Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Where to Invade Next - Şimdi Nereyi İşgal Edelim?

:: Videolar Where to Invade Next - Şimdi Nereyi İşgal Edelim?
(8.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Where to Invade Next filminde İtalya, Fransa, Almanya, Finlandiya, İzlanda gibi belirli bir refah seviyesine ulaşmış Avrupa ülkelerine ağırlık verilse de Tunus’a da giderek kendi içinde dengeli bir tutum sergilemeyi başarıyor. Ama tahmin edileceği üzere Michael Moore’un Türkiye’den çalabileceği bir sistem yok maalesef.

Çektiği kapitalizm karşıtı belgesellerle tanınan Michael Moore’un yönetmenliğini yaptığı Where to Invade Next (Şimdi Nereyi İşgal Edelim?) tahmin edileceği üzere esprili ve eleştirel bir yapım. Bowling for Columbine (Benim Cici Silahım, 2002) filmiyle “En İyi Belgesel” dalında Oscar kazanan yönetmen, Fahrenheit 9/11 (2004), Sicko (Hasta, 2007), Capitalism: A Love Story (Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi, 2009) gibi belgesellere de imza atmıştı. Michael Moore, 6 senenin ardından yine Amerikan sisteminin hatalarını ve acımasızlığını ortaya çıkarıyor.


 

Belgesel genel olarak, diğer ülkelerin iyi fikirlerini (ç)alan Michael Moore’un, Amerika Birleşik Devletleri’ni daha iyi şartlarda yaşanacak bir yer haline getirebilmek için çabalamasını anlatıyor. “Amerikan Rüyası”nın uzun yıllardır var olmadığını da diğer ülkelerin sistemleri ile karşılaştırarak gözler önüne sermekten hiç çekinmiyor. Amerika’nın “Özgürlükler Ülkesi” imajı devam etse de vaat edilen ile gerçekte yaşananlar birbiriyle pek de örtüşmüyor. 


 

Belgeselde, çalışma şartları, vergiler, ücretsiz ve kaliteli eğitim olanakları, kadın hakları, hapishane şartları, cinsel eğitim ve kürtaj özgürlüğü gibi konular işleniyor. Kısaca özetlemek gerekirse; düzenlenmesi ve iyileştirilmesi zor olan bu konuları aslında bazı ülkelerin nasıl da kolayca çözüme kavuşturduğunu anlatıyor. İşin en garip tarafı da Türkiye’nin Amerika ile birçok yönden benzerlik göstermesi. “Küçük Amerika” olmaya çalışırken hakikaten başarmışız galiba. Özellikle eğitim sistemlerimizin bayağı benzediğini açıkça söyleyebiliriz.


Where to Invade Next filminde İtalya, Fransa, Almanya, Finlandiya, İzlanda gibi belirli bir refah seviyesine ulaşmış Avrupa ülkelerine ağırlık verilse de Tunus’a da giderek kendi içinde dengeli bir tutum sergilemeyi başarıyor. Ama tahmin edileceği üzere Michael Moore’un Türkiye’den çalabileceği bir sistem yok maalesef. Yine de belgeseldeki küçük bir detaydan da bahsetmek lazım. İzlanda’daki kadın hakları ve eşitlik temalı kısımda, 30’un üzerinde kadın başbakanın olduğu fotoğrafta, Tansu Çiller’in de yer aldığını not düşmek gerekir.


 

Where to Invade Next belgeseli, aşırı dramatik ve gönül almaya çalışan final sekansını saymazsak izlenmesi gereken yapımlardan. Özellikle ilginç ve bize gayet ütopik gelebilecek fikir ve sistemlerin üzerinde durulduğu için şaşırtıcı ve keyifli bir seyirlik olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Michael Moore’un tarzından ve düşünce yapısından hoşlananlar için ideal olan belgesel, farklı kültürlerin insan haklarına dair bakış açılarını tanımak açısından da ilgi çekici bir tarafı var.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter