Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

THE BRAND NEW TESTAMENT - Yani Ahit

:: Videolar THE BRAND NEW TESTAMENT - Yani Ahit
(9.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
Filmde ataerkil sistemin eleştirisi oldukça yoğun hissediliyor. "Ya Tanrı kadın olsaydı?" sorusunun cevabını da kendi veren “Yeni Ahit” filmi, bu bağlamda anaerkil sistemin de tamamen mükemmel olmayacağını da eklemeden geçmiyor.

2015 Biografilm Avrupa İzleyici ve 2015 Haugesund İzleyici ve Neşe Ödüllerini kazanan Belçika-Fransa-Lüksemburg ortak yapımı "Le Tout Nouveau Testament" filminin yönetmen koltuğunda Jaco Van Dormael otururken, başrollerde Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, François Damiens, Yolande Moreau, Laura Verlinden, Serge Larivière, Pili Groyne bulunuyor. Gerçeküstü kurgusu ve olağanüstü metaforlarıyla seyirciyi içine çeken bir tanrı taşlaması.


 

Filmde, Tanrı Brüksel’de bir apartman dairesinde yaşayan, karısı ve kızına kötü davranan, alkolik, itici, şiddet yanlısı biri olarak tasvir ediliyor. İsa'nın kardeşlerinden biri olan ve 10 yaşına gelen Ea, artık babasının insanlara, annesine ve kendisine davranışlarına dayanamaz ve babasının dünyayı idare etmek için kullandığı bilgisayardan tüm insanlara ölecekleri tarihi sms mesajları ile yollar, ardından da İsa'dan yardım alarak Yeni Ahit'i yazmak ve kendine 6 yeni havari bulmak için evden kaçarak dünyaya geçer. Seçtiği 6 yeni havari; kolsuz bir kadın, işkolik bir adam, , bir suikastçi, gençlik bağımlısı yaşlı bir kadın, seks manyağı bir adam ve cilt kanseri olan bir çocuktur. Yeni Ahit'i yazmaksa Ea'nın dünyaya geçtiği ilk gün tanıştığı evsiz adama düşer. Bu sırada Ea'yı bulmak için Tanrı'nın dünyaya geçmesiyle tanrıya dair taşlamalar izleyiciler için kahkahaya dönüşür.


 

Film boyunca metaforlardan oluşan bir denizde akıntıya kapılarak ilerlediğinizi hissediyorsunuz. Sinema sanatında yararlanılan bilinçaltı metaforlar dışında, Hıristiyanlık dinine dair birçok mucize, efsane ve inanç esaslarına dair metaforlar da bulunuyor. Toplumdan yönetme psikolojisine, delilikten toplum kurallarına değin her tür konuya değinilen filmde, kahramanımız Tanrıça Ea'nın dünyayı tanımadığı için saf bir çocuk edasıyla _ki zaten 10 yaşında_ Havarilere sorduğu sorular, bir çocuğun dünyayı anlamak adına anne ve babasına sorduğu soruları anımsatırken, Ea'nın babası Tanrı'nın, Ea'yı evin içinde kovaladığı sahne The Shinning'in Jack Torrance'ını andırıyor. 

 

Tanrının acımasız bir keyifle yazdığı kurallar, kendisinin dünyaya geçmesiyle birlikte etkilerini kendi üzerinde de göstermeye başlıyor. Kendi kurallarını hiçe sayıp her çiğneyişinde ise insanlardan şiddet görüyor. 


 

Filmde ataerkil sistemin eleştirisi oldukça yoğun hissediliyor. "Ya Tanrı kadın olsaydı?" sorusunun cevabını da kendi veren “Yeni Ahit” filmi, bu bağlamda anaerkil sistemin de tamamen mükemmel olmayacağını da eklemeden geçmiyor. Tanrının bir yansıması olduğumuzun altını çizen film, oldukça akılcı ve mantıklı detaylar kullanarak septik bir üslupla dini sorguluyor.

 

Tanrıça Ea'nın en önemli özelliği insanların bedenlerindeki ritme ait şarkıları duyması. Tanrının dünyaya geçmesi ile birlikte seyircilerin kulağında çınlaması muhtemel olan ortak şarkı ise Joan Osborne'un seslendirdiği "One Of Us". Film genel hatlarıyla "One Of Us"ın gerçeküstü, sanatsal bir şölen olarak canlanması olarak değerlendirilebilir.

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter