Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Trumbo / Hollywood’un Karanlık Dünyası

:: Videolar Trumbo / Hollywood’un Karanlık Dünyası
(7.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
Bruce Cook’un aynı isimli biyografik kitabından uyarlanan film, sert ve acımasız bir dönemi işliyor. Ne kadar gerçek olaylardan yola çıksa da kurmacanın da işin içine dahil olduğunu belirtmek gerekir. Mesela Komedyen Louis C.K.’nin canlandırdığı senarist Arlen Hird, aslında bazı gerçek kişilerin birleşiminden oluşturulmuş hayali bir karakter

Jay Roach’ın yönetmenliğini yaptığı 2015 yapımı Trumbo filmi, 1940’lı yılların Hollywood’unda başlayan komünist avını beyazperdeye aktarıyor. Yazar Dalton Trumbo’nun başkarakter olarak yer aldığı filmde, Hollywood’un iç dünyasına karanlık bir bakış atılıyor.


 

Döneminin başarılı ve dikkat çeken senaryo yazarlarından olan Dalton Trumbo’nun hayatı, Amerika’nın soğuk savaş ile beraber komünizme olan duruşunu değiştirmesiyle farklı bir çizgide ilerleyecektir. Her fırsatta komünist olduğunu dile getiren Trumbo ve onla aynı fikri paylaşan dostları, kendilerini bir nevi “cadı avı”nın ortasında bulurlar. Trumbo, mahkemeye çıkarılır, hapse girer ve kara listenin tam başında yer almak üzere hayatına geri dönmesine izin verilir. Görünürde bir yasak yoktur ama fısıltı gazetesi işleyip, anti-komünizm propagandası tam gaz devam ettikçe Trumbo ve arkadaşlarının işi pek de kolay olmayacaktır.


Bruce Cook’un aynı isimli biyografik kitabından uyarlanan film, sert ve acımasız bir dönemi işliyor. Ne kadar gerçek olaylardan yola çıksa da kurmacanın da işin içine dahil olduğunu belirtmek gerekir. Mesela Komedyen Louis C.K.’nin canlandırdığı senarist Arlen Hird, aslında bazı gerçek kişilerin birleşiminden oluşturulmuş hayali bir karakter. Senaryo yazarı ve yönetmenlerden oluşan ve komiteye karşı güçlü bir duruş sergilemiş olan “Hollywood 10”lusu olarak bilinen grubun tam layığıyla hakkının verilmemiş olduğunu da ekleyelim. En azından Edward Dmytryk’i birkaç kelime ile geçiştirmemek lazımdı. Ayrıca filmde günah keçisi olarak seçilen Edward G. Robinson ve John Wayne haricinde de birçok oyuncu ve yönetmenin, arkadaşlarının değil, komitenin yanında yer aldığını da belirtelim. Özellikle bu döneme ilgi duyanlara Ülkü Tamer’in derlediği “İhanet Yılları” kitabını öneririm. Garry Cooper, Dmytryk, Ronald Reagan, Sterling Hayden, Elia Kazan gibi birçok ismin tutanaklarına derlemede yer veriliyor.


 

Trumbo filmi, Hollywood’un ışıltılı dünyasından perde arkasındaki karanlık dünyaya ışık tutuyor. Komünist avının başlangıç kısmı biraz hızlı ilerliyor ve yetersiz kalıyor. Fakat film, hapishane sahnesinden sonra Trumbo’ya iyice odaklanmaya başlayınca Bryan Cranston’un da üst seviye oyunculuğuyla kendini buluyor ve aksayan hikayesini rayına oturtmayı başarıyor.


 

Özellikle 40’lı ve 50’li yıllar Amerikan sinemasına ilgi duyanların Trumbo’yu izlemesi gerektiğini söyleyebilirim. Bu tarihi döneme ilişkin elle tutulur yapımların çok az olduğunu düşündüğümüzde kaçırmamak gerekir. Zaten döneme hakim olmayanlara yapım biraz sıkıcı gelecektir. Son olarak filmin sağlam bir oyuncu kadrosuna sahip olduğunu da hatırlatalım. Cranston’un “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar adayı olduğu filmde Helen Mirren, John Goodman, Diane Lane, Michael Stuhlbarg, Elle Fanning ve Christian Berkel ise dikkat çeken oyuncular arasında yer alıyor. Ayrıca Coen Kardeşlerin en iyi işlerinden biri olmasa da Hail, Caesar! (Yüce Sezar!, 2016) filmine de bir göz atmanızı tavsiye ederim. Özellikle bazı mevzu ve karakterlerin (tabii ki absürt bir şekilde) Trumbo filmiyle fazlasıyla örtüştüğünü fark edeceksiniz. 

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter