Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Tetikçi

Tetikçi
(8.5/10)
Üye: Murat Kızılca
Looper, ya da Türkiye’deki vizyon ismiyle Tetikçiler, ilk uzun metrajı Asi Gençlik (Brick) ile ismini bir kenara not ettiğimiz Rian Johnson tarafından yazılıp yönetilmiş.

 

1973 doğumlu Rian Johnson, modern zamanlar dedektifi Brendan’ın (Joseph Gordon-Levitt) maceralarını anlattığı kara filmi Asi Gençlik (2005) ve Wes Anderson karakterlerine öykünen kahramanların başrolde olduğu, ufak tefek eksiklerine rağmen hoş bir seyirlik olan Bloom Kardeşler’den (2008) sonra zeki ve orijinal senaryosuyla dikkat çeken Looper ile karşımıza çıkıyor.

 

Toronto Uluslararası Film Festivali’ndeki galasından sonra Fantastic Fest’de de gösterilen film, Eylül ayının sonundan itibaren dünyanın çeşitli ülkelerinde vizyona girmeye başladı. Bu Cuma nihayet ülkemizde de gösterime girecek olan Looper, şimdiden herkesin birbirine tavsiye ettiği bir film haline dönüşüverdi. 

 

Sene 2044. Dünya büyük bir ekonomik krize girer ve zengin ile fakir arasındaki uçurum iyice derinleşir. Bu keskin sosyal değişimin doğal sonucu olarak, büyük suç örgütlerinin hakimiyetinde yozlaşmış bir sistem oluşur. Bu arada sebebi belirsiz bir mutasyon sonucu, nüfusun yüzde onu kadarının ufak çapta telekinetik güçlere sahip olduğu görülür. Bu güce sahip olanlar sadece küçük nesneleri bir miktar havaya kaldırabilmektedir. 2074’e gelindiğinde zaman yolculuğu icat edilir. Anında yasa dışı ilan edilen zaman yolculuğu, suç örgütlerinin kontrolüne girer. Bu örgütler, gelişmiş takip cihazları nedeniyle öldürdükleri kişilerin cesetlerinden kurtulmakta sıkıntı yaşamaktadır. Bu yüzden öldürmek istediklerini zaman makinesine koyup 2044’e yollayarak orada hazır bekleyen ‘tetikçiler’e öldürtürler. Joe da bu tetikçilerden biridir. Disiplinli bir şekilde çalışan Joe, bir yandan Fransızca öğrenip, emekliliğinden sonra Paris’e taşınmayı hayal ederken, bir yandan da gelecekten gelen, yüzleri kapalı kurbanlarını öldürerek kazandığı parayı, hayalini gerçekleştirebilmek için biriktirmektedir. Hayat Joe’nun planına uygun bir şekilde devam ederken, etrafta Yağmur Getiren (Rainmaker) lakaplı birinin tetikçileri birer birer geçmişe gönderip öldürttüğüne dair dedikodular yayılır. Sıradan bir iş gününde, öldüreceği bir sonraki kurbanını bekleyen Joe, gelecekten gelen kendisiyle karşılaşır. Bir anlık şaşkınlıktan faydalanan Yaşlı Joe, genç halini kolayca ekarte edip kaçar. Joe, işler iyice sarpa sarmadan yaşlı halini yakalayıp, eski düzenine geri dönmek için garip bir kovalamacanın içine girer. 

 

Zaman yolculuğu, insanoğlunun en çok hayal ettiği şeylerden biri. Dolayısıyla zekice yapılan zaman yolculuğu filmlerinin her zaman ilgi çekmesine şaşmamak gerek. Looper da bu tanıma uyan bilim kurgulardan biri. Ama gücünü sadece buradan almıyor. İnandırıcı olmakta sıkıntı yaşamayan karanlık ve çok fazla uçmayan mekan, kostüm, silah tasarımları ve her ne kadar türe ait klişelerin izinden gitse de üç boyutlu olmayı başaran canlı karakterleri ile arkasını sağlama alıyor. Bitmedi. Eski usül aksiyonlar ile pek sık karşılaşmaya fırsat bulamadığımız zekice kurgulanmış bilim kurguyu da başarıyla harmanlıyor. Bir bilim kurgu/aksiyondan daha fazla ne beklersiniz ki? 

 

Yaklaşık 30 milyon dolar gibi bir bütçesi olan Looper, zaman yolculuğunu eksenine oturtan filmlerden en çok Terminatör (1984) ile benzeşiyor. Aynı Sarah ve John Connor gibi, Sara ve küçük oğlu Cid de gelecekten gelen bir katilden kaçmaya çalışıyor. Bu benzerliği imlemek adına oyuncu seçiminde de hoş bir numara yapılmış. Terminator: The Sarah Connor Chronicles dizisinde, Conor ailesini bölümler boyu bıkmadan usanmadan takip eden Cromartie rolündeki Garret Dillahunt’ı, Sara ve Cid’i huzursuz eden Jesse isimli bir tetikçi rolünde izliyoruz. 

 

Joe’yu canlandıran Joseph Gordon-Levitt’i, Yaşlı Joe’yu oynayan Bruce Willis’e benzetebilmek için makyajla dış görünüşü üzerinde epeyce uğraşıldığı belli oluyor. Bence sonuç gayet tatmin edici olmuş. Bu arada Asi Gençlik’te de başrolü oynayan Gordon-Levitt, bundan sonra birçok iyi filmini izleyeceğimizi düşündüğüm Rian Johnson'un favori oyuncusu olacak gibi duruyor.

 

Aksiyon, gerilim, yeteri kadar mizah (özellikle kibrit çöpü esprisine bayıldım) ve az buçuk romantizmden fazlasıyla nasibini alan Looper, bu senenin en iyi filmlerinden biri olmaya aday. Kesinlikle kaçırmayın. 

 

Murat Kızılca

twitter.com/mkizilca

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter