Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

TAKIM: MAHALLE AŞKINA: EN AZINDAN SAMİMİ BİR FİLM

:: Videolar TAKIM: MAHALLE AŞKINA: EN AZINDAN SAMİMİ BİR FİLM
(5.8/10)
Yazar: Furkan Erkan
Geniş kitlelere hitap eden ‘’Takım: Mahalle Aşkına’’, stili ve içeriğiyle muadillerinden ayrılmasına ve en azından samimi bir film olmasına rağmen kâğıt üstünde anlatmak istediği meselelerini biraz ıskalıyor açıkçası.

Malumunuz, son birkaç yıldır vizyondaki yerli yapımlar, komedi-romantizm-korku türlerinin oluşturduğu bir üçgen etrafında dönüp duruyor. Biçim ve içerik açısından baktığımızda da yapılan bu tarz filmlerde benzer temaların işlendiği, aynı formüllerle ilerlemeye çalışıp, senaryoda diyaloglara endekslenen bir vaziyet görüyoruz. Tabi içlerinde bazı yön ve hususlarıyla diğer türevlerinden ayrılan filmler görmüyoruz değil. Hal böyleyken de o filmleri biraz daha önemsemeye başlıyoruz. Zira vizyonda yerli filmler kanadında kalite açısından gerçekten vasatı aşamayan (ya da o seviyede zar zor olabilen) o kadar çok film var ki, onların arasında bir şekilde kayda değer meseleye sahip ve iyi çekilmiş olan filmlere gereğinden fazla değer verilmeye başlanıyor. Bu hafta vizyona giren ‘’Takım: Mahalle Aşkına’’ da bu filmlerden biri. 


 

Öncelikle filmin derli toplu bir hikâyesi var. Yani hiçbir şekilde dizi estetiğine meyil vermeden, çok fazla dağılmadan sağlam bir dramatik yapı kurmayı başarabiliyor. Tabi işin içine kitlelerin afyonu sayılabilecek futbol girdiğinde dayanışma ve mücadele ruhu daha baskın hale geliyor ki filmdeki futbol takımında her renkten bireyin olması bu savı daha da perçinleştiriyor. Keza takımın ‘’Pilav Üstü Kuru’’ adıyla kurulması, ortak bir amaç doğrultusunda birlikte hareket etmenin faziletini de güzel bir şekilde özetlemiş oluyor.Ancak şöyle bir şey var ki, film, hikâyesini sağlam bir temel üzerine kursa da bazı hususlarda aksaklıklar yaşıyor. Kentsel dönüşüm ve rantçı zihniyetin ülke üzerinde bıraktığı sosyolojik konjonktürün üstünkörü tasvir edilmesi, İdris (mafya) karakterinin bir türlü derinleşemediği gibi hikâyede elle tutulur bir şekilde yer alamaması vb.


Yine de filmin bu tip sorunları olsa da çok başarılı bir sinematografi ve kıvrak kurguya sahip olduğunu söylemek gerek. Özellikle maç sahneleri yer yer reklam estetiğine evrilse de bu açıdan iyi duruyor. Oyunculuklarda Fırat Tanış, Pascal Nouma ve Özgür Emre Yıldırım dört başı mamur performanslar sergiliyorlar. Keza başrollerdeki Yağız Can Konyalı ve Beyza Şekerci de gayet iyiler. Ayrıca yukarıda bahsettiğim sıkıntılara rağmen İnan Temelkuran ve Emre Şahin’in senaryosu, örneklerine çok rastladığımız başarı temalı filmlerinin formüllerini doğru bir şekilde uygulayarak tıkır tıkır işlemeyi başarıyor.


 

Geniş kitlelere hitap eden ‘’Takım: Mahalle Aşkına’’, stili ve içeriğiyle muadillerinden ayrılmasına ve en azından samimi bir film olmasına rağmen kâğıt üstünde anlatmak istediği meselelerini biraz ıskalıyor açıkçası. Tahmin edilir final ise rant meselesine dair bir eleştiri getiremediğinden mütevellit ağızda kekremsi bir tat bırakıyor.

 

*Hikayenin ruhuna uygun rock ve hiphop müzikleri yerinde

*Erkan Kolçak Köstendil (müteahhit) ve Mehmet Özgür’ün (mafya) canlandırdığı karakterler fazla karikatürize.

 

 

Twitter.com/FilmNotlari

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter