğlu ile oyuncu-şarkıcı Deniz Türkali’ye, Emek Ödülü’nün ise film afişi ressamı İbrahim Enez’e verileceğini açıkladı.

 

13.Mart.2018’de sinema ve tiyatro sanatçısı Nergis Öztürk’ün sunuculuğunda gerçekleştirilecek 50. SİYAD Ödül Töreni’nde SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen ‘Türk Sinemasında 2017’nin en iyileri’ açıklanacak. Törende Onur ve Emek Ödüllerinin yanı sıra 16 kategoride yılın en iyisi seçilenlere ödülleri verilecek.

 

50. SİYAD Onur Ödülleri:

 

DUYGU SAĞIROĞLU:  1932 Trabzon doğumlu Sağıroğlu, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra İTÜ Mimarlık Bölümü'nde eğitim gördü. Muhsin Ertuğrul'un yönetimindeki Küçük Sahne'de dekorcu olarak çalışmaya başladı. Tiyatrocular Derneği ve Cep Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Karacaoğlan'ın Karasevdası (1959) filminde yönetmen yardımcısı ve sanat yönetmeni olarak sinemaya geçti, 1965'te senaryosunu da kendisinin yazdığı, kırsal kesimden büyük kente göç edenlerin yaşam kavgalarını yansıtan Bitmeyen Yol filmiyle yönetmenliğe başladı. 1976'da sinemayı bıraktıktan sonra tiyatroya döndü; sahne tasarımcısı olarak da birçok ödül kazandı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

 

DENİZ TÜRKALİ: 1944 Istanbul doğumlu Deniz Türkali, Konservatuar Tiyatro Bölümü’nde iki yıl okuduktan sonra tiyatro eğitimine Londra’da devam etti. Müzik çalışmaları bağlamında yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konserler veren Türkali, Türkiye’ye döndükten sonra bir yandan tek kişilik tiyaro oyunlarında oynarken, diğer yandan Milliyet Yayınları’na danışmanlık yaptı, çeşitli yayın organlarında köşe yazıları yazdı.  Senaryo çalışmasına da katılmış olduğu İbo ile Güllüşah’ta (1977) yan rollerden birinde yeralarak sinema oyunculuğuna da başladı; Gece, Melek ve Bizim Çocuklar’daki (1995) performansıyla özellikle takdir topladı. Türkali ayrıca çok sayıda televizyon dizisinde de rol almıştır.

 

50. SİYAD Emek Ödülü :

 

İBRAHİM ENEZ: 1933 doğumlu Enez, Samsun Ticaret Lisesi’nde okurken resim dersindeki reklam görselleri hazırlama ödevlerine film ilanları hazırlayarak afiş ressamlığına giden yolda ilk adımını atmıştı. 1952’de Samsun’da bir sinema için eşiyle beraber büyük boy bez “fener afişleri” hazırlamaya başlayan Enez, daha sonra Istanbul’a taşınarak doğrudan Yeşilçam yapımcıları için profesyonel afiş ressamlığı kariyerine geçiş yapacaktı. Enez’in imzasını taşıyan ilk afiş Acı Zeytin (1961) için yaptığı çalışmasıdır. Bir dönem matbaa da kurup işleten Enez 1970’lerde film afişi ressamlığı mesleğini bıraktı. Atatürk tabloları sergisi de açan Enez, Horizon dvd-vcd şirketi için eski guaj afişlerinin yağlı boya yeni versiyonlarını hazırlıyor.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter