Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

THE CONJURING 2 - Korku Seansı 2

:: Videolar THE CONJURING 2 - Korku Seansı 2
(8.0/10)
Yazar: Deniz Çobaner
Film vizyona girmeden önce yayınlanan 360 derece kamera ile çekilmiş tanıtım videosunda deneyimlendiği gibi bir adeta filmi yaşıyormuş hissi filmin tamamına hakim. Bunun yanı sıra korku ögelerinin (ses, plastik makyaj, karakter tasarımı vs.) “James Wan tarzı” diye adlandırabileceğimiz yapısı da oldukça orijinal.

The Conjuring 2 (Korku Seansı 2), 2004 yılında Saw (Testere) filmi ile tanıdığımız, korku-gerilim severlerin beğenerek takip ettiği James Wan’ın en son filmi olarak beyazperdede yerini aldı. James Wan, efsane seri Saw’dan sonra yine fazlasıyla beğenilen Insidious (Ruhlar Bölgesi) serisi ile Saw’daki partneri Leigh Whannel ile de beklentiyi yükselten işlere imza attı. Insidious ile aynı zamanlara denk gelen, yine korku-gerilim türünde ama bu sefer daha alışılmış ve işlenilmiş konulardan yola çıktığı The Conjuring ile daha tahmin edilebilir fakat benzerlerinden çok daha başarılı bir ürün ortaya koydu. Böylece James Wan, yaptığı işleri yakından izleyen bir hayran kitlesine sahip oldu ve dikkatleri üzerine çekti. 


 

2016 yapımı The Conjuring 2’de Wan, ilk filmden tanıdığımız Ed ve Lorraine Warren çiftinin araştırdığı, meydana geldiği dönemde ve sonrasında adı sıkça duyulan Enfield Vakası’nı anlatıyor. Enfield Vakası, perili ev gibi paranormal olayları yakından takip edenlerin anımsayabileceği bir ev ve beden istilası olayı. Hatta bu vaka, 1993 yapımı bir BBC belgeseline ve 2015 yapımı bir mini dizi olan The Enfield Haunting’e de konu olmuş. Bu yaşanmış olaydan yola çıkan filmde, 70’li yıllarda kocası terkettikten sonra 4 çocuğu ile birlikte yaşayan Peggy Hodgson’ın Green Sokağı’ndaki evinde, çocuklardan Janet Hodgson’ın merkezinde olduğu tuhaf olaylar yaşanmaya başlar. Bu durumdan kurtulmak için Peggy’nin medyadan yardım alması ile olay dünya basınında da yer eder ve Warren’lara kadar ulaşır. Warren’lar böylece  İngiltere’ye, Hodgson’ların evine gelerek olayı araştırmaya başlarlar. Zamanla bu olayın köklerinin kendi hayatlarına da sıkı sıkıya bağlı olduğunu keşfedeceklerdir.


 

Anlatılan hikaye, türünde klişe olmasına rağmen James Wan dokunuşu sayesinde sıradan olmak bir yana dursun, oldukça başarılı ve akıllarda yer edecek bir korku-gerilim filmine evrilmiş. Yönetmenin kamera kullanımındaki başarısı, izleyiciyi hikayenin içine çekmekte önemli bir araç haline geliyor. Film vizyona girmeden önce yayınlanan 360 derece kamera ile çekilmiş tanıtım videosunda deneyimlendiği gibi bir adeta filmi yaşıyormuş hissi filmin tamamına hakim. Bunun yanı sıra korku ögelerinin (ses, plastik makyaj, karakter tasarımı vs.) “James Wan tarzı” diye adlandırabileceğimiz yapısı da oldukça orijinal. Yönetmenin ileride belki de imzası olarak anılacak bazı renk ve figürler bu filme de akıllıca yerleştirilmiş. Örneğin The Conjuring 2 ve Insidious serisini görenlerin, Janet’ın kırmızı geceliğiyle olduğu sahneleri izlerken filmle bir yerlerden tanışıyormuş hissine kapılması kuvvetle muhtemel. Ayrıca ayna mitinden yararlanılması, yansıma ve gölgelerin kullanılımı da gerilim dozunu keyifli bir şekilde artırmış. 

 

Oyunculuklardan bahsetmek gerekirse, filmin ve asıl hikayenin odağı Janet Hodgson’ı canlandıran genç oyuncu Madison Wolfe harika bir iş çıkarmış. Bunun yanı sıra diğer çocuk oyuncuların da birbirleri ve diğer oyuncularla etkileşimi, korku filmlerinde genelde es geçilen karakter derinliği ile birleşince, izleyiciye seyri estetik açıdan da tatmin edici bir görsellik sunmuş. Warren çiftini canlandıran Vera Farmiga ve Patrick Wilson’ın uyumunun ilk filmdekinden çok daha yüksek olduğu da söylenilebilir. İkili bazı sahnelerde abartı bir aşk filmi izliyormuş hissi vermesine rağmen, göze batan bu durum filmin genelinden alınan tadı çok da baltalamıyor.


 

Sonuç olarak The Conjuring 2 ile, iyi örneklerinin mumla aranılır olduğu korku-gerilim türünde başarısını günden güne artıran James Wan’ın türü severleri oldukça memnun edeceği kesin. Yaratılan atmosferi tam anlamıyla deneyimlemek için ise hazır vizyona girmişken sinemada izlenilmesinde büyük fayda var. 

 

Twitter.com/tuzluk_arch

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter