Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (1974) –Teksas Katliamı

:: Videolar THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (1974) –Teksas Katliamı
(7.5/10)
Yazar: Korcan Evin
Teen slasher tarzı filmler, sıradan senaryolara sahip olmasına rağmen en çok seyredilen korku filmi türlerindendir. Bu akımı ilk başlatan The Texas Chainsaw Massacre, ardından peş peşe çekilen Halloween, Friday The 13Th, Evil Dead, Scream gibi seri filmlere yön vermiştir.

Teen slasher akımının öncülerinden olan 1974 yapımı Tobe Hooper imzalı ilk “Teksas Katliamı” filmi 40. yılı şerefine 2015 yılında yeniden restore edilerek vizyona girdi. Chicago daki film stüdyolarında beş ay süren bir çalışmanın ardından tekrar elden geçirilen film, ilk kopyalarına göre renk ve ses bakımından çok farklılıklar gösteriyor. Restore edilen film ilk kez 2014'de Cannes Film Festivali'nde gösterildikten sonra birçok ülkede gösterime girmeye devam etti. 


 

The Texas Chainsaw Massacre için teen slasher akımı dediğimize göre biraz bu konudan bahsedelim. Bu tip filmlerde genelde genç oyunculardan oluşan bir grup görülür. Bu grup çoğunlukla ormanda kamp yapar ve sırayla bir katil tarafından öldürülürler. İlk başlarda sıkıcı ve tekdüze gelen bu filmlerin püf noktası, gerilimi ve heyecanı son sahnelere bırakmasıdır. Bolca vahşet içeren ve kan banyosu sahnelerin abartıldığı bu filmler çok fazla bütçe ile çekilmez. Fakat teen slasher tarzı filmler, sıradan senaryolara sahip olmasına rağmen en çok seyredilen korku filmi türlerindendir. Bu akımı ilk başlatan The Texas Chainsaw Massacre, ardından peş peşe çekilen Halloween, Friday The 13Th, Evil Dead, Scream  gibi seri filmlere yön vermiştir. Tobe Hooper’ın The Texas Chainsaw Massacre’da  elektrikli testereli ve yüzü maskeli bir katil olan Leatherface karakterini yaratırken gerçek bir seri katil olan Ed Gein’den esinlendiği söylenir. Vizyona girdiği senelerde birçok ülkede gösterimi yasaklanmış olan film, halen tüm zamanların “En İyi Korku Filmleri” anketlerinde ilk sıralarda yer almaktadır. 


The Texas Chainsaw Massacre, “İzlemek üzere olduğunuz film beş gencin ama özellikle Sally Hardesty ve sakat Frank’linin başına gelen bir trajedidir. Onların genç olmaları çok daha trajik bir olaydır. Ama çok çok daha uzun hayatlar yaşamış olsalardı bile o gün gördükleri dehşeti ve çılgınlığı ne beklerlerdi ne de bunu isterlerdi. Sakin bir yaz öğleden sonrası onlar için bir kabusa dönüşür. O günün olayları Amerikan tarihinde en tuhaf suçlardan birinin keşfine neden oldu. Teksas Elektrikli Testere Katliamı...” gibi tüyler ürperten bir giriş yazısıyla açılır. Hikaye Teksas’a doğru gitmekte olan bir grup gencin yolda garip görünümlü bir otostopçuyu alması ile başlıyor. Otostopçunun devamlı ailesini anlatması ve tuhaf davranışları yüzünden bir süre sonra onu indirip yollarına devam ediyorlar. Varmak istedikleri yere gelip yerleştikten sonra gruptan birisinin ormanlık alandaki garip bir evi ziyaret etmesi ile de kabuslar zinciri başlıyor. Çünkü evde yaşayan Sawyer ailesi, geçimini yıllarca kasaplık yaparak sağlamış fakat sonrasında işsiz kalmış ve insan avlamaya başlamış bir ailedir. 


 

ilmin çekim teknikleri özellikle Sawyer ailesinin en manyak katili olan ve öldürdüğü kişilerin yüzlerinden kendisine maske yapan Leatherface’in kurbanlarını koşarak kovaladığı sahneler izleyiciyi oldukça geriyor. Evin içinde türlü işkencelere maruz kalan gençlerin, ailenin kendi içindeki tartışmaları fırsat bilerek kaçmaya çabalaması filmdeki gergin ortamı daha da şiddetlendiriyor. Filmin finaline doğru otoyolda Leatherface’in elektrikli testere ile yaptığı gösteriyi ise unutmak mümkün değil. The Texas Chainsaw Massacre bu kaçma kovalama sahneleri ile yıllarca farklı korku filmlerine örnek oldu. Filmin sembolü haline gelen Leatherface'den alınan ilham sayesinde korku sineması Jason Voorhees, Michael Myers ve Freddy Krueger gibi ürkütücü karakterleri ortaya çıkardı. Birçok filme ilham kaynağı olmuş 1974 yapımı orijinal The Texas Chainsaw Massacre,  bu türden hoşlananların kesinlikle seyretmesi gereken kült bir korku klasiğidir.  

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter