Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

VIRAL - Kanlı bir parazit meselesi

:: Videolar VIRAL - Kanlı bir parazit meselesi
(5.0/10)
Yazar: Deniz Çobaner
Viral’de türler arası geçişler gözlemlemek mümkün. Başlangıcında romantik-dram ya da romantik-komedi türünde devam edecek bir gençlik filmi izlenimi oluşturuyor izleyicide. Fakat virüsün yayılmasıyla korku-gerilim ve biraz da bilim kurgu türüne yumuşak bir geçiş yapılıyor.

Korku filmlerinin pazarlama yöntemi olarak iyi örneklerden yapımcı ve yönetmen isimlerinin kullanılması son zamanların yeni trendi. Viral da bu trende uymuş ki afişinde (grafik açıdan oldukça basit bir afiş) “Purge, Insidious ve The Visit filmlerinin yapımcısından” ibaresine yer verme ihtiyacı hissetmiş. Fakat bu isimlerin filme kattığı değer tartışılır. Viral’ın yönetmen koltuğundaki Henry Joost ve Ariel Schulman ikilisi, fenomen haline gelen Paranormal Activity serisinde(3 ve 4) yer alarak isimlerini daha geniş çapta duyurma fırsatı elde ettiler. Korku-gerilim türünde devam eden çalışmalarına son halkayı da 2016 yapımı Viral ile eklediler. 


 

Kısaca Viral, parazit özelliği gösteren ve içine yerleştiği insan beyninin kontrolünü ele geçiren, insanları zombi benzeri yaratıklara dönüştüren bir hastalık hakkında. Hikayemizin ana karakterleri ise çoğunlukla lise çağındaki gençler. Bu salgın patlak verdiğinde iki kız kardeş olan Emma ve Stacey dağılmak üzere olan bir ailenin parçalarıdır. Anneleri başka bir şehirden dönerken havaalanında mahsur kalır. Onu almaya giden babası da karantina bölgesindeki evine geri dönemediği için Emma ve Stacey yalnız kalır. Bunlar yetmez gibi bir de kardeşlerden Stacey hastalığa yakalanınca hayatta kalma mücadelesi fazlaca kişiselleşir.


 

Viral’de türler arası geçişler gözlemlemek mümkün. Başlangıcında romantik-dram ya da romantik-komedi türünde devam edecek bir gençlik filmi izlenimi oluşturuyor izleyicide. Fakat virüsün yayılmasıyla korku-gerilim ve biraz da bilim kurgu türüne yumuşak bir geçiş yapılıyor. Öyle ki karakterlerin tam olarak durumun ciddiyetini kavrayamaması hali izleyiciye de bulaşıyor. Bu nedenle ciddi olaylar vuku bulduğunda tasarlanan gerçek, karakterlerle beraber izleyiciyi de sarsıyor. 

 

Oyunculuklara gelince, gözle görülür bir yapaylığa sahip değil ve ortalama bir düzeyde kotarılmış denilebilir. Yine de senaryo kaynaklı duygu ve eylem eksikliğinden olsa gerek zaman zaman ana karakterlerden Sofia Black-D'Elia(Emma) ve Analeigh Tipton(Stacey) fazla tutuk kalıyor. Onların dışındaki karakterler halihazırda oldukça silik tasarlandığından varlıkları ve yoklukları bir gibi fazla göze batmıyorlar. Karakterlerdeki tutuklukluk senaryo kaynaklı demişken, filmin en baştan savma bölümünün de yazık ki senaryosu olduğunu söylemek gerek. Replikler, anlatım sırası, mantıksal kurgu gibi ögeler oldu bittiye getirilmiş ve fikir geliştirilmemiş. Böyle olunca da izleyicide oluşan “eh işte” hissinin önüne geçilememiş. 


 

Genel olarak bakıldığında film, yönetmen ve yazarların aklındaki her şeyi ekleyip oyun hamuru gibi kullandığı bir deney hissi uyandırıyor. Sonuçta bir virüs ya da herhangi bir x hastalığı sebebiyle kıyamet senaryoları oluşturan sayısız filmden biri Viral. Fakat türdeki başarısı çıtayı yükselten “28 Days Later”, “Contagion” ve hatta “I am Legend” gibi filmlerin fazlasıyla gölgesinde kalıyor. Kendisi de bunu aşmak için fazla bir çaba göstermeyerek sıradan filmler arasında yerini alıyor.

 

Twitter.com/tuzluk_arch

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter