Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

VE PANAYIR KÖYDEN GİDER- Taşradaki sessiz çığlık

:: Videolar VE PANAYIR KÖYDEN GİDER- Taşradaki sessiz çığlık
(8.5/10)
Yazar: Deniz Ali Tatar
Ve Panayır Köyden Gider’de zamanı, mekânı unutuyorsunuz adeta. Bomboş bir köy, ahaliden başka kimse yok, yabancıların yavaş yavaş gelmesi bu bomboş rutubetli havayı bozacak mı,muamma..

Haftanın merak edilen filmi olan “Ve Panayır Köyden Gider” vizyon macerasına başladı. Fragmanını gördüğümden beri, vizyon filmleri içerisinde bir farkının olduğunu hissettiğim bir film olan “Ve Panayır Köyden Gider” taşrada yaşanan dehşetlerin, garipliklerin adeta sessiz bir çığlığı.


 

Mimarlıktan sinemaya geçiş yapan, sinemamızın yeni yönetmenlerinden Mete Sözer’in yönetmenliğini üstlendiği filmde; uzun zamandır göremediğimiz Cem Davran, Engin Altan Düzyatan, Açelya Devrim Yılhan gibi isimlerin yanı sıra İlyas Salman, Meral Çetinkaya ve Ercüment Balakoğlu gibi usta isimler yer alıyor.


Film, yaşam ve ölüm arasında sıkışıp kalmış bir köyün hikâyesini anlatıyor. Geçmişlerini unutmak isteyen köy ahalisi ile kendi geçmişini yakalamak ve onunla yüzleşmek isteyen bir yabancının hikâyesi, etkileyici ve bir o kadar da fark yaratacak cinsten beyazperdeye aktarılıyor. 


Ve Panayır Köyden Gider’de zamanı, mekânı unutuyorsunuz adeta. Bomboş bir köy, ahaliden başka kimse yok, yabancıların yavaş yavaş gelmesi bu bomboş rutubetli havayı bozacak mı,muamma.. Film, son sahnelere doğru akıl sağlığınızı zorlayan yerlere götürüyor adeta. Bu yolda aklınıza gelmeyecek olayların gerçekleşmesi ve bilinmeyenlerin bir anlamda gerçekleşmesi senaryodaki başarının göstergesi. 


 

Engin Altan Düzyatan’ı beklide ilk defa böyle bir rolde görüyoruz ve böyle zorlayıcı bir rolün altından kalkmayı başarıyor. Cem Davran’ı da uzun zaman sonra sinemada görmek sevindirici. Karakterin, filmin başlarındaki gizemli havasını ve sonlara doğru yaşadığı büyük patlamayı seyirciye iyi aktarıyor, Davran. Filmin güzel yanlarından bir tanesi de İlyas Salman gibi büyük bir ustayı yeniden beyazperdede görmek. O eski Yeşilçam havasını alabilmek artık güç tabi ama bir yüz ve bir isim bile bazen her şeye yetiyor.  Benim bir başka dikkatimi çeken oyuncu ise Haluk Yüksel oldu. Birçok film ve dizide gelen geçen olarak gördüğümüz Yüksel, bu filmde ışıldıyor. Karmakarışık saçları ve sarhoş Baki halleriyle, filmin güldürü öğesi olmayı başarıyor.


Müzikler içinse söylenecek söz, beklide muhteşem. İngiliz müzisyen Andy Summers imzası görüyoruz ve filmin en büyük artısı diyebiliriz. Ve Summers’ın film müzikleri için saz çalması da bir o kadar ilginç. Ayrıca Zara’nın seslendirdiği “Haykırdı Çıktı Meşeden” türküsünün tema olarak seçilmesi de filme renk katmış. 


 

“Ve Panayır Köyden Gider” i vizyondan inmeden mutlaka izlemenizi öneriyorum, ama filme sağlam bir kafayla girmek önemli, çünkü çıkışta düşüneceğiniz çok şey olacak.

 

Twitter.com/CarpeDiem_Dali

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter