Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

THE SALVATION - İntikam

:: Videolar THE SALVATION - İntikam
(7.0/10)
Yazar: Furkan Erkan
Kristian Levring, üçüncü uzun metrajı The Salvation (İntikam) filminde western türüne İskandinav bir perspektiften bakarak ilginç bir aile dramına imza atıyor

Kristian Levring, üçüncü uzun metrajı The Salvation (İntikam) filminde western türüne İskandinav bir perspektiften bakarak ilginç bir aile dramına imza atıyor. Özellikle Avrupa sinemasının en cilalı spaghetti westernlerine kıyasla daha minimal ve cüretkâr bir hikâye yapısına sahip filmde her zaman olduğu gibi Mads Mikkelsen inanılmaz bir performans sergiliyor.


1864 İkinci Schleswig-Holstein Savaşı’nda Danimarka yenik düşmüş, Jon ve kardeşi kendilerine yeni bir hayat kurmak için Atlas Okyanusu’nu aşıp başka bir ülkeye yerleşmekle beraber tam 7 yıl boyunca ecnebi bir diyarda çalışarak hayata tutunmaya çalışmışlardır. Bu süre zarfında ise Jon ailesinden ayrı kalmış ve onların özlemini çekmiştir. 7 yıl sonra Jon’un ailesine kavuşmasının ardından, evlerine doğru at arabasıyla çıktıkları yolculukta iki haydutun saldırısına uğrarlar. Haydutlar, Jon’un çocuğunu ve karısını öldürür. Ailesinin intikamı uğruna Jon da onları vurur ancak bir noktayı henüz hesap etmemiştir. Zira öldürdüğü adamlardan birinin abisi bölgenin aynı zamanda azılı suç lideridir.


Dogma 95 akımının kurucularından Lars Von Trier ve Thomas Winterberg, Danimarka sinemasına yeni bir soluk kazandırmakla birlikte, yeni de bir tarz geliştirmiş oldular. Bu akıma göre filmlerde mütemadiyen sadelik esas alınır. Haliyle bu sadelik işin sinematografik boyutlarına da sirayet etti ve o çok görkemli Hollywood filmlerinin yanı sıra sinemaya da bir canlılık kazandırdı. Tabii ki Danimarka sineması Dogma 95’ten sonra natüralist örneklerini daha da zenginleştirdi ve Avrupa cephesinde hem trükleriyle hem de yurtdışında sağladığı başarılarla adından sıkça söz ettirmeye başladı. The Salvation filmi de , Danimarka sinemasının kendine has lezzetini western türüyle harmanlayarak nefis bir işe imza atmış bence. Western filmlerinde başroldeki kovboylar genelde şerif ya da en güçlü silahşör konumundadır. Keskin nişancılık konusunda usta olmalarıyla birlikte kusurları da minimuma indirgenmiştir. Filmde bir göçmeni canlandıran Mads Mikkelsen savaşın kendisinde bıraktığı derin tesirle beraber karısı ve oğlunu kaybetmenin acısını yaşıyor. Zaafları, bocalamaları olan ve dirayeti yerinde olmayan biri Jon. Açıkçası bir western filmine göre oldukça cüretkâr bir karakter çalışması bu.


 

Aslında hikâye bildiğimiz gibi. Ve maalesef biz film boyunca Jon’un intikamı uğruna yolculuğu boyunca bilinmez sulara doğru sürükleneceğini zannederken tersine intikamını almasıyla birlikte dramatik yapının ibresi başka yere kayıyor ve intikam mevzusu farklı bir intikamı doğuruyor. Bununla beraber bölgenin suç liderinin haliyle kardeşinin intikamını almak istemesi , Jon’u kasabanın o tipik western filmlerinden aşina olacağımız şekilde ‘en çok aranan adam’ haline getiriyor.Geçen ilk yarım saatin ardından The Salvation, gelişim ve sonuç bölümlerinin açıklarını daha yolun başından ortaya koyuyor  fakat yönetmen, bu klasik hikayeyi görsel stiliyle biraz daha yenilikçi bir hale getirmeyi başarıyor, zira dönemin atmosferine ve western ruhuna uygun kullanılan renk kompozisyonu filmi sinematografik yönden de ileri noktalara taşıyor. Keza kostümlerin seçimi de gayet yerinde. Performanslar da oldukça göz dolduruyor ki, Mads Mikkelsen sessizliği ve doğaçlamalarıyla seyirciye adeta bir oyunculuk dersi veriyor. Öte yandan bir kez daha şaşırtan Eva Green ve Eric Cantona film boyunca yine formunda.


Sözün gelimi, bu hafta vizyon menüsünde de alternatifler çok. Ancak farklı lezzetler, muhtelif sinematik hazlar almak isteyenler için The Salvation güzel bir seçenek olacaktır. Bilhassa Avrupa sinemasının o emsalsiz keyfi ve incelikli sanatına ayrı bir hayransanız kaçırmayın derim.  

 

Twitter.com/FilmNotlari 


YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter