Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

WILD - Lütfen biraz yürüyün

:: Videolar WILD - Lütfen biraz yürüyün
(7.0/10)
Üye: Cansu Öztürk
Bir yol filmi olan Wild’ın yaşanmış bir hikaye olması ve kitaptan uyarlanması yoğun hayran kitlesine sahip ‘İnto The Wild’ filmine olan benzerliği ile de dikkat çekiyor.

Gerçek bir hikayenin (Wild  From Lost to Found on the Pasific Crest Trail) sinemaya uyarlanması ile seyirciye sunulan Wild (Yaban), Jean-Marc Vallee’nin sekizinci filmi. Yönetmen, Crazy ve Cafe De Flore adlı filmleriyle oluşturduğu hayran kitlesini bu filminde de peşinden sürükleyerek  izleyicilerinin merakını gideriyor. Bir yol filmi olan Wild’ın yaşanmış bir hikaye olması ve  kitaptan uyarlanması yoğun hayran kitlesine sahip ‘İnto The Wild’ filmine olan benzerliği ile de dikkat çekiyor.


 Hikayenin baş kahramanı Cherly Strayed’ın sarhoş ve şiddet yanlısı babasının ona çocukluğundan beri bıraktığı tek şey travmatik duygulardır. Bu travmatik duyguların yanında annesinin ölümü, uyuşturucu bağımlılığı ve sekse olan düşkünlüğünün de varlığı ile Cherly’nin hayatı darmadağın olmuştur. Son olarak da evliliğinin bitmesi ile artık bazı şeyleri değiştirip düzene koyması gerektiğini anladığı sırada Cherly’nin  94 gün sürecek Pasific Crest Yolu terapisi daha doğrusu ruhani yolculuğu başlar. Tutunacak son dalı olan ve çocukluğundan beri ona ne için yaşaması gerektiğini öğretmeye çalışan annesinin kurduğu her cümlede, ne demek istediğini bu yürüyüşte daha iyi anlayan Cherly, bu keşif yolculuğuna kendisine yaşayacak bir neden bulmak, hayata bağlanabilmek için çıkar. Bu süreçte kimi zaman bir kadının tek başına yollara düşmesinin ne kadar zor olduğunu anlar, kimi zaman da bunun avantajlarını kullanır. Ancak ne olursa olsun Cherly, doğadan aldığı gücü kendi içindeki yaşam gücüne çevirmekten de asla vazgeçmiyor. 


 

Cherly Strayed’a hayat veren Reese Witherspoon, karakteri daha yakından tanımamız için iyi bir seçim olmuş. Reese‘e yakışan oyunculukla Cherly,doğanın ortasında tek başına kadın olarak yola başlayıp güçlü, özgür bir kadın olarak da yolun sonuna varıyor.Cherly’nin feminist bir yönelimi de var fakat bu yönelim bana göre doğanın gücüyle metalaştırılarak izleyiciye daha keyifli dakikalar sunacak şekilde anlatılabilirdi. Zaten bu tarz keşif filmlerinde seyircinin aradığı aslında doğanın güzelliği ve gücü oluyor. Fakat Cherly’nin  Pasific Crest Yoluna tam gireceği sırada geçmişe yapılan sıçramalar senaryoda kopukluklara neden oluyor ve maalesef bir türlü doğayla baş başa kalamıyoruz. Bunun yanında, filmdeki canlı renkleri Cherly’nin sırt çantasında ve kıyafetlerinde görmek yerine çölün sarısında, ağacın ve çiçeklerin yeşilinde görsek eminim ki çok daha etkileyici olabilirdi.  Reese’in oyunculuğu ne kadar iyi olsa da, doğanın güzelliğini yansıtan görüntülerin yeterli olmaması, seyircinin filme odaklanmasını ve Cherly’nin neden yollara düştüğünü anlamasını güçleştiriyor.


 Wild ‘ın temelinde yatan varoluşçuluk ve özgürlük temalarının diyaloglarla yeteri kadar anlatılamaması ve sadece yüzeysel olarak varlığını göstermesi filmin içini biraz boşaltmış. Romandan filme çok daha iyi diyaloglarla uyarlanabilecekken; dağınık sıçramalar ve yetersiz görseller yüzünden Wild,  The Way ve  İnto the Wild gibi keşif filmleri arasında biraz daha sönük kalıyor. Ancak film, doğada tek başına yürüyen bir kadının kendi keşif hikayesini anlattığı için, özellikle kadın gezginlerin ve doğa hayranlarının başucu listesinde hemen yerini alacağı kesin. 


 

Twitter.com/cansuoztrk4

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter