Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Uzaylılarla amiral battı oyunu

Uzaylılarla amiral battı oyunu
Üye: Ömür Gedik NASA’dan giden sinyallerle dünyayı keşfeden kötücül uzaylılara karşı dünya için kahramanca savaşan Amerikan askerleri. Battleship, bu iki düşmanın birbirlerinin gemilerine ateş etmeleriyle geçiyor. Ne de olsa karşımızda bir amiral battı oyunu uyarlaması var. Başrollerdeki Taylor Kitsch, Liam Neeson, Alexander Skarsgard gibi oyunculara müzik dünyasından beyazperdeye transfer olan Rihanna eşlik ediyor. Battleship, derinliği ve yaratıcılığı olmayan, senaryosu üzerinde çalışılmadığı için sırtını ağırlıklı olarak aksiyon ve efektlere dayamış bir film. 200 milyon dolar dev bütçe, sadece göz boyamaya harcanmış desem abartmış olmam.

 

Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. yılı için Anadolu Kartalları adlı film çekildi. Çekimler, görüntüler gayet iyiydi, THK jetlerini prodüksiyonun hizmetine sunmuştu, ortaya güzel görüntüler çıkmıştı. Ama ne oldu, senaryo olmamış diye yerden yere vurduk filmi. Peter Berg’ün yönettiği Battleship de, senaryo açısından Anadolu Kartalları’ndan hallice. Diğer yanda ise efektler, savaş ve aksiyon sahneleri gerçekten on numara. Bu durumda bu filme gideceklerin bilerek lades demesi gerekiyor; sadece aksiyon, efekt, büyük savaş sahnelerine ve yakışıklı oyunculara (Alexander Skarsgard, Taylor Kitsch, Rihanna) bakarım diyorsanız, keyfinize diyecek olmaz.

 

Battleship, bildiğimiz amiral battı oyununun beyazperdede şekil bulması aslında. Taktiğe dayalı, rakibin bir sonraki hamlesini kestirerek yapılan bir akıl ve şans oyunu amiral battı. Ateş et, yerini ve büyüklüğünü tahmin ettiğin gemiyi vur kuralı üzerinden ilerleyen oyunu biz küçükken kağıda çizerek oynardık. Sonra daha modern haliyle plastik gemileri delikli bir tahtaya sokup piyonlarla ateş ettiğimiz modeli geldi. Şimdi de beyazperdede bizim yerimize gerçek savaş gemilerine ateş ediyorlar. Rakip ise oldukça sıra dışı; uzaylılar.

 

Uzaylılar nereden çıktı diyeceksiniz. Bu filmde onları NASA çağırıyor. Kötücül olduklarını bilse böyle bir şey yapar mı? Ama bir kere sinyal göndermiş oluyor işte. Geri dönüşü olmayan bu yola giren NASA, uzaylıları dünyanın başına sarınca, dünyayı kurtarmak da kahraman Amerikan deniz subaylarına düşüyor tabii. Filmin bu kadar klişe bir hikâyesi var işte.

 

Araya bir aşk hikâyesi de sokuşturmuşlar elbette. Sakar, deli dolu, başına buyruk Teğmen Alex Hopper, barda gördüğü kıza aşık oluyor. Kız da donanma kumandanının kızı çıkmasın mı?  Hopper sert ve ondan pek de hoşlanmayan müstakbel kayın pederine kendini beğendirmek zorunda. Bu yolda uzaylılarla savaşmak ve kahraman olmak ne güne duruyor! Bir kez daha klişeye buyurun diyoruz tabii.

 

En büyük kozu aksiyon ve savaş sahneleri olan Battleship, aksiyona geçerken hayli zorlanan bir film. Yarım saat boyunca Alex Hopper’ın, barda görüp aşık olduğu kızı, arada komedi sosu da katılmış tavuk dürümlü tavlama merasimini izliyoruz. Bunlar ne yazık ki B sınıfı gençlik filmleri tadında. Tavuk dürümdü, futbol maçıydı derken film gerçekten başlayana kadar da hayli zaman geçiyor.

 

Bu uzun giriş bitip de savaşa gelindiğinde ise gözler gönüller biraz olsun açılıyor. Uzaylıların görüntüsü, denizden yükselen devasa gemileri, kabul etmek gerekir ki hayli etkileyici. Ama burada da iş görsellikte kalıyor. Dünyaya gelecek teknolojiye sahip uzaylıların yaptıkları saçmalıklar, becereksizlikler gülünç. Gerek bilimkurgu, gerek kahramanlık gerekse de romantizm adına tatmin edici bir senaryodan yoksun olan film, kavga, gürültüyle ilerliyor. 10 dakika sonrasının beş dakika öncesinden farkı yok. Arada başka şeyle ilgilenseniz aksiyondan başka bir şey kaybetmezseniz.

 

Battleship, belli ki sadece ticari amaç güdülerek yapılmış. Amerika’nın ünlü oyuncak şirketi Hasbro, Transformers’dan sonra amiral battı üzerinden de parayı kapmaya niyetli. Bu tip projelerde biraz yaratıcı ve derinlikli olalım demeye gerek duymuyorlar ne yazık ki. Görüntüyü kurtarmak, birkaç popüler ve yakışıklı oyuncuyla cazibe merkezi yaratmak yetiyor ne de olsa. Ve tabii bir de 200 milyon dolarlık hatırı sayılır bütçenin ürünü olan dev savaş ve aksiyon sahneleri var. Bu duruma alan razı satan razıysa, bize de diyecek fazla bir şey kalmıyor tabii.

 

Kadın izleyiciler için Alexander Skarsgard ve Taylor Kitsch’in varlıklarını hatırlatmak gerek. Erkekler için aksiyon ne kadar önemliyse, kadınlar için de onlar mıknatıs görevi görecektir.

 

Amerikan donanması bu filmin çekimlerine savaş gemilerini ve personelini vererek destek olmuş. Filmde de donanmanın dününe, bugününe olabildiğince övgü var zaten. Battleship, Amerikan donanmasının büyük bütçeli reklam filmi gibi.

 

Battleship’in oyuncu kadrosunda Taylor Kitsch, Liam Neeson, Alexander Skarsgard, Brooklyn Decker ve Rihanna gibi yıldız isimler var. Müzik dünyasından sinemaya transfer olan Rihanna bu ilk sinema deneyiminde rahatsız etmeyen, başarılı bir oyunculuk sergilemiş. Bu işi önemsediği her halinden belli.

 

 

Ömür Gedik

Etiketler: Battleship, Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter