Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

X-MEN APOCALYPSE - Başlangıcın Sonu

:: Videolar X-MEN APOCALYPSE - Başlangıcın Sonu
(7.0/10)
Üye: Murathan Nazik
Usual Suspects ve X-Men’in önceki serilerinden tanıdığımız Bryan Singer, Days of Future Past’ta olduğu gibi yönetmen ve yapımcı koltuğunda. Aynı zamanda senaryonun da yaratımına katkıda bulunan Singer’in son filmi, olay örgüsü ve karakter gelişimleri açısından çok yüzeysel ve tahmin edilebilir.

2016 baharı, özellikle süper kahraman hayranları için heyecanla beklenen bir dönem oldu. Batman v Superman ile DC Comics, hayranlarına hayal kırıklığı yaşatmış olsa da Marvel, Captain America: Civil War ile bir adım öne geçmeyi başardı. X-Men: Apocalypse önceki filmlerin referansı (First Class, Days of Future Past) ve fragmanların yarattığı heyecan ile beklentiyi arttıran bir yapım haline geldi. İlk iki filmde de olduğu gibi filmin yükünü çeken isimlerde pek değişme yok; James McAvoy (Charles Xavier), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr), Jennifer Lawrence (Raven) ve Nicholas Hoult (Hank McCoy). Filme en fazla katkı veren yan karakterler ise Game of Thrones’un Sansa Stark’ı Sophie Turner (Jean Grey) ile antagonist karaktere hayat veren Oscar Isaac (En Sabah Nur). 


 

Önceki filmlerde olduğu gibi filmin senaryosu yine tarihi dayanaklar yaratıyor kendine. Binlerce yıl önce Mısır’da uykuya dalan En Sabah Nur, yani Apocalypse 1980’lerde derin uykusundan uyandırılır. Mısır’da yaşadığı dönemlerde tanrı olarak görülen En Sabah Nur yeni uyandığı dünyadan hiç haz etmez. İnsan egemen sistemi alaşağı etmek ve mutantların devrini başlatmak isteyen En Sabah Nur’un en büyük yardımcısı ise benzer ideolojileri paylaştığı  Magneto olacaktır. İnsanlar ile mutantların arasında sağlanabilecek barışa inanan Profesör Xavier ve öğrencileriyse hem Magneto’nun içindeki iyiliği ortaya çıkarmaya çalışacak, hem de mutant aleminin en güçlüsü olarak bilinen mutantların atası Apocalypse’e karşı ellerinden geleni yapacaklardır.

 

Usual Suspects ve X-Men’in önceki serilerinden tanıdığımız Bryan Singer, Days of Future Past’ta olduğu gibi yönetmen ve yapımcı koltuğunda. Aynı zamanda senaryonun da yaratımına katkıda bulunan Singer’in son filmi, olay örgüsü ve karakter gelişimleri açısından çok yüzeysel ve tahmin edilebilir. First Class’ta Küba Krizi’ni, Days of Future Past’ta ise Vietnam Savaşı’nı merkezine alan senaryolar Apocalypse filminde biraz havada kalıyor. Dönemin sosyopolitik durumuna ve evrimin, mutasyonun biyolojik tarafına hemen hiç değinmeyen yapım bu sayede senaryoyu derinleştirmekten mahrum kalıyor. Filmin bir diğer göz doldurmayan kısmı da önceki filmlerde tam tadında bırakılan ancak bu filmde eksikliği hissedilen ve ana aksiyon öncesi sahneleri eğlenceli kılması gereken komik sahneler ve espritüel diyaloglar. Days of Future Past filminde kısa ancak çok hareketli ve eğlenceli bir yere sahip olan Quicksilver’ın yine aynı şekilde kullanılmasıyla kotarılmaya çalışılan bu eğlenceli sahneler hem kendini tekrar ediyor hem de yetersiz kalıyor. 


 

Seri başında anlaşılan oyuncu kadrosunun performansı yine çok başarılı. Hepsi kendi mutant sorunlarıyla beraber var olan, iyi ve kötü yönleriyle kanlı canlı karakterler. Bunların arasına iki filmdir karşımıza çıkan Quicksilver rolündeki Evan Peters’ı da eklemek mümkün. Sophie Turner hem tip hem de tavırlar açısından şahsen tam beyazperdede görmek istediğim Jean Grey. Ancak hem Jean Grey hem de En Sabah Nur karakterlerinin yeterince detaylı işlenmediği göze çarpan bir eksiklik. Sinema seyircisi olarak başarılı performanslarına rağmen ne Jean Grey’i aldığı sorumluluklar kadar tanıyabildik, ne de En Sabah Nur’un o görkemli gücünü hissedebildik. 


 

Marvel gibi bir şirketin ve Bryan Singer gibi bir yönetmenin 250 milyon dolar civarı bir bütçeyle giriştikleri X-Men: Apocalypse’te teknik hata görmek pek de olası değil. Görsel efektler, renk seçimleri, mizansen, ses tasarımı ve kullanılan müzikler... Hepsi birbirinden etkileyici, filmle bağ kurmamızı sağlayan yapılar. 


 

X-Men: Apocalypse için önceki iki filme nazaran beklentileri tam anlamıyla karşılayamayan bir film olduğunu söylemek mümkün. Göze hitap ettiği yönleri kusursuza yakın iken, akla ve mantığa karşı duruşu ise biraz yüzeysel kalmış. Aslında tam da çıtayı yükseltmişken, son filmde finali kaldığı yerden devam ederek tamamlayamayan X-Men filmlerine bir Marvel işi olarak bakıldığında belli bir standartı yakalamış durumda olduğu söylenebilir. 

 

Genel olarak tecrübeli ve hayal gücü geniş  olan yönetmeni, dünya yıldızlarından oluşan oyuncu kadrosu ve yüz milyonlarca dolarlık bütçesiyle seriyi şimdilik sonlandırmaya değer bir film X-Men: Apocalypse. 

 

Twitter.com/TombalakAbi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter