Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

WOLF TOTEM - Kurdun Uyanışı

:: Videolar WOLF TOTEM - Kurdun Uyanışı
(7.5/10)
Üye: Murathan Nazik
Doğanın düzenine bir defa çomak sokulduğunda geri dönüşü olmayan sonuçları olacağını anlatan film aynı zamanda insanın acımasızlığını, tıpkı virüs gibi habitatında var olan tüm canlılara zarar verdiği gerçeğini, yozlaşmış devlet adamlarını ve nihayetinde sömürüye dayalı düzeni irdeler

Çin Kültür Devrimi yıllarında gücü elinde bulunduran Kızıl Muhafızlar’ın ülke ekonomisinden, toplumun yaşayış şekline kadar her alanda hakim oldukları gücün hem doğanın hem de Çin’in dengesini nasıl bozduğunu anlatan pastoral bir film Wolf Totem (Kurdun Uyanışı). Eğer doğa filmleri ilginizi çekiyorsa bu Jean Jacques Annaud filmini izlediğinizde uçsuz bucaksız steplerden gözünüzü alamayacak, Ötüken taraflarına yerleşmenin hayallerini kuracaksınız. Ta ki o sonsuz steplerde rant ve çıkar kokuları alana dek...


 

Kültür Devrimi başlamış ve milyonlarca şehirli genç, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kırsal bölgelerine oradaki halkları bilinçlendirilmesi için gönderilmiştir. Pekinli Chen de bu genç öğretmenlerden biridir. Kuzey Moğolistan’a gönderilen Chen oradaki hayata adapte olacak, şehir hayatından uzakta korkuyu, cesareti, düzeni, doğa – insan ilişkisini öğrenecek, özellikle de oradaki halkın sürekli etkileşimde olduğu kurtlara hayran kalıp onları gözlemleyecektir. Moğol göçebelerine kendini sevdiren Chen zamanla onlardan biri olmaya başlar. Geçim kaynakları otlar ve doğal kaynaklar olan bu halkın arkadaşları da kurtlardır. Aralarında karşılıklı çıkara dayalı bir ilişki süren göçebeler ile kurtlar, steplerin kurallarını yıkmaya gelen devlet görevlisiyle beraber kültürel değerlerini kaybetmeye başlayacak ve birçok sorunla karşı karşıya kalacaklardır.

 

Doğanın düzenine bir defa çomak sokulduğunda geri dönüşü olmayan sonuçları olacağını anlatan film aynı zamanda insanın acımasızlığını, tıpkı virüs gibi habitatında var olan tüm canlılara zarar verdiği gerçeğini, yozlaşmış devlet adamlarını ve nihayetinde sömürüye dayalı düzeni irdeler. Üstelik yönetmen Annaud bunları yaparken kamerasını adeta bir belgesel yönetmeni gibi kullanmayı tercih ederek yaşananları tüm gerçekçiliğiyle resmeder. Aynı zamanda ihtişamlı orta asya steplerini, göçebe hayatını ve kurtların büyüleyici karakterlerini daha iyi görmemizi sağlar. 


 

Sonsuz düzlükleri kadraja alan genel planlarıyla, kurtların gözlerinin içine kadar giren yakın planları başarıyla harmanlayan Annaud, büyük düzlüklerde geçen filminde çoğunlukla yatay planlar kullanarak estetik bir ahenk yakalamayı başarmış. Oyunculuklar filmin çok da üstünde durulacak kısmını oluşturmasalar da, kurtların olduğu sahnelerin kurgusu o kadar iyi ki, filmin en başarılı oyunculukları kurtlara ait desem haksızlık etmiş olmam. 


 

Filmin sonlarına doğru aksiyon artaşı ile birlikte hikayenin gidişatında bazı aksaklıklar göze çarpsa da, genel hatlarıyla izlenmesi gereken bir görsel şölen Wolf Totem. Çin Kültür Devrimi’ne de eleştirilerde bulunan bu Fransa-Çin ortak yapımı proje, bu hafta vizyona giren filmler arasından yönetmenin olgun tarzıyla sıyrılmayı başarıyor.

 

Twitter.com/TombalakAbi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter