Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared - Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam

:: Videolar The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared - Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam
(7.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
Film içinde, mafya, bir bavul dolusu para, cinayet, patlayan dinamitler, 100 yaşında bir adam ve bir fil bulunduran absürt bir kara komedi.

İsveçli yönetmen Felix Herngren’in çektiği The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann / Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam) filmi, Jonas Jonasson’ın aynı isimli romanından uyarlandı. 2013 yapımı bu film, absürtlüğün doruklarında gezen eğlenceli bir kara komedi. Aslında filmin ismini biraz daha uzatarak “100. Doğum Gününde Huzurevinin Penceresinden Atlayarak Maceralara Sürüklenen Adam” olarak koysalarmış, galiba sadece ismiyle konusunu rahatlıkla özetleyebilen bir film olarak sinema tarihine geçebilirmiş.


 

100 yaşında adeta ayaklı bir tarih kitabı olan Allan Karlsson, son yaptığı haylazlıktan dolayı kendini huzurevinde bulur. Ama gayet sakin bir şekilde ve kimseye gözükmeden oradan kaçmayı başarır. Meteliksiz Allan’ın şansı yaver gider ve içi parayla dolu bir bavul onun elinde kalır öte yandan da polis ve mafya peşine düşer. Filmin ana hikayesi bu olmasına rağmen Allan’ın trajikomik geçmişine de şahit oluyoruz. Hikaye sık sık kesilerek doğumundan itibaren neler yaşadığı, kısa kesitler halinde izleyiciye sunuluyor fakat komedi filmlerinin sıklıkla düştüğü “skeç” gibi olma hatasına düşmeden konuyu, temiz bir şekilde devam ettirmeyi başarıyor.


Filmdeki Allan karakteri, Forrest Gump ile benzerlik gösteriyor. Tarihin zorlu dönemlerinden başarılı bir şekilde sıyrılan Allan, Forrest Gump kadar saf, ama ona göre şiddete daha meyilli. Patlatmaktan hoşlanan, dinamitler ile dost olan hatta kedisine bile “Molotof” adını koyan bu adam, Forrest Gump kadar sevgi dolu biri değil. Pek duygusal olmayan, umursamaz, başına buyruk ve sıkıldığında her şeyi bırakabilen bir adam. Siyaset veya savaşa karşı belli bir görüşü olmamasına rağmen Stalin, Franco ve Harry Truman gibi dünya liderleri ile masaya oturmuşluğu hatta  savaşlara katılmışlığı bile var. Hayattaki tek zaafı olan dinamit patlamak ise onu farklı maceralara sürükler.


 

Filmin kahramanı Allan Karlsson’un hem gençliğini hem orta yaşını hem de 100 yaşındaki halini canlandıran Robert Gustafsson’un oyunculuğunun yanı sıra başarılı makyajı da dikkat çekiyor. Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, Mia Skäringer ve Alan Ford gibi isimler ise, filmin diğer eğlenceli karakterlerine hayat veriyor.


Film içinde, mafya, bir bavul dolusu para, cinayet, patlayan dinamitler, 100 yaşında bir adam ve bir fil bulunduran absürt bir kara komedi. Bir filmde çok mantık aramıyorsanız, değişik ve eğlenceli bir komedi izlemek istersiniz, The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, keyifli bir seçim olacaktır.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter