Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Upgrade

Upgrade
(7.0/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

Senaristliğini ve yönetmenliğini Avustralyalı Leigh Whannell’in üstlendiği Upgrade filmi bu hafta ülkemizde vizyona girdi. Son dönemlerde bu tür filmlerin piyasada yer almamış olması filme gösterilecek ilginin fazla olacağının sinyalini veriyor. Film gişede beklentileri ne kadar karşılar meçhul fakat yönetmenin prestijini arttıracağından hiç şüphem yok. 

 

Milenyum sonrası teknolojik anlamda gelişmeler giderek artmaya başlamış ve bu gelişmelerin ışığında insanların sosyal yaşamlarında birçok değişiklik meydana gelmiştir. Gelecekten bir günde başlayan hikâyede uçan arabaları, yeni nesil robot arabaları, şehrin tepesinde uçan droneları, evlerde ve iş yerlerinde insanlara yardımcı olan ve sorumlulukları giderek artan robot, çip, implantları ve yarı insan yarı robotları görmekteyiz. Tüm bunların arasında teknolojiye oldukça soğuk bakan ve eski dönemin yaşamını temsil eden Grey plak dinleyip klasik araba tamir ederek günlerini geçirmektedir. Eşi Asha ise yaralı askerler için kol ve bacak üretimi yapan Cobolt isimli bir firmada çalışmaktadır. Birbirinden zıt yaşamlar sürmelerine rağmen birbirlerine duydukları sevgi dönem içerisinde halen duygusal olarak insanların ihtiyaçlarının bulunduğunun da bir göstergesi. Bir gün arabalarıyla evlerine dönerken arabanın aniden sistem hatası vermesi sonucuyla bir trafik kazası gerçekleşiyor. Asıl hikâye de burada başlıyor. Kazanın gerçekleştiği New Crown adlı eski bir bölgede kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğruyorlar. Asha ölüyor, Grey ise felç kalıyor. Üç ay boyunca hastanede boynundan aşağısı felç bir şekilde başlarına gelen bu olayın sebeplerini sorguladığı sırada Grey’in yardımına koşan kişi ise Vessel Computers’ın sahibi çılgın dahi Eron Keen oluyor. Psikolojik ve fiziksel açıdan bitkin durumda olan Grey ister istemez Eron’dan gelen yardım elini geri çeviremiyor ve vücuduna Stem adı verilen yeni nesil bir çip yerleştiriliyor. Henüz demo sürecinde olan ve ilk kez Grey üzerinde denenen Stem, Grey’in tekrar ayağa kalkmasına yardımcı oluyor. Grey her şeyin bununla sınırlı kalacağını düşünse de Stem ona sisteminin içindeki cevheri gösteriyor. Gizinin ortaya çıkmasının ardından Stem ile ortak hareket etmeye başlayan Grey eşinin intikamını almanın peşine düşüyor. O ona saldıranları bulmanın peşindeyken bu sırada Dedektif Cortez hem ona yardımcı olmanın hem de onun neler çevirdiğini öğrenmenin peşinde. Şüphelilerin peşine düşen Grey işin sonunda hiç beklemediği bir sürprizle karşılaşacağından da habersiz. 

 

Upgrade’de sinemada, bilimkurgu filmlerinde sıklıkla kullanılan siberpunk teması kullanılmış. Bununla birlikte film içerisinde transhümanizm olgusunun da işlendiğini söylemek mümkün. Filmde oyunculuk performanslarının yanında görüntü yönetmenin de titiz bir iş çıkardığını söylemem gerek. Atmosfer oldukça başarılı bir biçimde oluşturulmuş. İşlenen konu itibarıyla evvelindekileri bazı noktalarda tekrarlasa da Upgrade genel anlamda doyurucu bir yapım olmuş.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Köpekle Kurt Arasında Moskova Film Festiv...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter