Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

THE HUNTSMAN: WINTER'S WAR - Avcı Kış Savaşı

:: Videolar THE HUNTSMAN: WINTER'S WAR - Avcı Kış Savaşı
(7.5/10)
Yazar: Deniz Çobaner
The Huntsman: Winter War, masalların revize edilip sinemaya aktarılması furyasının en yeni üyesi olmakla beraber, bu türde nadir görülen devam filmi olgusunun da öncülerinden.

Masallar; en eski mitlerden, kutsal kitaplardan, yaşanılan olaylardan beslenerek varlıklarını sonsuzlaştırmanın yolunu bulurlar. Anlatılan hikayedeki kahramanlar, zaman ve mekanlar değişir, fakat masalın özü olan ana fikir hep aynıdır. Böyle bakınca masalların bir ruha sahip olduğu da aşikardır. 


 

Günümüzde mantık dayatması içinde boğulan "modern insan"ın eskiye özlem duymasını ve masalların dünyasını bir kaçış aracı görmesini fırsat bilen Hollywood, ellerini ovuşturarak neredeyse bütün çocuk masallarını yeniden yorumlayıp beyazperdeye aktardı. Başlarda masalların büyüsünü bozmasından korkulsa da, ortaya çıkan sonuç genellikle izleyiciyi tatmin etti.


The Huntsman: Winter War da bu masalların revize edilip sinemaya aktarılması furyasının en yeni üyesi olmakla beraber, bu türde nadir görülen devam filmi olgusunun da öncülerinden. 2012 yapımı Snow White and the Huntsman (Pamuk Prenses ve Avcı) filminde masalın aslına çoğunlukla sadık kalan bir yapı söz konusuydu. 2016 yapımı The Huntsman: Winter's War (Avcı Kış Savaşı) filmi ise ilk filmin öncesine ve sonrasına uzanan bir yapıya sahip. Pamuk Prenses ismi devam fiminde masalın aslına bağlantıdan öteye geçmiyor.  Avcı, Kötü Kalpli Kraliçe Ravenna ve Ayna çevresinde şekillenen yeni bir masal ortaya çıkıyor. Devam filmlerinde görülen ilk filmin gölgesinde kalma laneti ise bu filme uğramıyor, hatta boynuz kulağı geçiyor.


 

Yeni masalın konusu ise şöyle: Ravenna, Ayna ve kara büyü gücüyle öldürdüğü kralın ardından krallığa hükmeder. Yanında ona göre fazlasıyla naif kız kardeşi Freya vardır. Freya, Ravenna'nın aksine iyi kalpli, aşka ve insanlara inanan, sevgi dolu bir kadındır. Fakat bu durum çok uzun sürmez. Trajik bir olayın sonucunda kalbi nefretle dolar ve buz keser. Artık eski Freya yerine, her anlamda Buz Kraliçesi Freya vardır. Kuzeyde, yakıp yıktığı köylerden aldığı çocukları eğiterek kendi Avcı Ordusu'nu ve krallığı kurar. Bu ordudan olan Eric ve Sara zamanla ona karşı gelir, yolları ayrılır. Bu arada Kötü Kalpli Kraliçe'nin yenilmesiyle mutlu sona ulaşan Pamuk Prenses hikayesinde Ayna'nın çalınmasıyla işler karışır. Eric ve Sara bir yandan, Freya bir yandan Ayna'nın peşine düşerler.


The Huntsman: Winter's War'da asıl masalla bağlantı, hikaye bağlamında çok iyi kurulmuş. Bir kız kardeşin varlığı, Avcı Eric'in geçmişinin açığa vurulması, Sara karakteri, Ayna'nın akıbeti gibi konuları hikayeye oldukça kuvvetli bir biçimde adapte ederek, masalların öncesi ve sonrasını merak eden izleyiciye adeta bir şölen sunulmuş. İlk filmde bahsedilen erkek kardeşten burada söz edilmemesi tuhaf bir karşıtlık oluştursa da izleyenin çok da gözüne batmamış.

 

 

Oyuncu kadrosunun seçimi de filmin artı özelliklerinden. Önceki filmde Charlize Theron'un Kötü Kalpli Kraliçe Ravenna karakterinde ne kadar başarılı olduğunu zaten biliyoruz. Bu filmde yine çizgisini korumuş. Emily Blunt'ın Buz Kraliçe'si Freya'sı ise yine isabetli bir karar olmuş. Kraliçenin iyilik ve kötülük arasında kalmış ruh halini ve dönüşümlerini canlandırmadaki başarısı ise övgüyü hakediyor. Bunların dışında Sara karakterini canlandıran Jessica Chastain'in karakterle uyumu beklenilenin de üstünde. Fakat diyaloglar konusunda aynı şeyleri söylemek maalesef mümkün değil. Replikler fazla gündelik, klişe ve sığ. Hatta bazı anlarda oyunculuklarla mükemmel bir biçimde izleyiciye yansıtılan duygular, karakterlerin ağızlarını açmalarıyla beraber büyüsünü yitiriyor ve izleyicinin de hevesini kursağında bırakıyor.


İzlediğinin bir masal uyarlaması olduğunun bilincinde olan izleyici için, fantastik ve aksiyon öğeleriyle bezeli, ortalamanın rahatlıkla üstünde bir yapım The Huntsman: Winter's War (Avcı Kış Savaşı). Özel efektler, masal mekanlarının tasarımı ve müzikleri ile türün severlerini -bir kat daha- memnun edeceğe benzeyen film, vizyondayken izlenmesi gereken yapımlar arasında. 


https://twitter.com/tuzluk_arch

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter