Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

The Handmaiden - Hizmetçi

:: Videolar The Handmaiden - Hizmetçi
(8.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Üç bölümden oluşan filmin ana hikayesi ilk kısımda anlatılırken sonrasında neredeyse başa dönüp aynı olay örgüsünü başka karakterlerin bakış açısından izliyoruz.

“İntikam Üçlemesi”nin ikinci filmi olan Oldboy (Oldeuboi / İhtiyar Delikanlı, 2003) ile hafızalarda yer edinen Chan-wook Park, kendine has üslubunda filmler çekmeye devam ediyor. En son Stoker (Lanetli Kan, 2013) ile Güney Kore sınırlarının dışına çıksa da The Handmaiden (Ah-ga-ssi / Hizmetçi) filmiyle memleketine geri döndü. Sert ve ayrıksı tarzını bu filmde de ortaya koyan Chan-wook Park, izleyiciyi 1930’ların Kore’sine götürüyor.


 

Min-hee Kim, Kim Tae-ri, Jung-woo Ha ve Jin-woong Jo gibi oyuncuların yer aldığı The Handmaiden, Sarah Waters’ın Fingersmith (Ustaparmak) adlı kitabından uyarlandı. Film, iki dolandırıcının, zengin bir kadını kandırıp parasına konmak için çevirdikleri dalavereyi konu ediniyor. Bayan Hideko ile evlenebilmek adına kendini Kont Fujiwara olarak tanıtan bir dolandırıcı ve eve hizmetçi olarak soktuğu genç bir kızın yaptığı sahtekarlık anlatılıyor ama aslında bu oyunda kimin ne kadar doğruyu söylediği pek de belli olmuyor.


 

Üç bölümden oluşan filmin ana hikayesi ilk kısımda anlatılırken sonrasında neredeyse başa dönüp aynı olay örgüsünü başka karakterlerin bakış açısından izliyoruz. Film, Hizmetçi Sook-Hee’yi esas karakter olarak alıyor ama son iki bölümde evin hanımının aslında ana karakter olduğunu anlıyoruz. Filmin üç bölüme ayrılmasının sebebinin de izleyiciyi şaşırtmaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü film ilerledikçe karakterler adeta şekil değiştiriyorlar. Kötü bildiklerimizin içindeki iyiliği veya iyilerin içindeki kötülükleri ancak ilerleyen dakikalarda görebiliyoruz. Fakat Amca Kouzuki, önemli bir karakter olmasına rağmen biraz yüzeysel ele alınmış ve saf bir kötü olarak gösterilmiş. Ayrıca intikam temasını en iyi kullanan yönetmenlerden biri olan Chan-wook Park’ın, bu filmde beklenmedik bir şekilde işi tesadüfe bırakması ise açıkçası şaşırtıcı. Yönetmenin sinemasına alışkın olanların yadırgayıcını pek sanmasam da yine de küçük bir uyarıda bulunmakta fayda var. Kimi sahnelerde sadizm dozunun yüksek ve sevişme sahnelerinin biraz uzun olması kimi izleyicileri rahatsız edebilir veya abartılı gelebilir.


 

The Handmaiden, çevrilen dolaplar, sıkça kullanılan geriye dönüşler, başkalarının hayatları üzerinden kurulan hayaller ve tutkuyu işleyiş tarzıyla kara filme yakın bir seyir izliyor. Özellikle erotizm dozunun arttığı 80’li ve 90’lı yıllardaki yeni kara filmlerin entrika dolu mantığı ile örtüştüğünü söyleyebiliriz. İzleyiciyi kandırmayı seven bir olay örgüsüne sahip olan filmin amacına ulaştığını da rahatlıkla ifade edebiliriz. Erotizm ile gerilim dozu yüksek, merak uyandıran kurgusu ve görselliğiyle The Handmaiden kaliteli bir film.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter