Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Their Finest / Aşkın Çekimi

:: Videolar Their Finest / Aşkın Çekimi
(6.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
Filmin türünden ve iyimserlikle gülümsetmeye çalışmasından ötürü olsa gerek savaş biraz fonda kalıyor ve dramatik sahnelerin çok üzerinde durulmuyor. Mesela Catrin’in dışarda bir bomba saldırısına yakalandıktan sonraki sahnesi, filmin duruşunu tam anlamıyla özetliyor.

Dönem filmlerini ve kadın hikayelerini merkezine oturtan Lone Scherfig’in yönetmenliğini yaptığı Their Finest (Aşkın Çekimi), Lissa Evans’ın Their Finest Hour and a Half kitabından uyarlandı. II. Dünya Savaşı sırasında geçen film, İngiliz halkına umut ve moral vermek için çekilen bir propaganda filminin hikayesini anlatıyor.


 

Propaganda filmi denildiğinde akla ilk gelen Nazi filmlerinin ihtişamlı ve ırkçı belgeselleridir. Fakat Their Finest, bu türe farklı ve iyi niyetli bir bakış açısı getiriyor, savaşlarda propaganda aracı olarak en çok kullanılan sinemaya iyimser bir tonda yaklaşıyor. Onu, savaşmaktan veya eşini, çocuğunu beklemekten yılmış, ekonomik sıkıntılar yaşayan İngiliz halkının motivasyon aracı olarak kullanıyor. Önceki filmler halkı sinemadan soğutacak tarzda sıkıcı ve didaktik olduğundan işler biraz ters tepiyor. Çünkü erkek bakış açısıyla çekilen filmler, geride kalan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu seyirci topluluğuna hitap edemiyor. Böylece Catrin karakteri devreye giriyor. Kadını ikinci plana atmanın aksine ona kahramanlık işlevi yüklemeye daha doğrusu bir kişilik kazandırmaya çalışıyor. Aslında filmin ana teması da bunun üzerine kurulu. Hem filmin içinde yer alan senaryo çalışmalarında hem de Catrin’in film ekibine kendini kanıtlamaya çabalamasında kadınların da bir birey olduğu anlatılmak isteniyor.


 

Filmin türünden ve iyimserlikle gülümsetmeye çalışmasından ötürü olsa gerek savaş biraz fonda kalıyor ve dramatik sahnelerin çok üzerinde durulmuyor. Mesela Catrin’in dışarda bir bomba saldırısına yakalandıktan sonraki sahnesi, filmin duruşunu tam anlamıyla özetliyor. Ama finale doğru yaşanan bir olay, yapımın umut vaat eden bütün atmosferini acı ve drama boğarak filmin temasına tamamen ters düşüyor. Kendini beğenmiş aktör eskisi Ambrose Hilliard’ın izleyiciyi gülümseten ukalalıkları, Catrin ve Buckley’nin tatlı atışmaları hafızalardan birer birer siliniyor.


Their Finest, bir İngiliz yapımı olmasına rağmen finali saymazsak Hollywood tadında bir olay örgüsüne sahip. Gemma Arterton, Bill Nighy, Sam Claflin, Jack Huston, Jeremy Irons gibi İngiliz oyuncuların aksanlarıyla beraber karakterlerine bürünmesi ve onlara özgü küçük espriler ise izleyiciyi yapımın İngilizlere ait olduğuna ikna ediyor.


 

Biraz gülelim, biraz ağlayalım, biraz da romantizm ve üstüne üstlük de dönem filmi olsun isteyenlere, tatlı bir İngiliz filmi olarak Their Finest tavsiye edilebilir. Oyuncular gayet başarılı ve özellikle Bill Nighy kesinlikle filmde parlıyor. “Film içinde film” tarzından hoşlananlar için kalıcı olmasa da keyifli bir seyirlik olarak iyi vakit geçirmenizi sağlayabilir.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter